У Кропивницькому відкрили виставку одеського художника (ФОТО)

Червень 16, 2020 | Новини | Переглядів: 949 | Коментарі: 0

16 червня 2020 року в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто виставку «Філософський погляд Миколи Прокопенка», це без перебільшення знакова подія для мистецької спільноти Кіровоградщини, тому що митці з таким поглядом на живопис рідкі гості на берегах Інгулу. Микола Прокопенко своїм живописом створює справжню феєрію почуттів, він з тих митців, що уособлюють собою особливий погляд на усталене життя суспільства.

До речи це вже не перша виставка з творчого доробку митця в стінах мистецької перлини Кіровоградської області, в лютому 2017 року в музеї було розгорнуто виставку графічних творів «Магія літньої ночі».

Прокопенко Микола Миколайович (народився 17 серпня 1945 року в с. Лиманське Одеської області) – одеський художник, живописець, графік, книжковий графік-ілюстратор. Навчався в Одеському державному художньому училищі (1964-1971), Київської академії мистецтв (1971-1977). Лауреат, дипломант і призер міжнародних, всеукраїнських та регіональних виставок, а також ряду міжнародних бієнале. Провів 56 персональних виставок, 9 бієнале. Учасник понад 250 всесоюзних, всеукраїнських, міжнародних та регіональних виставок. Член Національної спілки художників України (з 1988 року) та Національної спілки театральних діячів України, заслужений художник України (з 2006 року), народний художник України (з 2015 року).

Твори художника зберігаються в багатьох музеях, бібліотеках, фондах та приватних зібраннях всього світу, а саме: в зібранні музеїв і галерей України, США, Великобританії, Росії, Німеччини, Мексики, Молдови; в приватних колекціях країн: Німеччини, Мексики, Канади, Греції, Норвегії, Ізраїлю, Австрії, Росії, Бельгії, Нідерландів, Молдови, Польщі, Швейцарії, Італії та інших країн.
Лауреат, дипломант та призер багатьох міжнародних, всеукраїнських та регіональних виставок, а також міжнародних бієнале, трієнале живопису, графіки та ілюстрацій друкованих та рукописних книг.
Лауреат Кіровоградської обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна за 2018 рік у номінації «Новітні спрямування» за творчий доробок різних років. Кандидатура була подана Кіровоградським обласним художнім музеєм.

Микола Прокопенко своїм живописом створює справжню феєрію

Микола Прокопенко своїм живописом створює справжню феєрію

Микола Прокопенко своїм живописом створює справжню феєрію

Микола Прокопенко своїм живописом створює справжню феєрію

Має такі відзнаки та нагороди:
Академік Міжнародної Академії мистецтв і літератури «Фатьян»;
Академік Міжнародної Екатеринінської Академії мистецтв (Німеччина);
Магістр живопису Асоціації «Freundschaft-Bruke» Gloria E.V. (Німеччина);
Герой мистецтв Україна-Німеччина;
Професор живопису, рисунку та композиції
Почесний громадянин м. Черноморськ Одеської області;
Почесний громадянин м. Очаків Миколаївської області;
Нагороджений орденом «За мир» (Україна).

За відносно недовгий період часу, коли музей спілкується з художником, він поповнив фондову збірку 117 своїми графічними та живописними творами.

Спілкування співробітників музею з Миколою Прокопенком не обмежується виставками, вже неодноразово науковці були в гостях в майстерні митця в місті Одеса, де в доброзичливій і надзвичайно дружній атмосфері відбувається зустрічі на яких обговорюються подальші плани і найголовніше митець передає свої твори до фондового зібрання музею.
На виставці «Філософський погляд Миколи Прокопенка» представлено 23 живописні твори в яких автор в притаманній тільки йому специфічній манері передає на полотні свій філософський погляд на проблему жіночої краси в сучасному світі, присутні також і ін. тематики. Художник створює справжній феєрверк з фарб, емоцій і почуттів, які глядач сприймає емоційно та чуттєво. Різноманіття фарб, власний стиль написання і цікавий погляд на життя створюють цей неповторний симбіоз вражень, надихнувшись якими автор пише свої живописні шедеври. Серед представлених на виставці творів слід звернути особливу увагу на такі справжні мистецькі дива як: «Голгофа трипілля» (2010); «Червоні крила 2» (2010); «Затемнення 21-го століття» (2012); «Метелики біля моря» (2006); «Спіла груша у дворі» (2011); «Дівчина і риба» (2019); «Біля осіннього озера» (2008); «Цитрусовий кіт» (2018); «Птахів на волю» (2011); «Біла конячка» (2016).

Позитивним моментом роботи виставки стане те, що по її закінченню складовою частиною фондового зібрання музею стануть живописні твори «Голгофа трипілля» (2010); «Червоні крила 2» (2010); «Затемнення 21-го століття» (2012), які митець передав музею.

Микола Правда 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool