Питання додержання вимог законодавства про заробітну плату перебуває на контролі

Березень 21, 2012 | Новини | Переглядів: 1305 | Коментарі: 0

Органами прокуратури області проводиться постійна копітка діяльність, спрямована на забезпечення виконання Конституції України, законів України «Про оплату праці», «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», усунення причин та умов, що сприяють їх порушенням. Про дану ділянку роботи органів прокуратури Кіровоградщини регулярно інформується широка громадськість. Про це Інтернет-виданню  «FotoInform» повідомили у прес-службі прокуратури області

Втім, надзвичайно гостра державна проблема не сходить з черги денної. Якщо на 1 лютого 2012 року борги по зарплаті на Кіровоградщині становили 44,7 млн. грн., то за попередніми даними розробки форми державного статистичного спостереження вже на 1 березня вони склали 47 млн. грн.

За рахунок чого відбулося таке збільшення? Насамперед, через невчасне фінансування державного підприємства «Дирекція КГЗКОР» стосовно якого реалізується процедура відновлення платоспроможності у сумі 1,3 млн. грн. Вказані кошти отримано підприємством 6 березня і вже наступного дня борг із заробітної плати перед його працівниками погашено в повному обсязі.
      Органи прокуратури систематично відслідковують ситуацію щодо додержанням законодавства про оплату праці в регіоні і миттєво реагують усіма засобами прокурорського реагування на порушення закону. Так, прес-службою прокуратури області повідомлялося про те, що на ім’я Голови Кіровоградської обласної ради направлено подання з пропозицією вжиття невідкладних заходів до усунення виявлених порушень з боку комунальних підприємств обласного центру, міст Світловодська та Знам’янки (Офіційний веб-сайт прокуратури Кіровоградської області. Інформація від 13.03.2012 «Органами прокуратури області виявлено порушення стану додержання вимог законодавства про працю та своєчасності сплати внесків до пенсійного фонду України в діяльності комунальних підприємств».
В інформації йшлося про те, що КП «Надра Кіровоградщини» має борг з виплати зарплати, сплати внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та по сплаті єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, відповідно: 1,2 млн. грн., понад 585 тис. грн. та понад 560 тис. грн. Тим часом, КП «Надра Кіровоградщини» збільшило суму боргу ще на 300 тис. грн. Наразі вона становить 1,7 млн. грн. Звернемо увагу на те, що 12 березня підприємством проведено реалізацію майна на суму
3,8 млн. грн., які мають бути використані на погашення боргу.
Крім того, на 400 тис. грн. зріс борг ДП «Олександріярозрізбуд», який на 1 березня складав 3,2 млн. грн. На даний час підприємством отримано фінансування в сумі 1 млн. грн., які до кінця березня теж будуть використані на погашення заробітної плати.
Прокурори усіх рівнів регіону здійснюючи правозахисну діяльність у цій сфері з початку року порушили 5 кримінальних справ відносно керівників, які свідомо не виплачують заробітну плату своїм працівникам. Заявили 84 позови, 61 з яких уже задоволено на суму 260 тис. грн.., сума реального виконання судових рішень становить 303 тис. грн. Усього за прокурорського втручання мешканцям міста і області відшкодовано 6,5 млн. грн. боргів із виплати зарплат.
Принагідно додамо, що, оскільки, порушення чинного законодавства у даній сфері мають очевидний і системний характер, негативно впливають на стан реалізації соціальної політики в сфері оплати праці, своєчасності сплати внесків до ПФУ, порушують конституційні права працівників вказаних підприємств, вони постійно перебувають у полі зору органів прокуратури області. Прокурор області Олег Левицький систематично націлює підлеглих прокурорів на копітку роботі у цій сфері правовідносин. Аби останні, використовуючи усі засоби прокурорського реагування, усіляко сприяли ліквідації заборгованості з виплати заробітної плати на Кіровоградщині.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool