Юні лісівники Кіровоградщини передали естафету Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв до Івано-Франківська (фото)

Травень 23, 2011 | Новини | Переглядів: 2340 | Коментарі: 0

З 17 по 20 травня 2011 року Кіровоградщина приймала гостей з усіх куточків України на VВсеукраїнському зльоті учнівських лісництв. Цей захід для міста Кіровограда став історичною подією, адже він проходить в 2011 році, який ООН оголошено Міжнародним роком лісів, повідомляє інтернет-видання «FotoInform».

Право на проведення цього Зльоту у м. Кіровограді виборола команда юних лісівників нашого краю минулого року у Чернівцях, де за підсумками ІVзльоту здобула гран-прі.

Сьогодні в Україні створені і функціонують 521 учнівське лісництво, у роботі яких беруть участь 13300 дітей, в тому числі в Кіровоградській області у 30 учнівських лісництвах навчається 750 учнів. Кожне з них – неповторна організація, де поєднують розвиток пізнавального інтересу учнів до лісівничих наук з практичною діяльністю у лісогосподарських підприємствах, проводять науково-дослідницькі роботи школярів, а також культурно-масову і просвітницьку роботу.

Цього року Зліт зібрав 75 дітей, що навчаються в учнівських лісництвах усієї країни. Разом з ними гостювали на Кіровоградщині їхні наставники – керівники команд від шкіл та лісогосподарських підприємств України. Кіровоградський регіон представляла команда Веселобоковеньківського шкільного лісництва.

Урочисте відкриття VВсеукраїнського зльоту учнівських лісництв відбулось17 травня на центральній площі міста Кіровограда.

Лісовий квартал на площі працівники лісового господарства обмежували квартальними стовпами та зеленою стрічкою, створивши таким чином імпровізовану сцену. По боках сцени встановлено прапори: державний, білий з емблемою Держлісагенства України, зелені – з емблемами Кіровоградського обласного управління лісового та мисливського господарства та Кіровоградського ОЦЕНТУМу. По центру сцени знаходився лозунг «Кіровоградщина вітає учасників Всеукраїнського зльоту!» та  символи зеленого оберегу –  дерево з емблемою Міжнародного року лісів та дерев’яний глобус із садженцем дуба.

Юні лісівники Кіровоградщини передали естафету Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв до Івано-Франківська (фото)

Урочисте відкриття зльоту відбувалось під звуки духового оркестру, за участю танцювального колективу Новенського учнівського лісництва (Кіровоградщина). Окремої уваги вартий символ збереження та примноження лісу – лозунг «Ліс – наш оберіг», що випустили учасники зльоту у небо, закликаючи любити та берегти ліс.

На урочистості з нагоди відкриття Зльоту із Києва прибули від Державного агентства лісових ресурсів України перший заступник голови Державного комітету лісового господарства України, перший заступник голови Товариства лісівників України Юрій Марчук, від Міністерства освіти і науки – заступник директора Національного еколого-натуралістичного центру України Тетяна Вербицька.

Від імені керівництва Кіровоградської області гостей вітали заступник голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Віктор Серпокрилов та заступник голови обласної ради Іван Владов. Від організаторів зльоту – начальник управління освіти і науки Кіровоградської обласної державної адміністрації Ельза Лещенко, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Іван Захарченко, голова обласного Товариства лісівників Валентина Токарчук та голова обласної Асоціації учнівських лісництв Наталя Чабан. 

Юні лісівники Кіровоградщини передали естафету Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв до Івано-Франківська (фото)

Ведучі урочистого зібрання читали вірші про ліс, розповідали присутнім про його неоціненне значення в житті людини, а на закінчення урочистого відкриття Зльоту надали право кращим працівникам державної лісової охорони Кіровоградщини від імені всіх працівників лісової галузі держави  передати професійну естафету закоханих у природу творців зеленого оберегу України молодому поколінню – представникам  учнівських лісництв усіх областей – пов’язуванням  зеленого галстука – символічного розпізнавального знаку усіх тих, хто любить ліс.

Згодом учнівська молодь разом із керівниками вшанували воїнів – визволителів міста Кіровограда покладанням квітів до Вічного вогню на фортечних валах.

Вже того ж, насиченого цікавими подіями першого дня Зльоту, діти розпочали свої змагання з виставки-презентації досягнень учнівських лісництв. Незважаючи на втому у дорозі, діти гідно захищали свої регіони. Представляючи свої учнівські лісництва, вони не тільки демонстрували здобутки та практичні навички із ведення лісового господарства, а і ділилися думками про ліс, його значення в житті людей. Підживлювали постійну увагу присутніх різноманітні пісні, вірші, агітаційні природоохоронні номери. Діти продемонстрували, наскільки різнобічно розвиненими ростуть майбутні лісівники.

Юні лісівники Кіровоградщини передали естафету Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв до Івано-Франківська (фото)

Для того, щоб справедливо і професійно визначити найкращих, до складу членів журі Зльоту були включені представники освіти та лісового господарства.

Другий день для учасників зльоту буз не менш напруженим. Протягом п’яти годин тривали захисти науково-дослідних робіт. За коментарями членів журі, діти проявили у роботах поєднання глибоких теоретичних знань із практичними навичками та перспективною здатністю до ефективної праці в лісовому господарстві.

Після плідного та нервового у позитивному сенсі змагання на молодих лісівників чекала розважальна програма. Вони відвідали відомий в Україні Кіровоградський міський дендропарк, де спочатку заклали Алею дружби із 20 дерев, присвячену 20-річчю незалежності України, а потім розважились на атракціонах. Ввечері учасники зльоту відпочивали у молодіжному центрі «Провокатор». 

Юні лісівники Кіровоградщини передали естафету Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв до Івано-Франківська (фото)

Того ж дня керівники-вчителі побували на  екскурсії  у  музеї-садибі знатного педагога В. О. Сухомлинського, що знаходиться в смт. Павлиш  Онуфріївського району, й стали учасниками та слухачами  педагогічних читань, присвячених актуальним ідеям педагогічної спадщини В. О. Сухомлинського.

Для дорослих робочий день  завершився екскурсією до жіночого монастиря.

Після напружених перших двох днів Зльоту, третій для його учасників видався справді захоплюючим, адже показав їм красу дубових лісів центральної України.

Учасники відвідали Підлісненську школу, що в Олександрівському районі. На її базі шкільне лісництво працює з 1998 року. Воно по праву  вважається одним з найпотужніших не лише в Кіровоградській області, а й в Україні. Підтвердження тому – численні дипломи і нагороди переможців та участь у Міжнародних конкурсах. Тут для учасників зльоту  провели цікаві екскурсії в музеї лісу та історичному музеї села Підлісного, який створено при школі. Гості були в захоплені від перегляду Галереї лісу та виступу агітбригади шкільного лісництва.

Тут же, в школі, під керівництвом Голови Кіровоградської обласної асоціації учнівських лісництв – директора Підліснянської ЗОШ Наталії Чабан – для учасників Зльоту була проведена естафета «Лісові обходи», де вони демонстрували свої індивідуальні всебічні «лісові» знання про тварин і птахів,  визначали дерева за зразком листочків, називали квіткові рослини наших лісів, демонстрували свої знання із правил посадки лісових насаджень та поведінки у лісі. Так, найпрофесійнішим юним лісівником-практиком журі визнало Стаса Пономаренка з Полтавської області.

Юні лісівники Кіровоградщини передали естафету Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв до Івано-Франківська (фото)

 Керівники учнівських лісництв тим часом знайомилися з роботою Червоно-Нерубаївського лісництва ДП «Олександрівський лісгосп».

Після обіду гостей зустрічав колектив ДП «Оникіївський лісгосп». Спеціалісти лісгоспу провели екскурсії по лісорозсаднику та теплицях господарства, показали фазанарій та вольєр для розведення диких парнокопитних тварин. Захоплююче враження залишилось у гостей від перебування у дендрарії ім. В. Г. Єрмалаєва, який закладено у лісгоспі у 2001 році на площі 0,8 га. Нині в дендрологічному саду налічується більше ніж 200 видів та форм дерев, чагарників та ліан.

Завершив цей насичений день відпочинок на рекреаційній ділянці   лісового урочища «Чобіток» (ДП «Оникіївський лісгосп»). Складання екібан з рослин, що росли навколо урочища, цікаві конкурси,  вручення призів за рейтинговими результатами естафети «Лісові обходи» та величне вогнище на лісовій галявині, яке зігріло дитячі душі та запалило іскру дружби зелених паростків майбутнього всієї України, – все це назавжди запам’ятають учасники Зльоту та усі присутні.

20 квітня в Кіровоградському обласному центрі дитячої та юнацької творчості відбулось урочисте закриття VВсеукраїнського зльоту шкільних лісництв, під час якого і було оголошено переможців.

Кращою науково-дослідною роботою визначено роботу Станіслава Пономаренка із Мелітопольського ЗНЗ №14 «Структурний аналіз пагону голонасінних рослин північно-західного Приазов’я».

Учень Богданівського шкільного лісництва Знам’янського району Кіровоградської області Віктор Шевчук з науково-дослідною  роботою «Модрина – інтродукована рослина Чорного лісу» зайняв одне з третіх місць.

 Дипломи призерів за 3 місце отримали учнівські команди із Одеської, Вінницької, Київської та Львівської областей. Друге місце посіли команди Волинської,Чернівецької,Чернігівської та Рівненської областей.

Команда Веселобоковеньківського шкільного лісництва, яка захищала честь Кіровоградщини, виборола 1 місце. А гран-прі Зльоту отримала команда з Івано-Франківської області: три тендітні дівчини гідно представили не тільки своє лісництво, а й свою область. Таким чином, юні лісівники Кіровоградщини передали естафету Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв на 2012 рік до Івано-Франківська.

Представники команд-переможців Івано-Франківської та Кіровоградської областей нагороджені путівками до табору «Юннат» при Національному еконогічно-натуралістичному центрі України.

Всі команди-призери отримали Почесні грамоти, а учасники – Подяки від Державного агентства лісових ресурсів України, які вручали Заступник начальника управління – начальник відділу кадрів і контролю Держлісагенства Алла Святецька та начальник Кіровоградського обласного управління лісового та мисливського господарства Іван Захарченко.

Почесні грамоти від Товариства лісівників України призерам вручила голова Кіровоградського обласного Товариства лісівників Валентина Токарчук.

Крім учасників, відзначили й організаторів: іменним годинником голови Державного агентства лісових ресурсів нагороджено начальника Кіровоградського обласного управління лісового та мисливського господарства Івана Захарченка, подяки та грамоти отримали директор Обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді Олег Поркуян та провідний спеціаліст відділу лісового господарства Кіровоградського ОУЛМГ Валентина Роздєльська.

Зліт учнівських лісництв має величезне значення в масштабах  усієї країни: він сприяє активізації участі учнівської молоді в природоохоронній та дослідно-експериментальній роботі в галузі лісового господарства. І дійсно – діти справді захоплені цією роботою, а більшість з них пов’язують своє подальше   життя саме із лісівничими професіями.

Сповнені радістю та безліччю позитивних вражень, учасники Зльоту роз’їхались до своїх рідних лісів, але ліс Кіровоградський та друзі, яких зустріли тут, із учасниками будуть поруч назавжди.

Валентина Токарчук Голова обласного Товариства лісівників, прес-служба Кіровоградського ОУЛМГ


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool