Туберкульоз не обирає

Березень 21, 2023 | Здоров'я та краса | Переглядів: 852 | Коментарі: 0

Прийнято вважати, що туберкульоз - це хвороба безпритульних або людей з нарко чи алкозалежністю. Натомість, щороку в Україні реєструють десятки тисяч нових випадків захворювань і лише 8-10% з них - у соціально-незахищених громадян. Туберкульоз не обирає за соціальним статусом.

У БО «100 відсотків життя. Кропивницький» під соціальний супровід потрапила 45-ти річна Олена. Вона все життя працювала медичною сестрою. Крім останніх шести років, коли народила дитину і пішла в декретну відпустку.

 «Мене тривожив кашель, погане самопочуття. Я часто хворіла на простудні захворювання. Звернулася до свого сімейного лікаря. Мене направили на рентген. Сказали, що туберкульоз. Звісно, такого результату я не очікувала. Але, як медичний працівник, розуміла, що мій організм легко міг підхопити цю недугу. Чоловік рік на війні. Я дуже хвилююся за нього, нашу країну, майбутнє дитини. Я весь час у стресі, імунна система ослаблена. Цього досить, щоб підхопити туберкульоз», - ділиться своєю історією Олена, яка проживає в одному із невеличких містечок Кіровоградщини.

Після того, як жінці діагностували хворобу, вона одразу почала лікування, яке призначив лікар. Чоловік теж пройшов медичне обстеження - хвороба не підтвердилася. З дня на день мають прийти результати обстеження дитини.

«Олена розуміє важливість вчасного лікування хвороби. У неї чутливий туберкульоз. Під наш супровід Олена потрапила наприкінці лютого. Жінка проходить амбулаторну форму лікування - отримує протитуберкульозні препарати за місцем лікування. Я надаю жінці соціальний супровід - консультую з різних питань під час лікування, морально підтримую. Вона уже розпочала свій шлях боротьби. І вірю, що вона його завершить успішно», - розповідає Ольга Іваненко - соціальна працівниця проєкту «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині», що підтримано Глобальним фондом.

Симптоми туберкульозу: тривалий кашель, підвищена температура тіла понад сім днів, утруднене дихання, біль у грудях, поганий апетит і постійна слабкість, безпричинна втрата ваги, підвищена пітливість, особливо вночі, кровохаркання. Якщо у вас є певні симптоми, перевіряйте своє здоров’я – зверніться до лікаря.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool