Марина Родіонова: Позитивні процеси на ринку праці Кіровоградщини дають усі підстави для виконання у 2012 році соціальних ініціатив Глави держави щодо створення нових робочих місць

Березень 21, 2012 | Новини | Переглядів: 1353 | Коментарі: 1

Директор Кіровоградського обласного центру зайнятості Марина Родіонова прокоментувала ситуацію на регіональному ринку праці та основні завдання обласної служби зайнятості у 2012 році. 

– На засіданні Кабінету Міністрів Президент України Віктор Янукович виступив із чотирма соціальними ініціативами - стратегічними напрямками реформ, що мають реалізовуватися у державі. Однією із соціальних ініціатив Глави держави є сприяння ефективній зайнятості та створення нових робочих місць для громадян. Президент наголошує на необхідності створити для працездатних осіб змогу повною мірою забезпечувати свої потреби та потреби своєї сім’ї без допомоги держави. За словами Марини Родіонової, у 2011 році на ринку праці Кіровоградщини відбулися позитивні процеси, а саме: збільшилася чисельність економічно-активного населення як віком від 15 до 70 років, так і осіб працездатного віку; збільшилася чисельність зайнятого населення працездатного віку, зменшився рівень безробіття.

Збільшилася кількість вакансій, що надійшли до обласної служби зайнятості від роботодавців: торік їх отримано майже 30,0 тис. – проти 27,0 тис. у позаминулому.
На мою думку, це позитивний момент, адже завдяки цьому службою зайнятості працевлаштовано близько 25,0 тис. безробітних, що майже на 4 відсотки більше, ніж у 2010 році, наголошує керівник відомства.
Більшість ринкоутворюючих підприємств області є постійними клієнтами і надійними соціальними партнерами служби зайнятості. Одним із ефективних напрямів співпраці з роботодавцями є економічне стимулювання працедавців до працевлаштування безробітних. Таким чином спільно з роботодавцями за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття було створено 1217 додаткових робочих місць, на які в першу чергу були працевлаштовані громадяни, що потребують додаткових соціальних гарантій, зокрема люди з інвалідністю, неповнолітні, жінки та ін., які не можуть на рівних конкурувати на ринку праці.
Як стверджує Марина Родіонова, за сучасних умов ринку праці підвищення якості та конкурентоспроможності робочої сили є вкрай необхідним. Службою зайнятості здійснюється організація професійного навчання, перенавчання та підвищення кваліфікації безробітних з урахуванням потреб роботодавців та інтересів шукачів, що сприяє якнайшвидшому працевлаштуванню людини, закріпленню її на робочому місці.
Поряд із позитивними тенденціями на ринку праці існують ряд проблемних, які потребують розв’язання. Насамперед, це низький рівень оплати праці на рівні мінімальної, а це є неприпустимим, наголошує Марина Родіонова. При цьому вимоги роботодавців до найманих працівників зростають: працедавець бажає мати універсального працівника (значний досвід роботи, уміння працювати у різних напрямках, володіння іноземними мовами тощо). Тому слід усім: органам влади, профспілкам, громадським організаціям націлювати роботодавців на те, щоб частину прибутків вони спрямовувати на підвищення рівня оплати праці своїм працівникам, - вважає Марина Родіонова. – Також проблему зайнятості можна вирішити завдяки запровадженню укладання контрактів роботодавців із студентами. Перший інвестує в навчання, другий – отримує перше місце роботи, саме такі кроки, запропоновані у низці президентських ініціатив, мають суттєво вплинути на зменшення проблеми зайнятості.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool