Кіровоград: «Барокова феєрія Юрія Луцкевича»

Вересень 11, 2014 | Новини | Переглядів: 1193 | Коментарі: 0

9 вересня 2014 року у Кіровоградському обласному художньому музеї була відкрита експозиція творів «Барокова феєрія Юрія Луцкевича», присвячена 80-річчю з дня народження художника-земляка, визнаного лідера українського необароко.

Юрій Луцкевич народився 9 вересня 1934 року в Кіровограді. Під час навчання в гуртку образотворчого мистецтва в Кіровоградському Палаці піонерів Ю. Луцкевич навчався у заслуженого художника України Бориса Михайловича Вінтенка (1927-2002). У 1951 році він вступив до Київської художньої середньої школи ім. Т.Г. Шевченка, яку закінчив у 1953 році із золотою медаллю, і вступив до Київського Державного художнього інституту. Закінчив навчання в 1959 році в майстерні В.Г. Пузиркова (1918-1999).
У 1959-1962 роках Ю. Луцкевич викладав малюнок і живопис у Київському училищі прикладного мистецтва й малювання в КХУ. З 1962 по 1965 рік навчався в творчих майстернях Академії мистецтв СРСР у Києві під керівництвом С.О. Григор‘єва. У 1966 році він став членом Спілки художників СРСР.
Твори майстра зберігаються в музеях, галереях та приватних зібраннях Росії, України, Німеччини, Польщі, Хорватії, Великобританії, Франції, Данії, Португалії, США та ін.

Юрій Луцкевич належить до того покоління художників, яке прийшло в мистецтво в 60-ті роки. Цей період стає часом відходу художника від академічних норм в живописі. Митець засвідчив народження нової хвилі необарокових пошуків в сучасному українському мистецтві і показав їхній внутрішній перегук з духовним життям ХХ ст.
У Юрія Луцкевича все написано на відчуттях, в усіх його творах панує дух фантастичності, потяг до надзвичайного, таємничого і символічного. Радість, людяність, оптимізм, краса – ось ті основні принципи, на яких ґрунтується творчість видатного українського живописця. Трагічне не знаходить місце в творчості художника, не схильний Луцкевич до філософствування, він не виступає критиком життя.
Юрій Павлович – художник дуже різносторонній, однаково успішно працював в різних жанрах: натюрморт, пейзаж, портрет, тематична картина, ню, як у їх чистому вигляді, так і в їх взаємопроникненнях.
Помер Юрій Луцкевич 22 червня 2001 року.

За сприянням дружини художника Галини Городнічевої у 2003 році в обласному художньому музеї відкрилась перша персональна виставка творів Юрія Луцкевича на малій батьківщині. Разом з експозицією творів нашого видатного земляка була представлена і виставка полотен Галини Іванівни. У 2011 році в залах музею також були проведені виставки творів Ю. Луцкевича та його дружини Г. Городнічевої.

В рамках відзначення 80-річчя з дня народження художника, 11 вересня 2014 року заплановане відкриття меморіальної дошки Юрію Павловичу на будівлі комунального закладу «Навчально-виховне об’єднання № 6 «Спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, центр естетичного виховання «Натхнення» Кіровоградської міської ради Кіровоградської області», адже саме в цій школі з 1942 по 1949 рік навчався Юрій Павлович.
Автором меморіальної дошки Юрію Луцкевичу є відомий скульптор, автор багатьох скульптурних робіт, що прикрашають вулиці нашого міста та інших населених пунктів не тільки нашої області, член Національної спілки художників України Віктор Френчко.

В експозиції обласного художнього музею представлені живописні та графічні твори Ю. Луцкевича та Г. Городнічевої, а також архівні матеріали з фондового зібрання музею. Хочеться відзначити, що картина Галини Городнічевої «Інтер’єр», представлена в експозиції, зображає трюмо, яке належало Юрію Павловичу та було ним власноруч відреставроване.
Під час відкриття експозиції Галина Іванівна Городнічева подарувала до фондів обласного художнього музею роботу Юрія Павловича Лучкевича «Автопортрет» (2000 р.).

Анатолій Кімнатний – завідуючий відділу Кіровоградського обласного художнього музею – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool