В Україні стартувала національна кампанія «Твоя кров може воювати. Стань донором».

Вересень 09, 2022 | Новини регіонів | Переглядів: 1776 | Коментарі: 0

Український центр трансплант-координації разом з платформою ДонорUA закликають долучитися до руху на підтримку добровільного і активного донорства. Стале забезпечення донорською кров’ю та її компонентами є запорукою національної безпеки та обороноздатності країни, особливо в умовах воєнного стану.

Дмитро Коваль, генеральний директор Українського центру трансплант-координації: « До війни щороку донорської крові або її компонентів потребували понад півмільйона українців. Зараз ці потреби в рази більші. Також треба враховувати, що термін зберігання окремих компонентів крові нетривалий - еритроцити можуть зберігатися до 42 діб, а тромбоцити – не більше 5 діб. Тому маємо дбати, щоб запаси крові були сталими».

Щоб уникнути черг в центрах здачі, збільшити кількість донорів та мати надійний резерв потенційних донорів бажаючим підтримати ініціативу пропонуються такі варіанти.

Звернутися безпосередньо до центру крові, якщо саме в цей день там очікують на донорів. Практично у кожному місті є центри крові або інші медичні заклади, де можна здати кров. Якщо в регіоні знижується запас крові або виникає гостра нестача конкретної групи крові, медичні заклади повідомляють про це на своїх офіційних сторінках або в соцмережах.

Записатися телефоном у базу донорів у центрах крові свого міста. Всі медичні заклади, які роблять запаси крові, мають власну базу донорів і при потребі крові зв’язуються з ними.
Список центрів крові можна знайти тут:
 https://cutt.ly/TCWc6NV

Записатися онлайн в реєстр донорів. Кожен, хто бажає задонатити кров, може зареєструватися на відповідних веб-сервісах, внести туди всю необхідну інформацію і чекати повідомлення від координаторів. Внести свої дані можна на ресурсі: https://www.donor.ua/

 Хто може стати донором.
Кожен дієздатний українець віком від 18 років. Серед обов’язкових вимог - маса тіла не менше 50 кг і відсутність протипоказань до донорства. Про протипоказання до донорства можна прочитати тут:
https://utcc.gov.ua/blooddonor/

Кампанію «Твоя кров може воювати. Стань донором» ілюструє мурал на воротах обстріляного рашистами будинку в центрі Харкова. Художник Гамлет Зіньківський створив цей мурал після того, як сам задонатив кров для фронту. Автор надав право використовувати його роботу, сподіваючись, що вона надихне на донорство інших людей


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool