У Кропивницькому відкрили виставку «Пам’яті художника»

Березень 14, 2018 | Новини | Переглядів: 772 | Коментарі: 0

14 березня 2018 року в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію творів Анатолія Сузюмова «Пам’яті художника» до річниці з дня смерті.

14 березня 2017 року на 76-му році життя покинув цей світ Анатолій Єгорович, прекрасна, яскрава, світла, багатогранна, творча, дуже скромна людина, художник...

Художник народився у м. Чирчик Ташкентської області в Узбекистані 9 листопада 1941 року. Його дитячі та юнацькі роки пройшли у м. Саратові. З 1960 по 1963 роки служив у лавах Радянської армії. Так він вперше побував у Кіровограді (нині Кропивницький), адже після закінчення сержантської школи у Пензі його розподілили до військової частини в тоді ще далеке для нього місто в центрі України.
З 1964 по 1968 рік навчався в Саратовському художньому училищі. З 1969 по 1970 рік працював у відділі естетики на підприємстві радіоелектроніки м. Саратова. Після отримання диплома засвоював знання на практиці в районних будинках культури, оформлюючи їх, а також дошки пошани, плакати, транспаранти.

У 1971-1972 роках проживав і працював в Узбекистані та Казахстані. У 1972 році працював завідуючим художньої майстерні в м. Аткарську Саратовської області. З 1973 по 1983 рік працював в художньо-виробничих майстернях міста Кіровограда. У вільний час брав етюдник і йшов у свої творчі мандри. Під пензлі художника потрапляли вулиці міста, парки провулки, мости, машини… Він любив працювати з натури, хоча одночасно створив чимало ліричних та фантастичних робіт.

Працював художник у техніці акварелі, писав олією і олівцем, темперою і пастеллю. Пейзаж та натюрморт – провідні жанри в творчості Анатолія Сузюмова. В його творчому доробку портрети, пейзажі, натюрморти, тематичні картини, які часто є символічними. У Анатолія Єгоровича було багато виставок. Одна із них спільна з рідним братом Валерієм Сузюмовим відбулася у художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна в якому теж зберігаються та експонуються роботи художника. Неодноразово роботи експонувались в обласному художньому музеї, художньому салоні, в залах благодійного фонду «Жінка. Родина. Милосердя», у Центральноукраїнському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка тощо.

Ювілейні персональні виставки митця відкривалися у 2006, 2011 та 2016 роках в Кіровоградському обласному художньому музеї, серед яких «Мистецькі акварелі», «Творчий портрет Анатолія Сузюмова», «Місто, в якому я живу», були і тематичні творчі зустрічі та участь в ін. виставкових проектах. Багато творів, що експонувались на виставках, художник передавав до фондів музею. Загалом музейна збірка нараховує понад 100 робіт Анатолія Єгоровича.
Кіровоградщина стала його другою батьківщиною. Тому не випадково у його творчості окреме місце займають пейзажі присвячені нашій землі. Багато з них виконані під час проведення щорічної мистецької акції-пленеру «Кіровоградщина – очима художників», що проходила у Добровеличківському, Новоукраїнському та Онуфріївському районах.

Художник не пориває духовних зв’язків і зі своїм рідним краєм, зі своєю малою батьківщиною, земляками. Своєрідна архітектура міст і селищ, побут та звичаї народу, які художнику дуже відомі, краю де жили його батьки, де залишись друзі і родичі, він часто відвідує і це надихає його на творчість.

В експозиції представлені пейзажі – краєвиди: «Вид на Балашівку» (2015), «Кар’єр. Село Тернове» (2001), «Осінь. Річка» (2016), «Біляєвський ставок», «Село Лозуватка» (2016), для кожного з яких автор знайшов відповідну художньо-образну манеру, а також ряд натюрмортів, які приваблюють чистотою та свіжістю: «Натюрморт з самоваром» (1972); «Квіти чорнобривці» (2003), «Букет з ромашками» (1978) та ін.

Анатолій Єгорович багато працював, творив на пленерах, приймав активну участь у художній самодіяльності. Був солістом концертної групи «Відрада», займався активною виставковою роботою.
Сумно усвідомлювати, що тепер про Анатолія Сузюмова ми змушені говорити в минулому часі... Проте життя, яке ним прожите, не пройшло безслідно. Залишились його твори.

Тетяна Костенко 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool