Кропивницький: формула успіху Віктора Орлі

Серпень 26, 2016 | Новини | Переглядів: 987 | Коментарі: 0

26 серпня 2016 року в культурному житті нашого міста відбулася непересічна і дуже необхідна в умовах сучасних українських реалій подія – творча зустріч в стінах обласного художнього музею з дуже цікавою і яскравою особистістю, яка своїм життям і творчістю вкотре дає привід патріотам Степової Еллади відчути гордість за свій край – колиску унікальних геніїв, чий талант отримав всесвітнє визнання.

На цей раз гостем музею став наш земляк, сучасний французький художник, один із найяскравіших представників імпресіоністів нового покоління, президент культурно-мистецької асоціації «Capitale», член Академії мистецтв Гуангдонг Юехуа (м. Гуанчжоу, Китай) Геннадій Гребньов (творчий псевдонім – Віктор Орлі).

Його життя – яскравий приклад переконливих перемог талановитої і цілеспрямованої людини, здатної здолати будь які перепони для досягнення своєї мети – автор і редактор (вже у шкільні роки!) сатиричних коміксів, які демонструвалися в міському кінотеатрі, отримання в 16 років (!) головного призу на регіональному конкурсі політичного плакату, початок активної діяльності в якості художника на початку буремних 1990-х, дизайн і художнє оформлення літературного часопису «Вежа» та кількох краєзнавчих і літературознавчих книг, участь у конкурсі проекту Великого Державного герба України та багато іншого.
Підкорювати Францію митець починає у 2004 році, працюючи під псевдонімом Віктор Орлі. Його досягнення за 12 років перебування у цій країні красномовно ілюструють той факт, що наші люди - розумні, талановиті, трудящі, і за відповідних умов здатні достойно презентувати себе світу, піднімаючи таким чином і престиж своєї батьківщини. Саме на землі галів талант художника розквітнув дуже яскраво, а потім отримав гідну оцінку і в інших країнах світу, серед яких - Канада, Китай, Південна Корея. На сьогодні роботами художника можуть похизуватися музеї нашого міста (що особливо приємно) - обласний художній музей та художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна, а також - Запорізький обласний художній музей, Музей Тараса Шевченка (Торонто, Канада), Музею духовної спадщини Лінг Нан, (Шаван, Гуанчжоу, Китай), Академія мистецтв Гуангдонг Юехуа (Гуанчжоу, Китай), Художня академія Шантоу (Китай). Його твори зберігаються також в приватних колекціях багатьох країн світу - Франції, Італії, Німеччині, Україні, Росії, Польщі, Нідерландах, Бельгії, Китаї, Канаді та США. Причому власниками картин нашого земляка стають, зрозуміло, люди заможні, представники вищих кіл суспільства – відомі політики, дипломати, бізнесмени, актори тощо.

Зустріч з творчістю Геннадія Гребньова – завжди свято, оскільки його картини заряджені позитивною енергетикою та життєлюбством майстра, що і зробило їх особливо популярними саме в тих країнах, в основі філософії та світосприйняття яких лежить гармонія, як в душі, так і у відносинах з матінкою-природою. А ще це екзотика, недосяжна для пересічного українця – південне узбережжя Франції, живописні затоки, озера, річки, порти, хвилі Середземного моря, класичні і сучасні вітрильні човни. Яскраві пейзажі і натюрморти митця відображають велич первозданної провансальської природи, створюючи враження потрапляння в чудовий казковий світ. Тож цілком закономірно і справедливо, що Віктора Орлі називають почесним послом Провансу.

Приємно, що людина, яка зуміла досягти величезних творчих успіхів на теренах такої далекої від нас Європи та не менш загадкової Азії, не забуває про Україну, переймається її долею, вболіває за неї, зокрема – під час Помаранчевої Революції та Революції Гідності, відвідує її за найліпшої нагоди. Показовим є і той факт, що Геннадій Гребньов не забув, хто сприяв його творчому становленню, тож справедливо називає своїм головним вчителем відомого на теренах нашого краю та далеко за його межами заслуженого художника України Сергія Гавриловича Шаповалова, чия манера написання картин проглядається в натюрмортах та пейзажах Орлі, набувши оновленого звучання завдяки його сміливим творчим експериментам.

Зустріч з цією унікальною людиною проходила в теплій, невимушеній атмосфері, набувши формату щирого і відвертого діалогу. Не покидало відчуття, що ти спілкуєшся дійсно з сучасним французьким художником – європейський прагматизм, комерційна хватка, орієнтація в усіх «підводних течіях» і тенденціях європейського культурного життя, а з іншого боку – заговорить про Україну, посміхнеться щиро, і зразу бачиш – наш, українець!

Розповідь Геннадія Гребньова була дуже цікава і пізнавальна, оскільки розкривала невідомі широкому українському загалу тенденції сучасного мистецького життя у Європі та Азії, відмінність світогляду та тематичних орієнтирів у мистецтві французів, і, скажімо, жителів Китаю та Південної Кореї. Художник поділився власним досвідом з практики завоювання європейського та азіатського ринку, що було б корисно послухати українським митцям, що мають бажання піти нелегким, але цікавим шляхом творчої мандрівки Віктора Орлі.
З особливою гордістю художник поділився однією із важливіших своїх перемог, що стало закономірним наслідком його багаторічної наполегливої праці та творчого горіння. Мова йде про той факт, що наш земляк став власником найстарішої у Марселі картинної галереї, розташованої до того ж в центрі міста. Формат закритого європейського клубу, за словами Геннадія Гребньова, не виключає спільних мистецьких проектів, зрозуміло – відповідного професійного рівня. Як кажуть, інформація для роздумів бажаючим.
У наступному 2017 році у нашого славетного художника-земляка – ювілей, а це дуже гарний привід для відкриття у стінах обласного художнього музею чергової виставки Віктора Орлі та можливість поспілкуватися з людиною, яка на знаючи, що таке почуття страху, сміливо реалізовує свої творчі задуми, що є прикладом для інших.

Олег Юрченко – старший науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи музею Кіровоградського обласного художнього музею


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool