«Євро- 2012» у Кіровоградському обласному художньому музеї (ФОТО)

Червень 12, 2012 | Новини | Переглядів: 2171 | Коментарі: 0

7-го червня 2012 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відкрито виставку за підсумками проведення обласного конкурсу на кращий дитячий мистецький твір, присвячений проведенню в Україні чемпіонату Європи з футболу «Євро – 2012».

«Євро – 2012» - це 14-й футбольний турнір серед європейських країн, що проводиться один раз на чотири роки. Господарі фінальної частини турніру - Україна і Польща були визначені голосуванням на сесії УЄФА 18 квітня 2007 року. Цьогорічний чемпіонат стане останнім, у фінальному раунді якого приймуть участь 16 команд. Починаючи з «Євро – 2016», число команд буде збільшено до 24-х. Доречи, це буде третій Чемпіонат Європи, господарями якого є зразу дві країни. Першим таким турніром став Чемпіонат Європи 2000 року, проведений у Бельгії і Нідерландах, другим – Чемпіонат Європи 2008 року, проведений у Австрії і Швейцарії.

Матчі розпочнуться грою відкриття 8 червня 2012 року у Варшаві і завершаться 1 липня 2012 року фінальною грою у Києві. І в цьому є певний символічний момент, оскільки саме з Польщею пов’язані чисельні сторінки нашої історії, і саме ця країна є на сьогодні адвокатом України у питанні її євроінтеграційного розвитку.

Підвищений інтерес до «Євро – 2012», навіть з боку людей, яких не можна вважати футбольними фанатами, не випадковий, адже це своєрідний тест на європейськість для нашої країни та чудовий шанс заявити про себе на увесь світ, створивши відповідний позитивний імідж.
Необхідно враховувати і ще один важливий чинник, а саме – проведення спортивного заходу такого рівня у будь-якій країні обов’язково співпадає з бурхливим сплеском патріотичних почуттів, що має важливе виховне значення у процесі формування громадянина держави.
Тому основною метою вищезазначеного конкурсу було не тільки популяризація здорового способу життя, бажання звернути увагу дітей на майбутні спортивні події та змусити їх полюбити футбольне дійство (що само по собі теж дуже важливо). Завдання конкурсу – набагато масштабніше, а саме – через любов до спорту взагалі та футболу зокрема, виховувати у дитини почуття любові і поваги до своєї країни – господарки даного чемпіонату, відчути свою відповідальність і причетність до усього, що у ній відбувається.

Слід зазначити, що обласний конкурс на кращий мистецький твір, присвячений «Євро – 2012», був проведений Кіровоградським обласним художнім музеєм серед учнів загальноосвітніх та художніх шкіл, шкіл естетичного виховання та гуртків образотворчого мистецтва на виконання Розпорядження голови Кіровоградської облдержадміністрації від 25 жовтня 2011 року № 936-р «Про затвердження плану заходів на 2012 рік та розвиток музейної справи у Рік культури та відродження музеїв».

Конкурс проводився у двох номінаціях: «образотворче мистецтво» та «декоративно-ужиткове мистецтво», серед дітей та молоді віком від 7 до 18 років за відповідними віковими категоріями: 7-10 років, 11-14 років та 15-18 років.
Надані роботи оцінювалися за наступними критеріями:
- відповідність темі конкурсу;
- ступінь самостійності автора при виконанні роботи;
- оригінальність ідеї та технічна майстерність.
Роботи, представлені на виставці (а їх близько 160), вражають своєю дитячою безпосередністю, чистотою, фантазією. Вони - сонячні і оптимістичні, як саме дитинство, і створюють неповторну атмосферу свята. Адже найбільш чисельна категорія їх авторів - це діти віком від 7 до 15 років.
Мистецькі твори, виконані юними майстрами, можна умовно розділити на дві групи. Перша має статичний характер і складається з робіт, які могли б слугувати символом (логотипом) «Євро – 2012». Друга представлена роботами динамічного характеру, що ілюструють сам процес футбольної гри. Про дивовижну спостережливість дітей красномовно говорить той факт, наскільки точно їм вдалося передати емоційну атмосферу, що панує не тільки на футбольному полі, а і серед глядачів на трибунах.
Вражає і різноманіття технік, використаних юними майстрами під час розкриття запропонованої їм теми - кольоровий олівець, фломастер, акварель, гуаш, акрил, пастель, папірокручення, вишивка хрестиком, вишивка стрічками, в’язання, батик, солоне тісто, змішана техніка (зокрема – аплікація з бісером, м’яка іграшка і аплікація), лялька-мотанка, авторська техніка тощо.
Переважну більшість активних учасників мистецького конкурсу «Євро – 2012» склали заклади освіти міста Кіровограда: КЗ НВО ЗНЗ І – ІІІ ст. № 16 - ДЮЦ «Лідер», Кіровоградська ЗОШ І ст. «Мрія», Кіровоградська дитяча художня школа ім. О.Осмьоркіна, Кіровоградський обласний комплекс (гімназія – інтернат – школа мистецтв), Кіровоградський колегіум – СНЗ І – ІІІ ст. – дошкільний навчальний заклад – центр естетичного виховання, КЗ НВО № 24 ЦДЮТ «Оберіг», НВО СЗНЗ І ст. «Гармонія» гімназія ім. Т.Шевченка ЦПВ «Контакт», ЗОШ І – ІІІ ст. № 2, Кіровоградський НВО ЗОШ І – ІІ ст. № 19 – ліцей, Кіровоградська спеціалізована ЗОШ І – ІІІ ст. № 14, КЗ НВО ЗШ І – ІІІ ст. № 18 – ДНЗ – ЦДЮТ «Надія», КЗ НВО ЗНЗ І – ІІІ ст. № 20 - ДЮЦ «Сузір’я», КЗ НВО ЗНЗ І – ІІІ ст. № 1 - ДЮЦ «Перлинка», ЗОШ № 21, Кіровоградська гімназія № 9, ОЦДЮТ студія «Соняшник», КЗ НВК СЗНЗ І – ІІІ ст. № 26 дошкільний навчальний заклад – дитячий юнацький центр «Зорецвіт».
Серед районів Кіровоградської області, що прийняли активну участь у конкурсі, необхідно відзначити Олександрійський район, який представляли юні майстри Олександрійської дитячої художньої школи, НВО Олександрійська гімназія ім. Т.Г.Шевченка – ЗНЗ І – ІІ ст. школа мистецтв, ЗНЗ І – ІІІ ст. № 2 ім. М.Горького, НВК ЗНЗ І – ІІ ст. № 17 – ліцей, Олександрійського ЦДЮТ.
Гідно презентував себе Знам’янський район завдяки активній участі у конкурсі учнів Богданівської ЗОШ І – ІІІ ст. № 1 ім. І.Г.Ткаченка Знам’янської районної ради, Богданівської ЗОШ І – ІІІ ст. № 2 Знам’янської районної ради, Петрівської ЗОШ І – ІІІ ст. Знам’янської районної ради, Знам’янського РЦДЮТ с. Дмитрівка.
Надіслали свої роботи учні Петрівської дитячої музичної школи Петрівської районної ради, Олександрівського РЦДЮТ, Долинської районної дитячої музичної школи, Маловисківської школи-інтернату, Великовисківської школи естетичного виховання Маловисківської райдержадміністрації, ЗОШ І – ІІІ ст. № 9 м. Світловодськ, ЦДЮТ м. Ульяновка.

На урочистому відкритті виставки всі учасники конкурсу, їх викладачі та директори закладів, які приймали участь у конкурсі отримали Дипломи учасників та Подяки за участь та сприяння у проведенні конкурсу.
Переможці нагороджувались Дипломами лауреатів, буклетами конкурсу та подарунками (книгами, дисками, фарбами, альбомами, магнітами, листівками, запрошеннями до музею та ін.). Також усі переможці (всіх номінацій та вікових категорій) отримали в дарунок від нашого видатного земляка, народного художника СРСР Петра Оссовського «Альбом живописных полотен». Переможцями конкурсу стали:

У номінації: Образотворче мистецтво
Вікова категорія: 7-10 років
І місце: Віктор Мазуренко (9 років) - «Poland and Ukraine», папір, акварель
Долинська районна дитяча музична школа, викладач: Ольга Омельченко
ІІ місце: Сергій Гарькавий (10 років) – «Планета Євро», папір, гуаш
Петрівська дитяча музична школа Петрівської районної ради, викладач: Людмила Назарчук

ІІІ місце: Владислава Горбенко (6 років) – «Гра», папір, акварель
КЗ НВО ЗШ І-ІІІ ст. № 18 – ДНЗ – ЦДЮТ «Надія», викладач: Ніна Горбенко

Вікова категорія: 11-14 років
І місце: Аліна Арендаренко (13 років) – «EURO - 2012. Польща-Україна», папір, гуаш
Олександрійська дитяча художня школа, викладач: Світлана Микита
ІІ місце: Ангеліна Гончаренко (13 років) – «Квітка Євро в Україні», папір, гуаш
Петрівська дитяча музична школа Петрівської районної ради, викладач: Людмила Назарчук
ІІІ місце: Софія Паливода (11 років) – «Перемога», папір, гуаш
народна студія образотворчого мистецтва «Соняшник» КОЦДЮТ, викладач: Ірина Зантарія

Вікова категорія: 15-18 років
І місце: Тетяна Тищенко (15 років) – «EURO – 2012», папір, гуаш
Олександрійська дитяча художня школа, викладач: Світлана Микита
ІІ місце: Альона Філякова (16 років) – «Євро – 2012», картон, олія
КЗ НВО ЗНЗ І-ІІІ ст. №1 ДЮЦ «Перлинка», викладач: Ірина Козачинська
ІІІ місце: Олександр Рідченко (16 років) та Олена Бусюк (16 років) – «Євро 2012», папір, гуаш
НВК ЗНЗ І-ІІ ст. № 17- ліцей м. Олександрія, викладач: Ніна Павленко

У номінації: Декоративно-ужиткове мистецтво

Вікова категорія: 7-10 років
І місце: Олександр Телегін (10 років) – «Перший гол», батик
Великовисківська школа естетичного виховання Маловисківської райдержадміністраці, викладач: Василь Шевцов
ІІ місце: Єлизавета Онищук (8 років) – «Дивовижне Євро – дерево», природні матеріали
Кіровоградська ЗОШ І ст. «Мрія», викладач: Ірина Каргаполова
ІІІ місце: Валентина Тисак (9 років) – «Вболіваймо за наших», солоне тісто
НВО СЗНЗ І ст. «Гармонія» - Гімназія ім. Т. Шевченка ЦПВ «Контакт», викладач: Ірина Тисак

Вікова категорія: 11-14 років
І місце: Віталій Клепач (14 років) – «Таріль Євро – 2012», різьблення
Олександрійський ЦДЮТ ім. О.Шакала, викладач: Дмитро Кудря
ІІ місце: Юлія Решетнікова (13 років) – «Євро – 2012», змішана техніка
КЗ НВО ЗНЗ І-ІІІ ст. №1 ДЮЦ «Перлинка», викладач: Олена Данілова
ІІІ місце: Марина Довгополова (13 років) – «Євро 2012 єднає країни», вишивка, хрестик
КС ЗОШ І-ІІІ ст. № 14, викладач: Марина Матяш
ІІІ місце: Таїсія Тарасенко (13 років) – «Україна EURO – 2012», квілінг
НВО Олександрійська гімназія ім. Т.Г.Шевченка – ЗНЗ І-ІІ ст. - школа мистецтв, викладач: Віра Зінчук

Вікова категорія: 15-18 років
І місце: Анастасія Сухарєва (17 років) – «Україна – Чемпіон Євро – 2012», ізонитка
КС ЗОШ І-ІІІ ст. № 14, викладач: Марина Матяш
ІІ місце: Дарина Романова (16 років) - Сувенірний кубок «Нам прославляти Україну!», м’яка іграшка, аплікація. ЗНЗ І-ІІІ ст. №2 ім. М. Горького м. Олександрія, викладач: Ніна Кохнюк
ІІІ місце: Єлизавета Дворніченко (15 років) – «Козаки на Євро – 2012», авторська техніка
Долинська районна дитяча музична школа, викладач: Оксана Москалік


Спеціальні відзнаки та призи отримали:
Подяки управління культури і туризму облдержадміністрації - в.о. директора Кіровоградської дитячої художньої школи ім. О.Осмьоркіна Анна Іванова та викладачі Олексій Лозинський, Олександра Кузнєцова та Марина Кир’янова; директор Знам’янського РЦТДЮТ с. Дмитрівка Валентина Калініна та викладач Владислав Ущаповський; директор Петрівської дитячої музичної школи Петрівської районної ради Ірина Повалій та викладач Людмила Назарчук; директор Великовиськівської школи естетичного виховання Маловисківської райдержадміністрації Любов Чоповська та викладач Василь Шевцов; директор Олександрвіського РЦДЮТ Жанна Скрипник та викладач Інна Русецька; директор Олександрійської дитячої художньої школи Степан Ніколенко та викладачі Олександр Охапкін та Світлана Микита; директор Долинської районної дитячої музичної школи Марина Бєлова та викладачі Ольга Омельченко та Оксана Москалік; директор Олександрійського ЦДЮТ ім. О.Шакала Ольга Луньова та викладач Дмитро Кудря.
Подяки управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації та цінні сувеніри (зображення Педагогічного університету на кераміці та дереві) отримали викладачі навчальних закладів, які підготували для участі у конкурсі найбільшу кількість учнів, а саме Арсланд Ерніязов – викладач Кіровоградського обласного комплексу (гімназія інтернат – школа мистецтв) за підготовку 17 учнів та Любов Волошина - викладач КЗ НВО ЗНЗ І–ІІІ ст. № 16 - ДЮЦ «Лідер» за підготовку 11 учнів.
Призи відділу фізичної культури і спорту Кіровоградської міської ради вручені переможцям у номінації образотворче мистецтво молодшої вікової категорії: Віктор Мазуренко (9 років) отримав футбольний м’яч та буклет Національного олімпійського комітету, Сергій Гарькавий (10 років) та Владислава Горбенко (6 років) отримали буклети Національного олімпійського комітету.
Сувеніри від ФК «Зірка» (м. Кіровоград) отримали учасники конкурсу: Людмила Корнєєва, Аліна Кондратьєва, Тетяна Пєрвая, Ярослав Постолатій, Денис Кобець - отримали сувенірні значки ФК «Зірка». Спеціальним призом від ФК «Зірка» футболкою із символікою клубу нагороджено Марію Яновську – ученицю Маловисківської школи - інтернату.

Слід зазначити, що всі дипломи учасників та лауреатів конкурсу, подяки керівникам закладів та викладачам, а також буклети були надруковані за ініціативи та спонсорської підтримки члена журі мистецького конкурсу «Євро 2012» – генерального директора рекламного агентства «Антураж – А» Ірини Анатоліївни Саєнко.

Кращі роботи конкурсу стануть складовою фондового зібрання Кіровоградського обласного художнього музею та Народного музею спортивної слави Кіровоградщини.

 

Журі обласного конкурсу на кращий мистецький твір, присвячений проведенню в Україні Чемпіонату Європи з футболу «Євро 2012»

Список учасників мистецького конкурсу Євро 2012


Олег Юрченко - старший науковий співробітник Кіровоградського обласного художнього музею

фото Ігоря ФІЛІПЕНКА.

«Євро- 2012» у Кіровоградському обласному художньому музеї (ФОТО)

«Євро- 2012» у Кіровоградському обласному художньому музеї (ФОТО)

«Євро- 2012» у Кіровоградському обласному художньому музеї (ФОТО)

«Євро- 2012» у Кіровоградському обласному художньому музеї (ФОТО)

«Євро- 2012» у Кіровоградському обласному художньому музеї (ФОТО)

«Євро- 2012» у Кіровоградському обласному художньому музеї (ФОТО)


«Євро- 2012» у Кіровоградському обласному художньому музеї (ФОТО)


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool