Як уберегти ВІЛ-позитивних діток від туберкульозу

Грудень 23, 2020 | Цікаве | Переглядів: 898 | Коментарі: 0

ВІЛ-інфіковані щороку мають шанс у десять разів більший, ніж у здорових людей, захворіти на туберкульоз. 

Тож що потрібно знати батькам, щоб вберегти дитину із ВІЛ від туберкульозу, спілкуємося в рамках проєкту «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині» з лікарем-фтизіатром КНП «Кіровоградський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр Кіровоградської обласної ради» (колишня назва – протитуберкульозного диспансеру) Аллою Щасливою.

- Насамперед, слід дбати про своє батьківське здоров’я. Щороку регулярно проходити рентгенологічне обстеження легень, а за необхідності й спіральну комп’ютерну томографію легень. Якщо батьки ВІЛ-інфіковані, необхідно раз у житті обов’язково, а при потребі й частіше, проходити курс специфічної хіміопрофілактики туберкульозу препаратом «Ізоніазид» протягом шести місяців. Це значно знизить ризик захворіти на туберкульоз протягом двох років від моменту проходження курсу профілактики. ВІЛ-інфікована дитина також має хоч раз в житті пройти курс профілактики «Ізоніазидом» протягом 6-ти місяців, за показанням та призначенням лікаря. Батьки повинні знати оточення своєї дитини та унеможливлювати спілкування дитини із людьми, які можуть хворіти, або хворіють на туберкульоз. Також слід постійно отримувати антиретровірусну терапію без жодних перерв! Пам’ятайте, що ВІЛ-інфікованим дітям не проводять щеплення БЦЖ через можливість розвитку туберкульозу навіть від вакцини! – зауважує Алла Щаслива.

Загалом ВІЛ-позитивні діти при постійному прийомі антиретровірусної терапії майже нічим не відрізняються від своїх неінфікованих однолітків, каже фахівець. І головне - їх не потрібно боятися. Тому що підхопити ВІЛ від дитини в побуті, навіть із бійками, укусами та подряпинами, є можливо настільки ж, як завтра на вулиці зустріти динозавра. 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool