Що не можна робити у Страсну суботу перед Великоднем

Квітень 15, 2023 | Православ'я | Переглядів: 1364 | Коментарі: 0

Страсна субота є одним з найважливіших днів перед Великоднем, який згадується у християнських церквах всього світу

Це день, коли усі вірні розмірковують про страждання та смертью Ісуса Христа.

Традиції Страсної суботи дуже святкові та одночасно заборонені. У цей день заборонено проводити будь-які розваги, танці та шумні заходи. Також не можна прикрашати будь-які приміщення та вікна квітами, декораціями або іншими прикрасами.

Правила поводження у ціей день досить жорсткі. Головна ідея полягає в тому, щоб утриматися від будь-яких розваг та задоволень. Людина має дотримуватися посту.


Заборони Страсної суботи:

Не можна їсти їжу, яку приготували за допомогою термічної обробки.
Не можна вживати спиртні напої. Виняток становлять ті, хто дотримується Страсної п'ятниці суворого посту на хлібі та воді. Їм можна випити зовсім небагато червоного вина для того, щоб підтримати сили.
Не можна розговлятися з третьої ночі Страсної суботи до самого ранку неділі.
Не можна займатися рукоділлям, працювати в саду, фізичною працею, а також роботою по дому.
Не можна ходити на рибалку, не можна полювати й ображати тварин у цілому.
Не варто купатися цього дня.
Не можна влаштовувати вечірки та сильно веселитися, танцювати, співати. Це не стосується легкої посмішки, якщо тебе щось розсмішило, але від вакханалій варто все ж таки у Страсну суботу утриматися.
Не варто у Страсну суботу займатися сексом.
Не можна цього дня ходити на цвинтар.
Не можна сваритися, битися, лаятись і лихословити. Не потрібно в цей день розпускати плітки і засуджувати інших людей і в цілому не можна бути токсичною людиною.


У Страсну суботу, віряни ходять до церкви на богослужіння. Під час богослужінь усі моляться за власні слабості, сподіваючись на благодатний вплив Бога. Зазвичай обов'язковими є читання Євангелія та співання пісень про страждання Ісуса Христа.

 Молитва має допомогти відчути внутрішнє очищення та зосередження на важливих духовних питаннях.

"Гожий Йосип, / с Древа снем Пречисте Тіло Твоє, / плащаницею чистою обвивши, і вонями, / у гробі нове покривши поклади.
Слава: Коли снизшел єси до смерті, Животі безсмертний, / тоді ад умертвив ти блистанням Божества. / Єгда ж і умершия від підземних воскресив єси, / уся Сили Небесні кличу: / Жизнодавче, Христе Боже наш, слава Тобі.
І нині: дружин Мироносиць при гробі поставши, Ангел вопияше: / світу мертвим суть пристойна, / Христос же істления явився чуждь".

У підсумку можна сказати, що страсна субота – це день, коли вірні повинні зосередитися на провідних цінностях, а саме на духовному розвитку та перетворенні своєї особистості.

Це свято, що нагадує нам про страждання та жертву Ісуса Христа, яке він зробив заради нашого спасіння. Тому цей день важливий для кожного віруючого, що допомагає йому знайти внутрішній мир та спокій.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool