З дитячим візочком вхід заборонено?

Жовтень 02, 2018 | Новини | Переглядів: 1180 | Коментарі: 0

Інколи суб’єкти господарювання запроваджують у приміщеннях торговельних об’єктів певні заборони, чим дивують споживачів. Йдеться, наприклад, про заборону входити до магазинів, супермаркетів, кафе відвідувачам з дитячими візочками - мовляв, їх потрібно залишати перед входом до торгового залу.

Суб’єкти господарювання, певно, плутають права споживача з маленькою дитиною і вимоги дорожнього знаку 3.10 «Рух з ручними візками заборонено», який передбачений Правилами дорожнього руху і дія якого поширюється лише на той бік дороги, на якому він встановлений.

У зв’язку з цим Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області нагадує суб’єктам господарювання про дискримінацію за ознаками сімейного стану. Дискримінація такого виду заборонена у будь-яких закладах публічної сфери. Це стосується і державних установ, і будь-яких приватних закладів та тих, хто надає публічні послуги. Тобто керівник супермаркету, кафе, аптеки чи ресторану до себе у квартиру, звичайно, може не пустити жінку з дитячим візочком. Але якщо це приміщення торговельного об’єкта, закладу ресторанного господарства чи аптеки, то забороною входу мамі (батькові) з дитячим візком суб’єкт господарювання порушує Закон України «Про засади запобігання і протидії дискримінації в Україні».

Зазвичай подібна заборона встановлюється внутрішніми правилами торговельних об’єктів та найчастіше зустрічається саме в супермаркетах, магазинах та кафе. Проте цим суб’єкти господарювання зазіхають на свободу пересування відвідувачів. Це грубе порушення конституційного права громадянина. Крім того, підприємці та адміністрація торговельних закладів повинні бути зацікавленими у кожному відвідувачеві, потенційному покупцеві.

Частина 1 статті 17 Закону України «Про захист прав споживачів» передбачає, що за всіма споживачами однаковою мірою визнається право на задоволення їхніх потреб у сфері торговельного та інших видів обслуговування. Встановлення будь-яких переваг, застосування прямих або непрямих обмежень прав споживачів не допускається, крім випадків, передбачених нормативно-правовими актами.

Суб’єктам господарювання варто згадати про постанову Кабінету Міністрів України від 15.06.2006р. № 833, що прямо визначає для них Порядок провадження торговельної діяльності та правила торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів. Зокрема пункт 21 зобов’язує суб’єкта господарювання забезпечити доступ споживачів до торговельних об'єктів без здавання на збереження особистих речей, крім товарів, реалізація яких здійснюється у таких торговельних об'єктах. Особистою річчю споживача є не тільки власна жіноча сумка або парасоля, а й дитячий візочок.

Прямої норми, яка б гарантувала батькам право на рух з дитячим візочком, чинним законодавством не передбачено. Проте суб’єкти господарювання не повинні забувати про можливість ображеної матері звертатися з позовом про її право на вільне відвідування з особистими речами до суду та у зв’язку з цим - негативної реклами торговельного об’єкта. Та й навіть теоретично норми про заборони входу з візочком до закладу освіти, охорони здоров’я чи торгівлі в нормативно-правових актах міститися не може.
Якщо все ж таки вас, шановні батьки, не пустили з дитячими візочками до закладу публічної сфери, то:

    важливо поцікавитися з посиланням на документи, чому зайти з дитячим візочком не можна та попросити письмового пояснення;
    документи адміністрації торговельного об’єкта про недопуск з дитячим візочком можна оскаржити в суді;
    зверніться до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за експертизою. Експерти визначать, чи містяться в документах про заборону входу матері з дитячим візочком ознаки дискримінації або ні, та можуть надати роз’яснення закладу, що можна зробити, щоб покращити надання послуг для всіх споживачів;
    якщо споживача з візочком з дитиною не пускають не тільки на словах, а намагаються застосувати силу, навіть мінімальну, слід одразу викликати поліцію;
    з проханням перевірити дотримання власниками та адміністрацією закладу вимог законодавства, які стосуються захисту прав споживачів і правил торгівлі та надання послуг можете звернутися до Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області за адресою: м.Кропивницький, вул. Тараса Карпи, 84, каб.307.

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області застерігає суб’єктів господарювання: не обмежуйте права покупців, а перш ніж прийняти рішення про встановлення заборони, вивчіть її правомірність.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool