Кіровоградські лялькарі відзначають своє професійне свято

Березень 21, 2016 | Новини | Переглядів: 1174 | Коментарі: 0

Сьогодні, 21 березня, світова мистецька спільнота відзначає Міжнародний день лялькаря. Це свято не лише майстрів сценічного лялькового мистецтва, а й усіх працівників театрального закулісся та, звичайно ж, прихильників мистецтва граючої ляльки.

Колектив Кіровоградського академічного обласного театру ляльок до свого професійного свята ставиться по-філософськи: по-перше, це є своєрідним моментом для осмислення творчої діяльності на сьогоднішній день, підведення підсумків і уточнення планів на майбутнє.

Приємно також згадати і про свої творчі здобутки, адже кожен професійний митець ніколи не зупиняється на досягнутому, а постійно підіймає планку для нових звершень.

Отже, про досягнення. Завдяки високому виконавському професіоналізму, успішним щорічним виступам на різних театральних фестивалях і форумах, з мистецькою діяльністю кіровоградських лялькарів добре знайомі не лише на Кіровоградщині. Активна участь колективу у Всеукраїнському святі театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти», в рамках якого театр на своїй сцені проводить міні-фестиваль, дозволила минулої осені зібрати колег з восьми міст України, а також вперше - гостей з Литви - Паневежиський театр ляльок на колесах.

Дружні стосунки з колегами створили гарне підґрунтя для проведення обмінних гастролей. Починали гастролювати з Чернігова, потім співпрацювали з Криворожанами. Найвдалішою виявилася співпраця з «сусідами» - Черкаським академічним театром ляльок. До речі, тільки учора завершився черговий тижневий гастрольний тур лялькарів Черкащиною.
З виставою «Наймичка» за твором Т.Шевченка, кіровоградські митці взяли участь у минулорічних святкових заходах у Києві, з нагоди Дня Конституції України.

На дев’ятому Міжнародному фестивалі театрів ляльок «Подільська лялька», що проходив у травні 2015 року у Вінниці, кіровоградці посіли третє місце і стали переможцями у номінації «Кращий музичний супровід до вистави». А восени, на третьому фестивалі театрів ляльок «Мереживо казкове» у Черкасах, актриса Вікторія Ставріаніді-Стогодюк, заслужена артистка України, здобула перемогу в номінації «Краща роль».
Вподобали репертуар кіровоградських митців і львів’яни. Двічі за рік наші лялькарі відправлялися до міста Лева, щоб порадувати юних театралів своїм мистецтвом. Отримали численні вдячні відгуки за свою творчість і запрошення на наступні заходи.
Успішною для артистів була і цьогорічна зимова кампанія, під час якої нову виставу «Веселий дивограй» Н.Педько переглянули понад дев’ять тисяч глядачів.
Радіють митці і нещодавньому завершенню ремонтних робіт у театрі, завдяки яким відтепер є сучасне і просторе приміщення гардеробу і ще одне фойє.
Тепер щодо планів. Незабаром розпочнуться репетиції нової вистави за п’єсою Г.Пилипенко «Пригоди у чарівному лісі». Режисер-постановник – художній керівник Черкаського академічного театру ляльок, заслужений діяч мистецтв України Ярослав Грушецький.

Сьогодні, 21 березня, світова мистецька спільнота відзначає Міжнародний день лялькаря. Це свято не лише майстрів сценічного лялькового мистецтва, а й усіх працівників театрального закулісся та, звичайно ж, прихильників мистецтва граючої ляльки.

На початку серпня колектив візьме участь у театральному фестивалі «Кришталеві вітрила» у м.Скадовськ, а у жовтні відправиться на «Лялькову веселку» до Запоріжжя.
Ближче до осені колектив театру планує порадувати своїх глядачів прем’єрою вистави для дітей «Дюймовочка» за Г.Х.Андерсеном, а дорослих – оновленим «Декамероном» за Дж.Боккаччо.
Є у наших лялькарів і проблемні питання, які так чи інакше не дозволяють колективу розгорнути свою діяльність у ширших масштабах: це і нестача кількох творчих штатних одиниць, що великою мірою залежить від відсутності житла (молодим спеціалістам на визначену зарплатню оренда не під силу), і відсутність транспорту, що у свою чергу унеможливлює виїзд колективу з багатьма чудовими виставами, і світлова та звукова апаратура, яка дуже потребує оновлення і осучаснення, і недостатня кількість та напіваварійний стан деяких службових приміщень…

Усі ці питання – щоденний головний біль директора театру, заслуженого працівника культури України Григорія Педька, який намагається разом з колективом долати труднощі і досягати нових творчих звершень, бо колектив Кіровоградського академічного обласного театру ляльок – це велика театральна родина, у якій кожен на своєму місці віддає усі сили, уміння і талант для загального результату.

Тож саме сьогодні, у Міжнародний день лялькаря, кіровоградські митці приймають вітання з нагоди професійного свята і мріють про щедрість мінливої музи, відданість і щирість своїх глядачів і обіцяють надалі дарувати свій талант, нести радість і надихати своєю творчістю усіх прихильників мистецтва театру ляльок.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool