У Кропивницькому відкрили віртуальну виставку Юрія Вінтенка

Квітень 15, 2020 | Новини | Переглядів: 968 | Коментарі: 0

Сьогодні, 15 квітня 2020 року виповнюється 65 років з дня народження відомого художника-живописця, викладача, колекціонера, члена Національної спілки художників України Юрія Борисовича Вінтенка.

Зважаючи на продовження карантинних заходів, Кіровоградський обласний художній музей презентує віртуальну виставку творів митця з фондового зібрання музею.

Юрій Вінтенко народився 15 квітня 1955 року в родині художника (батько – заслужений художник України Борис Михайлович Вінтенко (1927 – 2002). Навчався в кіровоградських загальноосвітніх школах № 19 та № 6. У 1975 році закінчив Кримське художнє училище ім. М.С. Самокиша (м. Сімферополь).
З 1975 по 1991 роки працював в Кіровоградському художньо-виробничому комбінаті Художнього фонду УРСР. Творчу діяльність розпочав у 1975 році. Брав участь у багатьох республіканських (згодом - всеукраїнських) художніх виставках, а також багатьох обласних та міських виставках.
З 1990 року він – член Спілки художників СРСР (нині Національна спілка художників України). Персональні виставки його творів експонувалися в м. Кіровограді у 1978, 1998, 2005 роках. Твори Ю.Б. Вінтенка зберігаються в Кіровоградському обласному художньому музеї, приватних колекціях України та за кордоном.
З 1991 року Ю.Б. Вінтенко працює викладачем Кіровоградської дитячої школи мистецтв, у якій з 1993 року очолює відділ образотворчого мистецтва.

В залах обласного художнього музею неодноразово проходили цікаві та неординарні виставкові проекти, які стали можливими завдяки ініціативі та безпосередній участі Юрія Борисовича. Серед них, зокрема, – виставки, присвячені ювілейним датам з дня народження батька художника, заслуженого художника України Бориса Михайловича Вінтенка (1927-2002), персональна виставка Юрія Вінтенка до 50-річчя з дня народження (квітень 2005 року), виставка творів із зібрання родини Вінтенків (травень 2008 року), виставка графічних творів заслуженого художника України Бориса Михайловича Вінтенка (1927-2002) до Міжнародного дня музеїв (травень 2009 року).

Переважна більшість творів Юрія Вінтенка, це пейзажі, написані на пленері. Інтерес художника до пленерного живопису невипадковий. Треба відзначити, що вітчизняна живописна школа має потужні традиції пленерного живопису. Батько художника Борис Вінтенко тонко відчував, по своєму переосмислив та виразив у своїх творах імпресіоністичне бачення світу. Треба зазначити, що в епоху панування соцреалізму це не тільки не заохочувалось, а навіть вважалося проявом «буржуазного мистецтва» та «вільнодумства». Вплинула і робота під керівництвом визначних майстрів українського пленерного живопису Ф.З. Захарова, М.Ф. Бортникова, Ю.В. Зорка, Р.М. Звягінцева у творчих групах Седнівського Будинку творчості. Не випадково Юрій Борисович вважає себе їх послідовником.

Не зважаючи на все це, імпресьйон Бориса Вінтенка – особливий. Частіше за все, він будується на поєднанні сріблястих, зазвичай, холодних, близьких за тоном кольорів, таких, які дуже важко точно передати через фото або друк. І тут можна сказати, що живопис як мистецтво здатен передавати образи навколишньої дійсності так, як це не можуть зробити сучасні мультимедійні технології. Іноді стає яскравим та наближається до декоративного розпису. Іноді – проривається на полотно яскравою невгамовною експресією. І завжди це виважена композиція, побудована за всіма законами гармонії.

Для художника не менш важливою є і головна тема його творчості. Для Юрія Вінтенка – це образ рідної землі, Кіровоградщини, багатство її природи, традиції її народу, які виразились в серії натюрмортів із зображенням різноманітних оберегів останніх років.

Щиро вітаємо Юрія Борисовича з ювілеєм, бажаємо йому міцного здоров’я, творчої наснаги та з нетерпінням чекаємо на безпосередню зустріч з його творами після завершення карантину.

Анатолій Кімнатний 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool