Православна Церква України завтра переходить на новоюліанський календар

Серпень 31, 2023 | Православ'я | Переглядів: 1076 | Коментарі: 0

 ПЦУ нагадала про перехід з 1 вересня на новоюліанський календар.

Відзавтра, з початком церковного новоліття, Православна Церква України переходить на новоюліанський календар. Таким чином реалізовується відповідне рішення найвищої владної соборної інституції нашої Церкви – Помісного Собору.

Ми вже неодноразово пояснювали причини, необхідність та особливості запровадження нового обчислення календарних дат релігійних свят, сьогодні ж зупинимося детальніше на практичній складовій цього питання. Тож, що зміниться у наступному церковному році?

Дати нерухомих свят, постів, загальниць, дні вшанування пам՚яті святих змістяться на 13 днів назад (будуть відзначатися на 13 днів раніше). Наприклад: 8 (а не 21) вересня відзначатимемо свято Різдва Пресвятої Богородиці, 14 (а не 27) вересня – Воздвиження Хреста Господнього, 1 (а не 14) жовтня відзначатимемо Покрова Пресвятої Богородиці. З 15 листопада по 24 грудня триватиме Різдвяний піст, а Різдво Христове святкуватимемо 25 грудня.

В наступному році Петрів піст не буде загальним, бо Свята П’ятдесятниця буде святкуватися 23 червня, а день святих першоверховних апостолів Петра і Павла – вже 29 червня. Отже не існуватиме визначеного періоду посту, який мав би розпочатися за тиждень після дня Святої Трійці. Але для тих, хто бажає поститися за прикладом розвʼязання цього питання в інших Помісних Церквах може бути взятим для посту період після свята святих апостолів Петра і Павла – з 1 по 5 липня.

Великий піст триватиме з 18 березня по 4 травня. Пасха у 2024 році припадає на 5 травня. Тут нагадаємо, що ця дата є спільною і для тих, хто дотримується юліанського, і для тих, хто живе за новоюліанським календарем. Адже календарна традиція щодо обчислення Пасхалії є загальною для всіх Помісних Православних Церков. 

8 вересня відзначатиметься свято Різдва Пресвятої Богородиці;

14 вересня – Воздвиження Хреста Господнього;

1 жовтня – Покрова Пресвятої Богородиці;

З 15 листопада по 24 грудня триватиме Різдвяний піст, а Різдво Христове – 25 грудня;
 

Петрів піст-2024 не буде загальним, бо П’ятдесятниця святкуватиметься 23 червня, а день святих апостолів Петра і Павла – 29 червня.

Великий піст триватиме з 18 березня по 4 травня;

Великдень 2024 – 5 травня.

Джерело


ДО УВАГИ ВОДІЇВ: АВТОЦИВІЛКА ОНЛАЙН за 5 хвилин посилання


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool