Повідомлення прокуратури Кіровоградської області

Липень 25, 2011 | Новини | Переглядів: 1899 | Коментарі: 0

Про порядок розгляду звернень громадян в органах прокуратури

Останнім часом зросла кількість звернень громадян до органів прокуратури області. Втім, заявники не завжди знають про те, які саме питання відносяться до компетенції прокуратури; у які терміни здійснюються перевірки скарг; яке ставлення до анонімних повідомлень тощо. Ось що розповіла про юридичну складову та особливості цієї важливої діяльності помічник прокурора Кіровоградської області з питань розгляду листів та прийому громадян Алла Чорна.
Відповідно до ст.12 Закону України „Про прокуратуру” в органах прокуратури вирішуються звернення про порушення прав громадян та юридичних осіб. Виключення становлять скарги, розгляд яких віднесено до компетенції суду.
Заяви і скарги громадян, документи, що надходять від депутатів усіх рівнів вирішуються лише у випадках, передбачених частиною 1 статті 12 і частиною 2 статті 361 Закону України „Про прокуратуру”,
Перевірки за заявами громадян, юридичних осіб, зверненнями та запитами депутатів усіх рівнів, за винятком заяв та повідомлень про злочини, розслідування яких належить до компетенції органів прокуратури, проводяться лише у разі їх попереднього вирішення керівниками компетентних органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та контролю. В інших випадках такі звернення надсилаються за належністю з роз’ясненням права на звернення за захистом своїх порушених прав і свобод до відповідних органів державної влади та контролю, органів місцевого самоврядування, а в передбачених чинним законодавством випадках – до суду.
Звернення може бути поданим особисто чи через уповноважену ним особу, якщо ці повноваження оформлені відповідно до вимог чинного законодавства (ст. 5 Закону України „Про звернення громадян”, ст. 44 КПК України тощо). У зверненні має бути зазначено прізвище, ім`я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення має бути підписано заявником (якщо колективне – заявниками) із зазначенням дати.
Звернення, що не містять даних про особу (прізвище і його місцезнаходження, адресу), визнаються анонімними й залишаються без розгляду. За наявності в таких зверненнях повідомлень про вчинені злочини або ті, що готуються, вони направляються до правоохоронних органів за належністю.
Звернення з незрозумілим текстом або у яких відсутні дані, достатні для їх розгляду чи прийняття обгрунтованого рішення (про орган, що прийняв оскаржуване рішення, про час його прийняття тощо), у 5-денний строк повертаються заявникам із відповідними роз'ясненнями.
В органах прокуратури не підлягають розгляду звернення народних депутатів України, депутатів місцевих рад, у яких містяться пропозиції, вказівки чи вимоги у конкретних кримінальних, цивільних, господарських, адміністративних справах, а також справах про адміністративні правопорушення, у тому числі з питань слідства і нагляду за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання і досудове слідство, нагляду за додержанням законів при виконанні рішень у кримінальних справах, при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян. Авторам таких звернень у 10-денний строк надаються роз’яснення про неприпустимість втручання в діяльність органів прокуратури.
Відповідно до вимог ст.16 Закону України "Про звернення громадян" скарга на дії чи рішення органу державної влади, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, об'єднання громадян, засобів масової інформації, посадової особи подається у порядку підлеглості вищому органу або посадовій особі.
Регламентом прокуратури Кіровоградської області передбачено, що звернення громадян та посадових осіб щодо порушень законів, які надійшли до прокуратури області вперше і по них не приймались рішення прокурорами районного рівня, направляються у відповідні прокуратури районів.
Враховуючи це, прокуратура області рекомендує громадянам та керівникам юридичних осіб з первинними зверненнями звертатись безпосередньо до районних, міських прокуратур для вирішення їх по суті. У разі, якщо заявник вважає, що його звернення не знайшло свого вирішення вказаними прокуратурами, то відповідно до вказаних законодавчих та нормативних актів він має право оскаржити рішення керівників цих прокуратур до прокуратури області, Генеральної прокуратури України чи безпосередньо до суду.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool