У Кропивницькому відкрито виставку творів «Мистецькі фантазії Володимира Кир’янова»

Серпень 16, 2018 | Новини | Переглядів: 842 | Коментарі: 0

15 серпня 2018 року в обласному художньому музеї відкрито виставку творів «Мистецькі фантазії Володимира Кир’янова» до річниці смерті нашого славетного художника-земляка, легендарного і всіма любимого самобутнього майстра, члена Національної спілки художників України, лауреата обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна Володимира Васильовича Кир’янова.

Невблаганний час вже відрахував цілий календарний рік з того моменту, як відійшла у Вічність душа людини-майстра, людини-загадки, чиї роботи вражають своєю безмежною творчою фантазією та своєрідним почуттям гумору автора. Адже Володимир Васильович відносився до тієї касти високопрофесійних майстрів, чиє філософське світосприйняття, часто – на рівні безжального сарказму, було зрозумілим далеко не всім.

Але у будь якому випадку, філіграні роботи художника, пронизані його дотепним гумором, ніколи і нікого не залишали байдужим. Створений художником унікальний мистецький світ до сих пір викликає багато запитань, на які вдумливий споглядач намагається знайти відповідь. А мистецтво, яке змушує людину думати – то велика сила, спрямована на руйнацію почуття стадності та розвиток цивілізованого індивідуалізму.

Формула творчого успіху та безмежної популярності Володимира Кир’янова складається з Богом даного таланту, помноженого на трудолюбство, постійне самовдосконалення та життєлюбство. Навіть ставши одним з кращих графіків сучасної України, митець зумів обійти «зіркову хворобу», залишившись легким і доступним у спілкуванні. А таких людей не можна не любити. До сих пір згадується його тепла, трохи іронічна посмішка, той позитив, яким він заряджав усіх присутніх, радість, яку ти отримував від спілкування з веселою, ерудованою людиною.

Приємно усвідомлювати, що Володимир Кир’янов є нашим земляком, народившись у місті Кіровограді 15 березня 1951 року.
З дитинства хлопець проявляв любов до музики, технічної творчості, а пізніше, як всі обдаровані люди, неодноразово стояв перед складним вибором щодо подальшого життєвого шляху. Тому й не дивно, що після школи він поміняв декілька навчальних закладів, поки не зробив остаточний вибір на користь образотворчого мистецтва. У середині 1970-х років навчається на образотворчому факультеті Ленінградського інституту театру, музики та кінематографії імені Анатолія Луначарського, де й були закладені основи його унікального творчого «Я».
З часом він стане одним із найяскравіших представників української мистецької еліти, чий незаперечний талант був офіційно підтверджений у 1992 році статусом члена Національної спілки художників України. Володимир Васильович брав активну участь у чисельних виставкових проектах різного рівня, серед яких - ІV виставка книжкової графіки «Художник і книга» (місто Київ, 1983), міжнародне бієнале «Імпреза-89», «Імпреза-91» (місто Івано-Франківськ), виставка художників у рамках Року культури України в Росії (місто Москва, 2002).

Будучи чудовим ілюстратором, художник співпрацював з різноманітними видавництвами як на теренах України, так і за її межами, виконував ілюстрації до книг Валерія Сидніва «12-й кілометр» та «Улитка на лезвии» (Київ, видавництво «Факт», серія «Зона Овідія», 2008), Віктора Шила «Практика: 1962-1991» (1991) та «Лезо голки» (1999), М. Сомова «Латиною, між іншим. Словник латинських виразів» (1992), Олександра Жовни «Вдовичка» (1996), Григорія Гусейнова «Станційні пасторалі. Сповідь дитинства» (1991) та інші. Незаперечною творчою вдачею можна вважати також його участь в оформлені першого в Україні видання віршів репресованого за часів сталінської диктатури поета Йосипа Мандельштама, виданого на початку 90-х мізерним тиражем.

Свою цілком заслужену славу Володимир Васильович примножив, ставши автором чисельних карикатур та гумористичних малюнків, що були презентовані свого часу майже у всіх кіровоградських друкованих виданнях.

На щастя, держава оцінила творчі здобутки митця Він був обдарований чисельними нагородами, серед яких - грамота Міністерства культури і туризму (2004) та грамота Кіровоградської обласної державної адміністрації та Кіровоградської обласної ради (2006), але найкращою нагородою для нього завжди залишались ті позитивні емоції та враження, з якими сприймала публіка його твори.
До речи, до сих згадується той шалений ажіотаж, який викликала персональна виставка Володимира Васильовича, що відкрилась 19 квітня 2011 року в Кіровоградському обласному художньому музеї з нагоди його 60-річчя. Приємно усвідомлювати, що співпраця з нашим музеєм стала важливою сторінкою в творчому житті Великого Майстра, який не лінувався брати участь в чисельних спільних мистецьких проектах, заряджаючи усіх присутніх своїм незмінним позитивом.

15 серпня 2018 року в обласному художньому музеї відкрито виставку творів «Мистецькі фантазії Володимира Кир’янова» до річниці смерті нашого славетного художника-земляка, легендарного і всіма любимого самобутнього майстра, члена Національної спілки художників України, лауреата обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна Володимира Васильовича Кир’янова.

Виставка «Мистецькі фантазій Володимира Кир’янова» наглядно ілюструє масштаб таланту художника, його специфічне філософське світобачення, іскрометний гумор, сатиричність та гротескність створеного ним дивовижного мистецького світу, який так і залишився для багатьох загадкою. В експозиції представлено 43 графічних твори, 8 з яких - то безцінна складова фондового зібрання обласного художнього музею. Живописний блок складають 13 картин, автори яких – дружина та діти митця. Любов Григорівна Кир’янова презентувала 7 робіт, що являють собою чудовий зразок високопрофесійного реалістичного мистецтва. Творчість доньки Марини представлена 5-ю картинами, які дають уявлення про творче «Я» художниці, що так рано відійшла у Вічність. Ще одна робота надана сином Володимира Васильовича – Олександром.
Частину експозиції складає цікавий інформаційно-ілюстративний матеріал, зокрема – чисельні фото, які доповнюють уявлення про Володимира Кир’янова, як людину і митця, та віддзеркалюють сторінки його життєвого та творчого шляху.

Олег Юрченко 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool