На Кіровоградщині вигоріло понад 70 гектарів родючих чорноземів

Березень 13, 2024 | Новини | Переглядів: 415 | Коментарі: 0

13 березня заступник начальника Головного управління ДСНС в області з питань запобігання надзвичайним ситуаціям Василь Штогрін взяв участь у брифінгу, який відбувся у пресцентрі обласної військової адміністрації.

Зустріч з представниками обласних засобів масової інформації була присвячена запобіганню пожежам в екосистемах. Адже щороку, починаючи з березня, пожежно-рятувальні підрозділи Кіровоградщини щодня роблять більше десятка виїздів на гасіння пожеж на відкритих територіях. І з наближенням тепла кількість таких пожеж постійно зростає. Горить суха трава, гілля, торішні пожнивні залишки, очерет та сміття на відкритих ділянках в межах багатьох населених пунктів області та поза ними.

“Цьогоріч на території області зафіксовано вже майже п’ятсот пожеж. Більше половини з них виникли на відкритих територіях. Вогнем пройдено площу понад сімдесят гектарів, - зазначив Василь Штогрін. - Лише за минулий тиждень виникло 114 таких пожеж”.

Серед найбільш поширених причин займань в екосистемі Василь Іванович назвав такі як необережно кинуті непогашені недопалки або сірники, залишене без нагляду багаття під час спалювання сміття на прибудинкових територіях, неконтрольоване випалювання сухої трави на полях, присадибних, дачних ділянка, використання несправної техніки та самозаймання під впливом високих температур.

Василь Штогрін навів декілька прикладів, коли займання в екосистемі призвели не тільки до шкоди довкіллю, а й до трагедій. Так, на Житомирщині загинув чоловік, який самостійно намагався загасити займання сухостою. Надзвичайна подія трапилася у с. Ліски Коростенського району. 39-річний чоловік намагався самостійно врятувати своє обійстя від знищення вогнем. Під час гасіння пожежі він отримав опіки та загинув.
На Черкащині помер рятувальник, який отримав тяжкі травми в ДТП під час виконання службових обовʼязків. У складі чергового караулу він працював на ліквідації загорання сухої трави на узбіччі дороги у м. Звенигородка Черкаської області. За даними поліції, у цей час водійка автомобіля Honda Accord через високе задимлення на дорозі здійснила наїзд на рятувальника й притиснула його до пожежного автомобіля. У важкому стані надзвичайника було доставлено до лікарні. На жаль, травми виявилися несумісними з життям.

У Кропивницькому днями у результаті випалювання сухої трави біля будинку зайнявся і згорів приватний автомобіль. Того ж самого дня біля с. Байраки Великосеверинівської громади Кропивницького району до гасіння загорання 2,5 га сухої трави та 400 кв.м очерету довелося залучити 26 чоловік особового складу, 6 одиниць пожежної техніки та безпілотника. Це значний матеріальний і людський ресурс.

Насамкінець виступу Василь Штогрін зупинився на видах відповідальності, передбаченої чинним законодавством України за провокування пожеж в екосистемі. Зокрема, наголошувалось, що розмір штрафу (залежності від тяжкості порушення) може складати від трьох до тридцяти тисяч гривень. А в окремих випадках на паліїв чекає навіть позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років.

ГУ ДСНС України у Кіровоградській області  


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool