В Одесі жваво обговорювали досвід Польщі з реформування залізничної галузі

Жовтень 30, 2015 | Новини | Переглядів: 633 | Коментарі: 0

В рамках семінару європейських експертів на тему «Організація соціально важливих перевезень пасажирів відповідно до регламенту ЄС 1370/2007», що пройшов в Одесі 28 жовтня, своїм досвітом поділилися польські та іспанські фахівці залізничної галузі.

Найбільш жваву дискусію між представниками європейських делегацій та спеціалістами Одеської залізниці викликали доповіді польських колег. Про надбання сусідньої держави розповіли заступник директора департаменту залізничного транспорту Міністерства інфраструктури та розвитку Польщі Мачій Гладига та заступник начальника бюро стратегії та розвитку Мазовецької залізниці Олександра Дзбанушкевич.

Історично склалося, що дві сусідні країни мають різні політичні та соціально-економічні процеси всередині держави й, відповідно, різні відношення між владою та залізничною галуззю. Як відзначили в ході дискусії польські колеги, реформування транспортної галузі залізничникам далося вкрай важко, хоча ще 20 років тому підхід до роботи залізниці в Польщі майже не відрізнявся від українського.

Великий вплив на сучасний розвиток польських залізниць мала децентралізація – утворення окремих залізниць та підрозділів, які підпорядковуються адміністраціям регіонів та мають з ними прямі фінансові взаємовідносини (100% акцій залізничних компаній належать регіону). Крім цього, на початку 2000-их рішенням уряду та міністерства інфраструктури Польщі було відокремлено вантажні перевезення від пасажирських. Це стало вагомим поштовхом до розвитку конкурентоспроможного обслуговування пасажирів операторами на залізниці.

Велику увагу було приділено питанням забезпечення соціальних перевезень. Залізничники обговорювали досвід Польщі щодо укладання договорів на забезпечення з органами влади, фінансової зацікавленості держави та її долі в обслуговуванні пільгових категорій населення, можливості компенсації при прийнятті соціальних зобов’язань та з урахуванням інвестицій у розвиток галузі, формування та гнучкість тарифів, контролю держави над ціноутворенням на залізницях тощо. Головним є те, що пасажирські перевезення в Польщі не є збитковими і місцева влада субсидує соціальні перевезення. Компенсації можуть бути зменшені за рахунок вкладень у модернізацію рухомого складу. Тому під час семінару українські фахівці виявили неабиякий інтерес до цієї теми, адже на сьогодні пасажирські перевезення Одеської залізниці несуть збитки більше 85%, а рятують становище заробітки від вантажопотоків.

Тому передовий польський досвід залишається показовим в умовах стабільної економіки в сусідній державі. Українські залізничники мають на меті перейняти засади європейської моделі задля майбутнього якісного реформування галузі.

Прес-центр Одеської залізниці
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool