Уряд перебудовує систему охорони здоров’я

Травень 08, 2019 | Новини регіонів | Переглядів: 675 | Коментарі: 0

Всі наявні комунальні заклади, які надають первинну медичну допомогу, цього року перейшли на нову, більш вигідну систему фінансування – «гроші за пацієнтом».

Тепер вони отримують кошти за послуги, які надають пацієнтам. Не за розмір приміщення, кількість ліжок або ж медперсоналу. Дохід залежить від обсягу роботи.

Для багатьох лікарів, медсестер та медбратів первинки це відображається в зарплаті у понад 10 000, 15 000 гривень. Окрім того, вперше в історії українці мають можливість отримувати медичну допомогу в приватних закладах за бюджетні кошти. Кожен п'ятий заклад первинної допомоги у реформі — приватний.

З квітня минулого року українці вперше отримали можливість вільно обирати свого лікаря, без прив’язки до місця проживання чи прописки. На сьогодні вже 27,6 мільйонів людей обрали свого лікаря – це 65% наявного населення. На 1 травня майже третина лікарів на первинці - 7278 лікарів - вже набрали ліміт і понадліміт декларацій з пацієнтами.

Покращився сервіс для пацієнтів – є можливість записатись до сімейного лікаря, терапевта та педіатра по телефону або онлайн, базові дослідження можна пройти в приміщенні амбулаторії. 97% медзакладів комп’ютеризовані, пацієнти вже можуть отримувати електронні рецепти на ліки, незабаром буде запроваджено е-картку, е-направлення та е-лікарняний.

ЩОХВИЛИНИ ЛІКАРІ ВИПИСУЮТЬ ПОНАД 100 Е-РЕЦЕПТІВ НА «ДОСТУПНІ ЛІКИ»

Два роки тому уряд запустив програму «Доступні ліки», за якою ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми можна отримати безкоштовно або з незначною доплатою. З квітня препарати за цією програмою лікарі виписують за електронним рецептом. Це дає можливість пацієнту отримувати ліки в будь-якій аптеці країни, що увійшла в програму, незалежно від місця виписки рецепту. На даний час отримати «доступні ліки» можна в понад 6400 аптеках.
Лікарі вже виписали 1,4 мільйони електронних рецептів, майже за 1 мільйоном е-рецептів люди отримали необхідні ліки. За е-рецептами «доступні ліки» можна отримати як у великих містах, так і в маленьких селах. У селах та селищах міського типу загалом виписано 373 155 електронних рецептів, за 111 144 з них пацієнти вже отримали ліки.

Запровадження е-рецепту дає можливість отримати достовірні дані щодо людей, які користуються цією програмою. Зокрема, середній вік людей, що отримують “доступні ліки” - 67,5 років. Отже, програма забезпечує захист людей похилого віку. Майже 80% (або трохи більше 1 млн) всіх виписаних електронних рецептів на ліки від серцево-судинних захворювань, 18% - від цукрового діабету ІІ типу, 2% - від бронхіальної астми.

Окрім того, можна оцінити зручність програми для пацієнтів - 22,7% електронних рецептів відпускаються менш ніж за 1 годину. Тобто, людині достатньо години для того, щоб відвідати свого лікаря, отримати електронний рецепт, одержати свої ліки в аптеці. 41% е-рецептів відпущені впродовж 6 годин, 52,6% - впродовж 24 годин. Щохвилини лікарі по всій країні виписують понад 100 е-рецептів для своїх пацієнтів.

Завдяки е-рецепту Національна служба здоров’я також має можливість виявити порушення, яких припускаються лікарі при виписуванні рецептів, наприклад, призначають 5-річній дитині лікарський засіб, який дозволений лише для дорослих. І усунути такі порушення та захистити права пацієнтів.

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету міністрів України 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool