Вступило в дію нове Положення про Єдину державну систему цивільного захисту

Березень 20, 2014 | Новини | Переглядів: 840 | Коментарі: 0

У зв'язку з набуттям чинності нового Кодексу Цивільного захисту України було прийняте нове Положення про Єдину державну систему цивільного захисту, направлене на підвищення безпеки людей і територій.

Оновлена Єдина державна система цивільного захисту забезпечить ефективність захисту людей і територій від надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру, а також чітку координацію структур, задіяних під час надзвичайних ситуацій, – центральних і місцевих органів влади, рятувальників, комунальних служб, підприємств, сприятиме оперативному інформуванню населення.
Єдина державна система цивільного захисту створюється на заміну застарілої системи цивільної оборони, яка існувала ще за Радянських часів для захисту переважно від загроз військового часу. Нова система заснована на кращому світовому досвіді й технологіях, але включає й напрацювання радянської системи цивільної оборони.
До актуалізації системи цивільного захисту спонукало посилення техногенних ризиків та різка зміна клімату. Зокрема в Україні за останні 25 років на 2 градуси підвищилась середньорічна температура повітря, а кількість стихійних лих збільшилася удвічі. До того ж стихійні явища часто охоплюють одночасно декілька областей України.
На сьогоднішній день актуалізовані регламенти і механізми взаємодії всіх служб під час надзвичайних ситуацій. У 2013 році в усіх регіонах були проведені масштабні спільні штабні навчання, де на практиці відпрацювали оновлені механізми взаємодії.
Нововведеннями у рамках Єдиної державної системи цивільного захисту відповідно до Положення стало те, що для забезпечення цивільного захисту населення і територій до ліквідації надзвичайних ситуацій залучатимуться підприємства незалежно від форми власності. Крім того, у разі виникнення надзвичайних ситуацій будуть створюватися спеціальні комісії та штаби з питань ліквідації їх наслідків.
Також створюються умови для оновлення матеріально-технічної бази Державної служби України з надзвичайних ситуацій, комунальних та інших служб, задіяних у ліквідації надзвичайних ситуацій.
Сьогодення вимагає модернізації системи централізованого оповіщення населення при виникненні надзвичайних ситуацій, яке зараз здійснюється через дротяне радіо і систему сирен. Планується розширити ці можливості за рахунок Інтернету, мобільного зв'язку, технічних засобів зв'язку (гучномовців), ЗМІ, оскільки дуже важливо повністю охопити населення системами оповіщення.
Проте найважливішою відмінністю оновленої системи цивільного захисту є чіткий розподіл завдань і відповідальності між органами влади і підприємствами. Для цього планується створити трирівневу систему захисту населення: на рівні держави, окремого регіону або конкретного підприємства (організації). Координація роботи цієї системи захисту здійснюватиметься Державною комісією техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.
Детально ознайомитись зі змістом Положення про Єдину державну систему цивільного захисту можна у рубриці «Нормативні акти» на офіційному сайті Управління Державної служби України у Кіровоградській області (kirovohrad.mns.gov.ua).

Прес-служба У ДСНС в області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool