До 200-річчя М.Гоголя в кіровоградському художньому музеї відкрилась виставка.

Березень 30, 2009 | Стрічка | Переглядів: 2308 | Коментарі: 0

Як повідомляє  «FotoInform (Кировоград)», рішенням ЮНЕСКО 2009 рік оголошено роком Гоголя. В Україні організаторами заходів є  Міністерство культури і туризму України та Національна комісія України у справах ЮНЕСКО. В рамках проведення заходів заплановано і відкриття виставок, кінопоказ фільмів, прем’єри вистав   за творами М.Гоголя і ціла низка інших літературно-мистецьких та освітньо-виховних заходів.

Усе життя і творчість Миколи Гоголя були оповиті ореолом таємничості й загадковості. Народився Микола Васильович 1 квітня 1809 року в селі Великі Сорочинці на Полтавщині. Дитинство майбутнього письменника минуло в маєтку батьків. Навчався в Полтавському повітовому училищі, потім закінчив Ніжинську гімназію вищих наук. Любов до мови, відчуття слова закладалися у юного Гоголя уже   з дитячих літ. Згодом він захопиться збиранням українських народних пісень, прислів’їв та приказок, готуватиме матеріали до українсько-російського словника. Саме з приїздом до Петербурга розпочинається письменницька діяльність Миколи Васильовича. З’являються перші твори, яким була притаманна романтична спрямованість, опоетизованість життя, ліризм, проникливість і любов автора до зображуваного, що неминуче справляло враження на читача, захоплюючи його уяву. Етапною в історії театру стала його соціальна комедія «Ревізор» (1836). Після прем’єри п’єси М.Гоголь виїжджає на досить тривалий час за кордон і відвідує Німеччину, Швейцарію, Францію, Італію. У 1842 році з’являється друком знаменита поема-роман «Мертві душі». Останні роки життя письменника сповнені драматичних пошуків себе в істині. Перед смертю спалює рукопис другого тому «Мертвих душ». Тяжка хвороба обірвала життя неповторного майстра слова 21 лютого 1852 року. Творча спадщина М.В. Гоголя представляє неабиякий інтерес для російської і української культури. Образи письменника і його літературних героїв митці втілили в багатьох живописних, графічних     і  скульптурних творах. Центральне місце в експозиції належить пензлю нашого земляка В.О.Федорова (1920-1986), а саме -  живописна робота «Портрет М.Гоголя». Над ілюструванням творів на гоголівську тематику працював відомий український художник і графік Є.А.Кібрик (1906-1978). У фондах обласного художнього музею зберігається біля 70-ти ілюстрацій Є. Кібрика до знаменитої повісті «Тарас Бульба». На виставці представлені деякі з них: малюнок до титульного листа, «Тарас на коні», «Тарас перед стратою Остапа», «На площі у Січі», «Смерть Кукубенка», «Тарас на вогнищі», «Прощання козаків», «Козаки у поході»   і т.д., які виконані в техніці автолітографії. Всі ці графічні твори датовані 1944-45 рр. Твір «Тарас Бульба» став найважливішим підсумком у творчій праці письменника, адже перед читачами постає яскрава й незабутня історія українського народу, його боротьба за національну незалежність. Знаменитий графік Кіровоградщини В.В.Кир’янов створив ілюстрації до повісті М.Гоголя     «Як посварилися Іван Іванович з Іваном Никифоровичем», виконані пером та тушшю. Також на виставці представлені ескізи до спектаклю «Вій» художника-декоратора Д.Г.Нарбута (1916 р. н.).

Леся Дмітрієва - екскурсовод І категорії

відділу науково-просвітницької роботи  Кіровоградського обласного художнього музею


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool