Кіровоград: експозиція до 100-річчя з дня смерті української поетеси, письменниці, перекладача

Серпень 01, 2013 | Новини | Переглядів: 833 | Коментарі: 0

26 липня 2013 року в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію «Я в серці маю те, що не вмирає!...» приурочену 100 – річчю пам’яті Лесі Українки (1871- 1913).

І сьогодні, через роки, через віки, воно, Лесине Слово, лунає, дзвенить, хвилює душі.
Як я умру, на світі запалає
Покинутий вогонь моїх пісень,
І стримуваний пломінь засіяє,
Вночі запалений, горітиме удень.
Леся Українка

За життя Лесі Українки не надто рясно діставалися лаври визнання, але вона зуміла злетіти до вершин світового мистецтва. Першим помітив і оцінив її величезний талант Іван Франко зазначивши, що від часу Шевченківського «Заповіту» Україна не чула такого сильного, гарячого та поетичного слова. Джерелами, що живили і надихали Лесю Українку були: рідна Українська земля, її велична, героїчна, а подекуди й сумна історія, багатогранна і неповторна художня творчість, співуча мова.
Багато художників в різні роки ілюстрували твори та писали портрети Лесі Українки. Серед відомих це два прижиттєвих портрети Лесі Українки: «Портрет Лесі Українки» (1900р.) - Труш Іван Іванович (1873-1944) та «Портрет Лесі Українки» (1904р.) - Красицький Фотій Степанович (1873-1944).

В експозиції «Я в серці маю те, що не вмирає!...», яка приурочена 100 – річчю пам’яті Лесі Українки із приватної колекції поціновувача творчості Лесі Українки, члена Національної спілки художників України Полонського Ф.М. (1941р.н.) представлено живописні портрети: «Була Весна (Леся Українка)» (2008р), «Наступила важка червона хмара» (2008р.), «Досвітні огні» (2007р.) та роботу «Мавка лісова» (2007р.) створену за мотивами драми-феєрії «Лісова пісня».
Художньо-графічним відділенням мистецького факультету Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка було надано для експонування дипломну роботу випускниці 2010 року Троцюк А.Г. триптих «Хотіла б я піснею стати».
З фондового зібрання Кіровоградського обласного художнього музею в експозиції розміщено літографію «Портрет Лесі Українки» Навроцького А.В. (1934-2002), роботи члена Національної спілки художників та Національної спілки письменників України, заслуженого діяча мистецтв Грузії Німенка А.В. (1925-2006) - медалі з бронзи до відзначення 100-річчя з дня народження Лесі Українки: «Моя Україна. Леся Українка», «Леся Українка», «Я буду вічно жити! Я в серці маю те, що не вмирає», скульптуру із дерева «Леся Українка» та керамічні сюжетні роботи: «Рідна Україна», «Україночки», «Танок. Рідна Україна», гіпсовий макет медалі «Пам’ятник Лесі Українці у місті Луцьку» (1991р.), а також документально-архівні матеріали.

Рано, дуже рано обірвалось життя Лесі Українки, та зосталося нащадкам її Слово, гостре, як бритва, ніжне, як шепіт весняного гаю.
В рамках заходів приурочених 100 - річчю з дня смерті Лесі Українки Кіровоградський обласний художній музей запрошує всіх небайдужих до мистецької спадщини України завітати 1 серпня 2013 року о 16.00 до літературної вітальні, де відбудеться художньо-літературне дійство «Хотіла б я піснею стати» (Є люди, як зірки, - горять і світять все життя…), щоб ще раз полинути в поетичний світ Лесі Українки, а можливо і вперше відкрити для себе творчість нашої геніальної поетеси, пробудити в собі національну і громадянську совість, бо як вона писала, «година для праці настала».


Олена Степанок – завідуюча відділом науково - просвітницької роботи
Кіровоградського обласного художнього музею


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool