МНС: Одним із небезпечних місць, де гинуть люди взимку, були і залишаються водойми.(ФОТО)

Березень 16, 2012 | Новини | Переглядів: 2461 | Коментарі: 0

Протягом зимового періоду 2011-2012 років на водоймах області загинуло 4, врятовано 6 осіб. Для порівняння приведемо статистичні дані щодо кількості загиблих та врятованих на водних об’єктах Кіровоградської області у зимовий період за попередні роки, так протягом зимового періоду 2008-2009 років загинуло – 18 осіб (з них одна дитина), врятовано 3 осіб, у 2009-2010 роках – загинуло 18, врятовано 2, у 2010-2011 роках – загинуло 11, врятовано 4.

 

Сьогодні в актовій залі СДПЧ-1 м. Кіровограда відбулась прес-конференція. Із журналістами провідних ЗМІ Кіровоградщини зустрілись: помічник начальника УМНС України в Кіровоградській області з питань взаємодії із ОДВ, ЗМІ та зв’язків з громадськістю підполковник служби цивільного захисту Леськів Микола Васильович , в.о. заступника начальника Управління Держтехногенбезпеки підполковник служби цивільного захисту  Бакай Сергій Олександрович, начальник Кіровоградського обласного центру з гідрометеорології Юрченко Олена Іллівна, начальник Кіровоградського обласного управління водних ресурсів Топузов Юрій ГеоргійовичВсього на території Кіровоградщини 2253 водних об’єкти: річок – 210; ставків – 1958; водосховищ – 85.

Головними темами цієї зустрічи стали: 

- заходи щодо попередження виникнення НС та забезпечення безпеки людей на водних об’єктах у весняно-зимовий період 2012 року
- пожежі в житловому секторі (стан з пожежами, їх наслідками на території Кіровоградської області протягом січня-березня 2012 року та проведену роботу щодо запобігання виникнення вогневих випадків та загибелі на них людей у житловому секторі)
- виконання заходів з підготовки до проходження паводку на території області


Заходи, які вживаються управлінням МНС в області та Управлінням Держтехногенбезпеки щодо попередження виникнення НС та забезпечення безпеки людей на водних об’єктах у зимовий період 2011 - 2012 років
- В усіх пожежно-рятувальних підрозділах області забезпечено комплектацію необхідним оснащенням для рятування людей на водних об’єктах (пристрій для рятування людей на кризі, дерев’яний багор, рятувальний круг, човен, рятувальні жилети та мотузки).
- З січня 2012 року щоденно здійснюється патрулювання місць підлідного вилову риби. Особовий склад, який залучається до патрулювання, забезпечено засобами рятування на воді (рятувальні жилети, круги та мотузки), зв’язку (радіостанції) та гучномовцями. Станом на 14.03.2012 особовим складом МУ-РВ здійснено 1852 патрулювання місць підлідного вилову риби.
- З метою попередження виникнення надзвичайних ситуацій, забезпечення безпеки людей на водних об’єктах у зимовий період, та виконання Правил охорони життя людей на водних об’єктах України, за ініціативи Управління Держтехногенбезпеки підготовлено доручення голови обласної державної адміністрації відповідно до якого місцеві органи державної виконавчої влади та органи місцевого самоврядування на місцях протягом зимового періоду 2011-2012 років проводять заходи, направлені на попередження загибелі людей на водоймах, а саме: організовано роботу щодо заборони виходу людей на лід у найбільш небезпечних ділянках водойм, а під час відлиги та танення льоду – на всі водойми області.
- Завдяки вжитим заходам прес-службами облуправління МНС та Управління держтехногенбезпеки вдалося запобігти загибелі людей на водоймах у цьому році. Постійно проводиться роз’яснювальна робота в трудових колективах, дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах, на об’єктах з масовим перебуванням людей розміщуються листівки дотримання правил безпеки на льоду та поради щодо першої допомоги у разі нещасного випадку. Але досвід показує, що найбільш ефективно вдається впливати на громадську думку через ЗМІ: газети, радіо, телебачення, інтернет.
- Слід зазначити, що найбільш небезпечний період лише розпочався, адже у міжсезоння крига дуже ненадійна. Для рибалок, які захоплюються підлідним виловом риби, виникає спокуса посидіти з вудочкою біля лунки. Тим паче, що температура повітря досить комфортна для перебування на свіжому повітрі. Але треба пам’ятати, що лід також відчуває прихід весни, стає слабким та пухким. Без шуму та тріску, він може раптово провалитися під ногами. Також ризикують ті, хто живе поруч водойм, та звикаючи взимку користуватися пішохідними переходами по льоду, забувають про небезпеку, яку таїть лід навесні.
- Управління Держтехногенбезпеки та МНС закликають жителів області бути дуже обережними, виходячи на кригу, а краще взагалі не ризикувати та відмовитися від такого задоволення.
Якщо ж ні, обов’язково майте при собі міцну мотузку завдовжки 15-20 метрів з петлею на одному кінці та півкілограмовим вантажем - на іншому, металевий штир або ніж, які допоможуть вибратися на лід, якщо раптом провалитеся. Не виходьте на лід у нічний час і поодинці. Вирушаючи рибалити, попереджайте рідних куди йдете.
У випадку, коли ви все таки опинилися у крижаній воді, не панікуйте. Розставте широко руки і без різких рухів намагайтеся виповзти на міцний лід у бік звідки прийшли та повзком добирайтеся до берега.
Надаючи допомогу людині, що провалилася під лід, ні в якому разі не підходьте до неї стоячи, потрібно наближатися лежачи, розкинувши в сторони руки та ноги, використовуючи дошки або інші предмети, які є під руками. Наблизившись до потерпілого на відстань, яка дозволить подати мотузку, пояс або багор, витягайте постраждалого на безпечне місце.
Окремо звертаємося до батьків: слідкуйте за тим, щоб ваші діти в жодному разі самі не гралися біля річок або ставків. Будьте пильними!
На жаль, сумний випадок дитячої загибелі трапився у сусідньому регіоні – Вінницькій області. 13 березня у смт Дашів Вінницької області двоє учнів 9 та 8 років, повертаючись зі школи додому, вирішили перетнути по кризі місцеву річку Сіб. Зробивши кілька кроків, діти провалилися у воду. Молодший хлопчина зміг вибратися на берег та одразу побіг кликати на допомогу односельців. Люди миттєво зреагували та витягли другого школяра, проте дитина вже не дихала.2. Пожежі в житловому секторі (стан з пожежами, їх наслідками на території Кіровоградської області протягом січня-березня 2012 року та проведену роботу щодо запобігання виникнення вогневих випадків та загибелі на них людей у житловому секторі).
Станом на 14 березня п.р. на території області кількість пожеж збільшилась на 3% (207 проти 201 за аналогічний період 2011 року).Кількість загиблих на пожежах протягом зазначеного періоду зменшилась на 19% (25 проти 31).
Основними причинами виникнення пожеж по області є:
- необережне поводження з вогнем (42% від загальної кількості);
- порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення (26%);
- порушення правил пожежної безпеки при експлуатації електроустановок (24%).
82% всіх пожеж (170 випадків) виникли у приватних домоволодіннях та житлових будинках громадян.
Всі 25 зареєстрованих випадків загибелі людей на пожежах мали місце у житловому секторі.
З двадцяти п’яти загиблих:
- шістнадцять загинуло внаслідок паління у нетверезому стані,
- сім – внаслідок порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення
- двоє – від порушення правил пожежної безпеки при експлуатації електронагрівальних приладів. У відповідності до чинного законодавства органами державного нагляду у сфері пожежної безпеки перевірки житлового фонду не здійснюються. Тому, з метою попередження виникнення пожеж та загибелі людей від них Управлінням Держтехногенбезпеки в області ведеться відповідна агітаційно-пропагандистська робота серед населення щодо попередження пожеж, загибелі та травмування на них людей.
Так, протягом звітного періоду із зазначеної тематики інспекторським складом здійснено:
- 352 виступи у трудових колективах;
- 1 тис. 274 зустрічі та бесіди з самотніми громадянами та особами похилого віку;
- 1 тис. 836 радіобесід по об’єктовому радіо.
З початку року з метою роз’яснення вимог правил пожежної безпеки у побуті, спільно з представниками органів місцевого самоврядування проведено відпрацювання 32 населених пунктів області (кількість охваченого населення становить – 16 тис. 641 особа), результати яких розглянуті на 12 засіданнях районних рад з питань безпечної життєдіяльності населення та комісій з питань ТЕБ та НС. Робота у даному напрямку продовжується.
Розміщено 5 тис. 650 примірників листівок на протипожежну тематику:
- у під’їздах житлових будинків та в коридорах гуртожитків – 1 тис. 625 шт.;
- готелях, пансіонатах, будинках відпочинку, санаторіях, медичних та лікувальних закладах – 380 шт.;
- адміністративних установах та ЖЕКах – 393 шт.;
- автобусних та залізничних вокзалах – 120 шт.;
- на виробництві – 415 шт.;
- в освітніх закладах – 1 тис. 114 шт.;
- ринках та торгівельних закладах – 827 шт.;
- поштових відділеннях та ощадкасах – 317 шт.;
- редакціях засобів масової інформації – 46 шт.;
- місцях масового перебування та відпочинку людей – 444 шт.
Управлінням разом з центром пропаганди Територіального управління МНС України в області у друкованих ЗМІ опубліковано 97 проблемних матеріалів з питань пожежної безпеки, на телебаченні вийшло 38 відповідних відеосюжетів, на радіо – 85 матеріалів. В інтернет-виданнях розміщено 54 відповідні статті (виступи, звернення). Управлінням Держтехногенбезпеки спільно з управліннями культури і туризму, освіти і науки, сім’ї та молоді, праці та соціального захисту населення, охорони здоров’я, житлово-комунального господарства Кіровоградської облдержадміністрації розроблено плани спільних додаткових заходів щодо попередження пожеж і загибелі людей на них та встановлено контроль за їх виконанням. Також, в період з 20 по 24 лютого п.р. спільно з управлінням освіти і науки Кіровоградської облдержадміністрації організовано та проведено тиждень знань з питань пожежної безпеки. Окрім того, за зверненням Управління Держтехногенбезпеки в області до проведення роз’яснювальної роботи серед прихожан долучаються священнослужителі культових установ. Зазначене питання було розглянуто на єпархіальних зборах Української православної церкви. Бесіди з прихожанами щодо дотримання вимог пожежної безпеки здійснюються під час проповідей та особистого спілкування.
3. Виконання заходів, з підготовки до проходження паводку на території області
Відповідно до наказу МНС України від 23.01.2012 № 65 «Про формування угрупування сил для попередження і протидії негативним наслідкам повені» сили і засоби пожежно-рятувальних підрозділів області, а саме 267 чоловік особового складу з відповідною технікою та обладнанням входять до складу Дніпровського регіону оперативного реагування щодо протидії і пропуску повені 2012 року.
Управлінням МНС в області та Управлінням держтехногенбезпеки проведено ряд заходів:
- З метою забезпечення оперативного реагування на можливі надзвичайні ситуації в управлінні створено оперативний штаб на чолі з першим заступником начальника управління. З метою організації робіт створено угрупування сил у складі:
особового складу - 267 чол.
човни - 26 од.
плаваючий транспортер - 1 од.
мотопомпи - 23 од.
електричні насоси - 7 од.
електростанції - 49 од. Та перевірено їх готовність
- Уточнено порядок взаємодії між суб’єктами реагування (це установи та організації, які залучаються до проведення робіт по запобіганню виникнення НС) в загрозливий період та спільного залучення сил і засобів;
- Відкориговані карти-схеми зон можливого виникнення надзвичайних ситуацій, пов`язаних з паводками та пропуском льодоходу і повені;
- Спільно з УМВС України в Кіровоградській області проведено уточнення розрахунків сил та засобів, які залучаються до проведення робіт;
- Визначено об'єкти життєзабезпечення населення, транспорту, енергетики, зв'язку та інші об'єкти господарювання, що можуть зазнати негативного впливу природних явищ, та розроблено заходи щодо забезпечення їх сталого функціонування під час пропуску льодоходу, повені та паводків (площа підтоплених ділянок - 2295,26 га; об’єкти господарської діяльності – 16; житлових будинків – 5562; населення: дорослі – 16801, діти – 2241);
- З метою проведення у разі необхідності вибухових та інших невідкладних робіт із захисту мостових споруд на автомобільних дорогах загального користування під час проходження льодоходу та весняної повені 2012 року, укладено договір з ДП ”Кіровоградський облавтодор” від 31.01.2011 № 356/571 щодо вибухових та інших невідкладних робіт із захисту мостових споруд на автомобільних дорогах загального користування під час проходження льодоходу та весняної повені 2012 року;
- Створено запас вибухових речовин, засобів підриву, паливно-мастильних матеріалів для проведення вибухових робіт щодо захисту мостових споруд, пропуску льодоходу, запобігання виникненню заторів під час весняної повені 2012 року на водних об’єктах області;
- Проведено спільні перевірки стану гідроспоруд та готовності їх до пропуску паводку;
- 14 лютого проведено штабні тренування за темою «Дії органів управління та сил обласної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту під час виконання завдань з організації безпечного пропуску льодоходу, паводка і повені».
- Відповідно до доручення начальника ТУ МНС України у Кіровоградській області від 16.02.2012 № Д-38 проведено з о/с навчання щодо вимог безпеки праці під час виконання аварійно-рятувальних робіт, пов’язаних з паводком та пропуском льодоходу, а також проведено заняття з особовим складом як треба діяти під час пошуку та рятування людей при повенях (паводках).

фото Ігоря Філіпенка.

МНС: Одним із небезпечних місць, де гинуть люди взимку, були і залишаються водойми.(ФОТО)

МНС: Одним із небезпечних місць, де гинуть люди взимку, були і залишаються водойми.(ФОТО)


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool