Децентралізаційні процеси на Кіровоградщині тривають

Травень 10, 2018 | Новини | Переглядів: 788 | Коментарі: 0

Перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко провів онлайн-нараду з питань впровадження реформи децентралізації та створення об’єднаних територіальних громад на території районів, де їх взагалі не створено.

У нараді взяли участь начальник управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури ОДА Вікторія Кулікова, а також експерти проекту ПУЛЬС регіонального відділення "Асоціації міст України". У режимі онлайн було заслухано керівників Вільшанської, Голованівської, Новоархангельської та Новомиргородської райдержадміністрацій.

На початку наради Сергій Коваленко зауважив, що на Кіровоградщині є 12 районів, де поки ще не створено жодної громади. Відповідно до Перспективного плану формування територій громад Кіровоградської області, на території Вільшанського, Голованівського та Новомиргородського районів заплановано утворити по 1 об’єднаній територіальній громаді (за принципом "один район – одна громада"). На території Новоархангельського району планується утворення 3 об’єднаних територіальних громад – Новоархангельської, Надлацької та Підвисоцької. Посадовець надав слово керівникам зазначених території для інформування щодо перспектив утворення об’єднаних територіальних громад у найближчий час.

У Вільшанському районі, за словами керівника, відбулися громадські слухання і питання об'єднання населених пунктів району в ОТГ з центром у Вільшанці було винесене на сесію селищної ради. Однак депутати відповідне рішення не ухвалили. Нині проводиться робота щодо його повторного винесення на розгляд депутатського корпусу.

Ситуація у Голованівському районі дещо напружена, оскільки уже після затвердження Перспективного плану 2 селищні ради виявили бажання утворити окремі ОТГ і ведуть перемовини із сусідніми селами щодо приєднання, однак згоди на це поки не отримали. Голованівська селищна рада повторно направить запрошення усім сільським і селищним радам щодо об'єднання за принципом "один район – одна громада".

У Новомиргородському районі ухвалено рішення про об'єднання усіх сіл району і утворення єдиної Новомиргородської ОТГ. Проте запрошення щодо об'єднання міськрада надіслала лише деяким сільським радам, аргументуючи це тим, що решта сіл увійде до ОТГ пізніше – шляхом приєднання. Перший заступник голови ОДА зауважив, що це неправильний підхід – пропозиція має надійти усім населеним пунктам, які не проти приєднання.

У Новоархангельському районі, де заплановано утворити 3 ОТГ, об’єднавчі процеси тривають. Проте, за словами голови ОДА, сільські ради заявляють, що вони поки ще не готові об’єднуватися. Голови сільських рад на нараду не з'явилися. Сергій Коваленко підкреслив, що вирішальними у питанні входження в ОТГ мають бути голоси мешканців сіл району, а не голів сільських рад, тому громадськість має ініціювати ухвалення відповідних рішень.

Наприкінці наради перший заступник голови ОДА зазначив, що Перспективний план формування територій громад для зазначених районів є оптимальним. Керівники зазначених територій отримали доручення активізувати організаційну роботу та інформаційно-просвітницьке сприяння добровільному об'єднанню територіальних громад, відповідно до чинного законодавства. 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool