Зміни до порядку індексації стипендії в жодному разі не призведуть до зменшення стипендій!

Липень 25, 2012 | Новини | Переглядів: 1263 | Коментарі: 0

На сайтах деяких інформаційних агентств з’явилося повідомлення з посиланням на окремі так звані студентські «захисні» організації щодо суттєвого зменшення грошових доходів студентів у зв’язку з затвердженням Кабінетом Міністрів України змін до порядку індексації стипендії (постанова від 13 червня 2012 року № 526).  Про це Інтернет-виданню  «FOTOINFORM» повідомили у Відділі взаємодії з засобами масової інформації та зв’язків з громадськістю МОН

Вважаємо за необхідне інформувати студентську громадськість про таке.
Останні зміни до порядку індексації доходів громадян направленні на приведення у відповідність механізму нарахування індексації стипендії до діючого механізму нарахування індексації заробітної плати та пенсії.
Тим, хто вперше стане стипендіатом (наприклад, першокурсники) або поновить своє право на отримання стипендій (наприклад, студенти, які втратили право на призначення академічної стипендії, а потім знову успішно склали семестровий контроль), стипендія буде індексуватися наростаючим підсумком з місяця призначення стипендії. Так само відбувається індексація заробітної плати працівнику, прийнятому на роботу, або пенсіонеру, який щойно вийшов на пенсію.
Рішення Уряду має на меті удосконалення нормативно–правової бази та унормування чинного механізму індексації й здійснено з повним дотриманням процедури підготовки документів такого рівня, включаючи погодження профспілок.
Однак, оскільки це питання викликало коментарі у засобах масової інформації, у тому числі, непрофесійні й недостовірні, найближчим часом Міністерством соціальної політики, Міністерством фінансів та Міністерством освіти і науки, молоді та спорту буде підготовлено спільного листа з роз’ясненнями та конкретними прикладами застосування порядку індексації стипендій.
На сьогодні, до узгодження зазначеного документа, МОНмолодьспорту наголошує, що всупереч повідомленням в засобах масової інформації, новий порядок нарахування індексації стипендії не відноситиметься до студентів першого року навчання магістратури; студентів другого – четвертого року навчання бакалаврата тощо.
Окрім того, зауважимо, що всупереч «страшилкам» про втрату внаслідок прийнятих змін студентами стипендії у розмірі 700-800 гривень, або повідомлень про те, що стипендія звичайного студента складає 780 гривень, інформуємо, що розмір звичайної академічної стипендії студента університету складає 530 гривень на місяць, а індексація стипендії на сьогодні складає 36,7%. Таким чином, проіндексована стипендія складає на сьогодні 724,51 гривні.
Нова редакція Закону України «Про вищу освіту», підготовлена МОНмолодьспорту і прийнята Урядом передбачає встановлення мінімального розміру академічної стипендії на рівні, не нижчому за прожитковий мінімум (на сьогодні це 1102 грн.). З прийняттям зазначеного Закону Верховною Радою України зникне необхідність у застосуванні порядку індексації стипендії взагалі.
Перший заступник Міністра освіти і науки, молоді та спорту Євген Суліма прокоментував ситуацію, яка склалася навколо питання про індексацію стипендій: «Студентські організації, які називають себе захисними, або виступають від імені «незалежних» студентських профспілок, просто не розібравшись та не вчитавшись в постанову Кабінету Міністрів України, починають писати звернення, навчившись аргументувати тільки одним – погрозою студентськими протестами. Хочу наголосити, що зміни до порядку індексації стипендії в жодному разі не призведуть до зменшення стипендій. Сьогодні ж мною підписаний лист та розісланий у всі вищі навчальні заклади України з проханням до ректорів провести роз’яснення щодо зазначеного питання серед профспілок та органів студентського самоврядування».
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool