You can help our site. Thanks in advance for your help - donate - Click -
                                                                        

7 правил кібербезпеки для кожного українця

Липень 10, 2024 | Новини регіонів | Переглядів: 333 | Коментарі: 0

7 правил базової кібербезпеки від Павла Голіцина - ІТ-директора Укртелеком.

Базова кібербезпека – це як базова гігієна щодня. Стандартні дії, без яких решта зусиль стають марними. Павло Голіцин ІТ-директора Укртелеком ділиться головними правилами дотримання базової кібербезпеки для захисту ваших даних.

1. Оновлення. Перше правило, яке стосується як мобільних телефонів, так і комп'ютерів, де ви взаємодієте з мережею інтернет. При появі від виробника апдейтів для операційної системи – iOS, Android, Windows, Linux – їх варто встановлювати. Не ігноруйте це правило! Такі оновлення містять виправлення певних вразливостей в коді програм та забезпечують стабільність роботи системи.

2. Резервне копіювання важливої інформації. Навіть виконання базових правил не може на 100 % вберегти від втрати даних або запобігти їх псуванню через дії зловмисника. Тому важливі дані необхідно зберігати в декількох місцях. Використовуйте хмарні середовища, різні комп’ютери, зовнішні накопичувачі (як-от флешки тощо).

3. Наявність антивірусів. Найзручніший варіант – це вбудований в операційну систему антивірус, який зараз пропонують багато виробників. Звісно, є і більш «просунуті» варіанти, але ми ж про базовий захист. Не ігноруйте підказки від операційної системи і вмикайте рекомендовані параметри безпеки в операційній системі.

4. Біометрична автентифікація. Тобто, авторизація не тільки за цифровим кодом, який зловмисники можуть підгледіти, а і за відбитком пальця або обличчям. Такий процес набагато безпечніший, ніж розблокування пристроїв класичним методом.

5. Двофакторна автентифікація. Робити складний пароль для додатків чи сайтів – це правило гарного тону. Проте іноді його можна втратити в той чи інший спосіб. Тому другий фактор перевірки захищає набагато краще. Налаштування додаткових смс/дзвінка/додатку для автентифікації – це те, що реально захистить від несанкціонованого доступу до вашої інформації у більшості випадків.

6. Надійність джерела програмного забезпечення. Не можна скачувати файли з невідомих сайтів. Бо існує високий ризик, що їх на ці сайти поклали злодії і такі програми містять шкідливий код для викрадення даних. Найліпше користуватися сервісами, що вбудовані у операційну систему і виконують перевірки ПЗ: Microsoft Store, Google Play, Apple App Store. Краще завантажувати застосунки з цих джерел – вірогідність того, що вони будуть заражені, буде значно меншою. Також, варто звертати увагу на рейтинг і кількість оцінок додатку. Якщо застосунок популярний, має високий рейтинг, то вірогідність зараження пристрою від нього набагато менша.

7. Перевірка особистих запитів. Все, що стосується ваших персональних даних та грошей, вимагає обов’язкової та ретельної перевірки. Не довіряйте незрозумілим смс, листам та дзвінкам. Перевіряйте такі повідомлення через інші джерела, а не тільки за номером чи адресою надходження. Тобто, якщо це смс чи дзвінок з банку, краще покладіть слухавку, візьміть банківську картку і зателефонуйте за офіційним номером, щоб уточнити правомірність попереднього запиту.


ДО УВАГИ ВОДІЇВ: АВТОЦИВІЛКА ОНЛАЙН за 5 хвилин посилання


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool