На Кіровоградщині скоротилися обсяги вилову риби

Лютий 09, 2024 | Новини | Переглядів: 869 | Коментарі: 0

Стан вилову водних біоресурсів в області за 2023 рік та перспективи розвитку рибної галузі обговорили під час засідання робочої групи за головування заступника начальника Кіровоградської ОВА Юрія Миколаєнка.

У засіданні взяли участь керівники структурних підрозділів обласної військової адміністрації, територіальних органів міністерств та відомств України, керівники рибних господарств.

Як зазначив Юрій Миколаєнко, рибні запаси є стратегічною складовою продовольчої безпеки країни, тому держава взяла курс на докорінне реформування рибної галузі.

«Ми на місцях повинні довести до логічного завершення спільно розпочату справу для реальних позитивних змін у рибному господарстві. Адже це і збільшення надходжень до місцевих бюджетів, і забезпечення якісною рибною продукцією споживачів», - підкреслив посадовець.

За словами директорки департаменту агропромислового розвитку Валерії Фурманової, динаміка вилову рибних ресурсів на Кіровоградщині за останні роки характеризується невтішними показниками.

«Порівняно з 2018 роком обсяги вилову риби скоротилися майже на 40%, у тому числі виробництво аквакультури зменшено майже у 5 разів. При цьому, зниження за цей період уловів відбулося в основному за такими промислово цінними видами риб як судак, сом, короп. Крім того, рівень тінізації у цій сфері сягає, за різними оцінками експертів, 50%», - зазначила очільниця департаменту.

Також вона нагадала присутнім, що у минулому році були внесені зміни до Закону України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів», згідно яких суб’єкти рибогосподарського комплексу визнані товаровиробниками сільськогосподарської продукції. Це дає можливість суб’єктам рибного господарства брати участь у всіх галузевих програмах підтримки - як від держави, так і від області та користуватися кредитними програмами підтримки.

У підсумку, на засіданні робочої групи вирішили розробити та затвердити проєкти порядків використання коштів, передбачених в обласному бюджеті на підтримку суб’єктів рибного господарства щодо компенсації витрат на придбання рибопосадкового матеріалу та покращення матеріально-технічної бази. А також розробити та затвердити місцеві програми розвитку рибного господарства у Кіровоградській області на 2024-2027 роки та передбачити щорічне їх фінансування.

джерело


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool