У неділю українці святкуватимуть П'ятидесятницю

Червень 14, 2019 | Новини регіонів | Переглядів: 861 | Коментарі: 0

У неділю, 16 червня в цьому році, відзначається свято найбільшої радості для всіх християн - День Святої Трійці, П'ятидесятниця .

Дві тисячі років тому в 50-й день після Пасхи відзначалося свято, присвячене закону, даному Богом Мойсею на Синаї. І П'ятидесятниця зі свята старозавітного - початку життя за Законом - стала святом дарування нового Закону, Закону свободи у Христі.
Свято П'ятидесятниці також можна назвати днем народження Святої Соборної і Апостольської Церкви - образу Божого Царства на землі. У цей день дією Святого Духа люди отримали можливість долучатися тих благ, які дарував їм Ісус Христос Своїм життям, Своєю смертю і воскресінням, тобто люди отримали можливість бути Церквою. Апостолам було дано знання інших мов і хрестили вони в цей день народу, що зібрався, близько трьох тисяч чоловік. Ці люди, з'єднані любов'ю Єдиносущної і Нероздільної Трійці, стали початком Церкви Христової. Адже Святим Духом кожен отримує свій дар любові для соборного служіння в Церкві заради спасіння всіх.
П'ятидесятницю називають Днем Святої Трійці, тому що явищем Святого Духа ясно відкривалося Таїнство Святої Трійці: Бога Отця, який послав Святого Духа, Бога Сина, через Якого Святий Дух сходить в світ, і Самого Бога Духа Святого, Який зійшов на апостолів і Пресвяту Богородицю у вигляді вогненних язиків.

Через створену в День П'ятидесятниці Святу Церкву відтворює цілісність і невід'ємну красу Свого творіння Сам Бог Трійця. Тому в цей день під куполом храму, як під благодатним небом, славить Трійцю з людиною вся природа: і трава, і квіти, і дерева.
Де Церква - там Дух Святий і повнота благодаті, там оновлення людини, «там іншого життя, вічного початок», там зоря таємничого, невечірнього дня Царства Божого.

Кожен з нас носить в собі образ Святої Трійці. Бог сказав при створенні Адама: «Створімо людину за образом Нашим і подобою Нашою». В нашій душі, яка по суті своїй є образом Бога єдиного, є розум - образ Бога Отця, є пізнання, що походить від розуму - образ Сина, є любов, яка виходить від розуму - образ Святого Духа. Ми - образ Святої Трійці, наше тіло - храм Божий. Будемо ж гідними Отця, Котрий створив нас, Сина, що викупив нас, і Духа Святого, Котрий освятив нас. Главою Церкви Христової є Ісус Христос, Син Божий. І ця Церква є і на Землі, і на Небі. На небі, в Царстві Божому, вона переможна, а на землі вона войовнича (проти зла і його джерела диявола, проти гріха).

... Ми єдині з нашими покійними. Тому Свята Церква, підносячи в П'ятидесятницю молитви про животворіння Духом Святим всіх, хто живе, просить, щоб і для покійних благодать Святого Духа, якої вони спромоглися ще за життя, була джерелом вічного блаженства, тому що «Святим Духом всяка душа живиться» (поминальна Троїцька батьківська субота у цьому році 15 червня).
Помолимося в ці дні вдома і в храмах, прикрашених гілочками, травою і квітами, і біля пам'ятного хреста на місці храму Святої Трійці, що знаходився у фортеці святої Єлисавети, помолимося за мир в нашій Батьківщині, за наших дітей, за повернення нашому місту історичного імені святої Єлисавети, матері Іоанна Хрестителя.

Бог прославляє Себе в дії, а дія - це енергія. Божественна енергія Святого Духа (День Святого Духа в цьому році 17 червня) церковнослов'янською -благодать - зцілює, животворить, спасає і милує нас. «Святим Духом всяка душа живиться і чистотою підноситься» - так співає свята Церква. І в цьому Істина!

Зі святом, дорогі співвітчизники!

Протоієрей Євгеній Назаренко.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool