У Кропивницькому відкрили виставку присвячену різдвяно-новорічним святам

Грудень 18, 2019 | Новини | Переглядів: 1283 | Коментарі: 0

18 грудня 2019 року в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто виставку робіт із фондового зібрання «У полоні зимового настрою» присвячену прийдешнім різдвяно-новорічним святам, які швидкими темпами наближаються до кожної домівки.

Різдвяно-новорічний цикл розпочинається святкуванням Зимового Миколая й завершується святом Меланки та Василя (відзначається Новий Рік за старим стилем). Це веселий, радісний період, що відрізняється від інших чарівною атмосферою, своєю особливою обрядовістю, багатством фольклору та особливим настроєм. 

На жаль, останніми роками зима на різдвяно-новорічні свята не завжди радує нас чарівним танком тендітних сніжинок, морозним візерунком на вікнах, густим лапатим снігом, що все навколо покриває білими шапками створюючи неповторну казку із звичних пейзажів нашого міста.
Виставка робіт із фондового зібрання музею «У полоні зимового настрою» нараховує понад 30 творів, серед яких переважають засніжені пейзажі виконані в різних техніках із цікавим поєднанням колориту фарб притаманних зимовій палітрі - І.М. Шутєв (1933-2019) «Зимовий ранок» (1958), З.І. Шолтес (1909-1990) «Зима у Закарпатті» (1963), М.В. Кобиленков (1922-2002) «Зима. Ставне» (1963), М.П. Глущенко (1901-1977) «Зима» (1976), В.О. Федоров (1920-1986) «Зима» (1979), Ю.Б. Вінтенко «В старому Седневі» (1988) та інші. Разом вони дарують неповторний зимовий настрій, полонять думки і повертають в дитинство, коли зими були багаті на сніг, а малих дітлахів було важко відірвати від розваг – будували снігові фортеці, ліпили сніговиків, грали в сніжки та чимдуж мчали на санчатах.

Святкову атмосферу сповнену тепла та яскравих вогнів із одеським колоритом задає серія зимових полотен виконаних в авторській техніці з відшліфованим рельєфним візерунком фарб ще одного талановитого земляка С.А. Дриги – «Різдвяна гостя» (1999), «Незнайомі рідні вогники» (2001), «І падав в Одесі сніг» (2007) та «Одеський трамвай» (1999).

Яскраво презентують багатство фольклору та обрядовості на своїх полотнах В.І. Одайник (1925-1984) «Молодиці» (1969) та С.Г. Шаповалов «Добрий вечір, щедрий вечір» (1989). Саме остання робота ілюструє колорит та традиції щедрування. Народні повір'я стверджують, що у Щедрий вечір небеса відкриті для людської молитви і можна просити в Бога про найпотаємніше, а ще не можна було лаятись. Цього вечора співали щедрівки - побажання щастя господарю та всій його родині. З настанням темряви починалась старовинна містерія, присвячена культу плодючості – «Водіння Кози». Козу робили із дерев'яної палиці, один кінець якої розколювали – для ріг. Роги обмотували та прикрашали, з обох боків прив'язували дерев'яні ложки – козячі вуха. З протилежного боку палиці чіпляли якийсь віхтик – це був козячий хвіст. Той, хто водив козу, одягав обруч – щоб ріжки приходились на голову, а хвіст – за спину, залізав під кожух вовною догори. Спереду кожух запинали, щоб тільки роги, вуха та «морду» видно було. Однією рукою коза трималася за прикрашену палицю та крутила «хвостом».
Засніжені храмові споруди на картинах відомих художників-земляків П.П. Оссовського (1925-2015) «Свята гора» (1987), А.О. Горбенка «Ранок Седнівського березня» (2004) та С.Г. Шаповалова «Зимовий день» (1992) наштовхують на роздуми про вічне та допомогу вищих сил.
Новітніми спрямуваннями у поєднані технік вирізняється робота Д.В. Тарасенка «Взимку буває гарно» (2014) та праця Я.О. Кулєшової «Парк Перемоги. Січ» (вишивка хрестиком на художньому фото в авторському виконані).

А якщо ви бажаєте побачити будівлю нашого музею, що ховається за вкритими снігом деревами в сонячний зимовий день, то поспішіть до картини А.Д. Кімнатного «Кіровоградський обласний художній музей» (2010).
Доповнено представлений живопис експозиційною вітриною із графічними роботами зимової тематики та символічною декоративною скульптурою О. М. Фірсова «Поросятко» (символ цього року) та скульптурою «Миша» (символ прийдешнього 2020 року).

Виставка «У полоні зимового настрою» відображає велич та багатогранність краси оточуючого світу через призму творчого бачення цілої плеяди талановитих художників, дає відчути наближення святкового духу, дарує віру в дива, тому не дивно, що під час перегляду хочеться повністю зануритись у різдвяно-новорічну атмосферу та наспівувати мотиви відомого на весь світ «Щедрика» українського композитора Миколи Леонтовича.

Анна Недлінська 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool