Держава не дозволить, щоб надання людям медичних послуг було обмеженим, - Сергій Кузьменко

Липень 11, 2018 | Новини | Переглядів: 632 | Коментарі: 0

Голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко провів нараду з питань врегулювання бюджетних відносин між районами та об’єднаними територіальними громадами.

У нараді взяли участь керівники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації, голови райдержадміністрацій та керівники об'єднаних територіальних громад області.

На початку засідання голова ОДА підкреслив, що нині в державі проводиться низка реформ. Окрім процесів децентралізації, зміни відбуваються паралельно в освіті, медицині, у сфері інфраструктури. Головна мета усіх цих реформ, за словами Сергія Кузьменка, полягає у підвищенні рівня життя громадян та якості надання послуг.

"Відомо, що будь-які зміни – це складний і тривалий процес. У держави є певні "запобіжники" і певні правила. І ми повинні працювати в рамках цих правил, – зауважив голова облдержадміністрації.

"Жителі області повинні отримати максимальну вигоду від реформ. А це можливо лише за умов партнерських відносин органів місцевого самоврядування та виконавчої влади", – підкреслив Сергій Кузьменко. Він зазначив, що на Кіровоградщині вже утворено 16 об’єднаних територіальних громад у 9-ти районах. ОТГ перейшли на прямі відносини з державним бюджетом і безпосередньо отримують із нього кошти. Керівник ОДА підкреслив, що за час функціонування громад уже напрацьовано досвід партнерства з райдержадміністраціями і у більшості випадків цей досвід позитивний, оскільки є порозуміння між керівництвом. Проте на окремих територіях виникли певні труднощі з розподілом фінансового ресурсу між районами та об’єднаними територіальними громадами, зокрема, у галузі медицини. Саме на цьому було акцентовано увагу під час наради.

Керівник ОДА зазначив, що проблеми із фінансуванням закладів охорони здоров'я другого рівня, пов’язані із розподілом коштів державної субвенції між районами та ОТГ:"Окремі районні лікарні другого рівня не отримали фінансування для надання послуг пацієнтам, які проживають в об’єднаних територіальних громадах, оскільки субвенція напряму надійшла в ОТГ. Акцентую увагу, що держава не дозволить, щоб надання медичних послуг людям було обмеженим через рішення окремих об’єднаних територіальних громад. І немає значення, де людина отримає медичну допомогу – у районній лікарні чи в лікарні ОТГ".

Детально про ситуацію, що склалася, поінформував директор департаменту охорони здоров'я ОДА Олег Рибальченко. За словами посадовця, проблемні відносини виникли між Добровеличківською РДА та Помічнянською ОТГ. Оскільки КЗ "Помічнянська лікарня" має лише терапевтичне та хірургічне відділення, то надання вторинної медичної допомоги в повному обсязі забезпечувати не спроможна.

Зважаючи на це, пацієнти з Помічнянської ОТГ отримують повний спектр послуг в Добровеличківській ЦРЛ, де працюють терапевтичне, хірургічне, дитяче, пологове, інфекційне відділення, відділення анестезіології та інтенсивної терапії, переливання крові, Центр ранньої діагностики. Проте, депутатський корпус Помічнянської ОТГ не перерахував частину державної медичної субвенції до Добровеличківського районного бюджету на обслуговування Добровеличківською ЦРЛ жителів їхньої громади. Як з'ясувалося під час наради, на нещодавньому сесійному засіданні депутати Помічнянської ОТГ ухвалили рішення про перерахування 50 тисяч гривень на лікування жителів громади в Добровеличківській районній лікарні, проте це лише незначна частина від необхідної суми. Голова облдержадміністрації доручив своєму першому заступнику провести окрему нараду за участі голови Добровеличківської РДА, керівника Помічнянської ОТГ та директора профільного департаменту ОДА і окреслити шляхи вирішення проблеми. 

Певні питання із розподілом фінансів між ОТГ та РДА на галузь охорони здоров'я також виникли у Маловисківському і Бобринецькому районах. У ході наради було заслухано керівників зазначених територій.

Учасники засідання також розглянули питання врегулювання бюджетних відносин районів та об’єднаних територіальних громад у галузях культури, освіти та соціального захисту населення. Про стан справ із фінансуванням об’єктів поінформували директор департаменту культури, туризму та культурної спадщини ОДА Валентина Животовська, начальник управління освіти, науки, молоді та спорту ОДА Володимир Таборанський та директор департаменту соцзахисту населення ОДА Олександр Догаров. 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool