У Кропивницькому відкрилась музейна колекція фотоапаратів (ВІДЕО)

Липень 10, 2020 | Новини | Переглядів: 1256 | Коментарі: 0

Сьогодні, 10 липня, в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна відбулася презентація тематичної виставки «Музейна колекція фотоапаратів як історія світлопису людства» до Дня фотографа, повідомляє FOTOINFORM.NET

Експозицію виставки складає колекція фотоапаратів з фондового зібрання, яка налічує понад тридцять знімальних камер вітчизняних виробників і відомих фірм інших країн минулого століття, починаючи з початку 1910-х і до 1990-х рр.

Це і фотоапарат «ФЭД», серійний випуск якого розпочався ще в 1934 році Харківськими виробничими майстернями Першої трудової колони ім. Ф.Е.Дзержинського, звідси й назва. І фотокамери Київського заводу «Арсенал» - далекомірний «Киев», середньоформатний дзеркальний «Салют» та малоформатний «Киев-10», який, до речі, був першим в країні дзеркальним фотоапаратом з автоматичним налаштуванням експозиції.

Представлені на виставці і популярні у свій час фотокамери відомих радянських підприємств: Ленінградського оптико-механічне об’єднання - «Смена», «Ленинград», «Спутник», далекомірний п’ятипрограмний автомат «Сокол» та Красногорського механічного заводу ім. С.А.Зверєва в Московській області - перша модель радянського середньоформатного складного з міхом фотоапарату «Москва», далекомірний складний фотоапарат «Искра», малоформатні дзеркальні однооб’єктивні «Зенит», декілька моделей малоформатного фотоапарату «Зоркий».

Особливу увагу привертають фотоапарати виробництва німецьких фірм «Соmpur» та «Solida» 1910-х та 1920-х рр., адже саме Німеччині довгий час належав пріоритет в розвитку фотографічної промисловості. Але вже на початку 1960-х рр. провідні позиції в галузі фотоапаратобудування займає Японія, на виставці експонується досить рідкісний фотоапарат японського виробництва «Yаshica-mаt» - двохоб’єктивний середньоформатний з комплектом змінної оптики. Представлені також відомі фотоапарати 1990-х років -моментальної фотографії американської компанії «Polaroid» та корейського виробництва «Wizen», який в народі називали «мильницею».

А окрасою виставки є унікальний предмет музейної колекції – стереоскоп німецького виробництва з комплектом стереокарток різноманітної тематики, так званий «3D-дісплей 19 сторіччя». Доповнює експозицію виставки література з фототехніки та фотомистецтва, починаючи з 1960-х рр. і до сьогодення - книги, фахові журнали «Советское фото», «Світло й тінь», «Photographer» та фотоальбоми, серед яких є і ті, що презентують фотосалони старого Єлисаветграду та доробки сучасних кропивницьких фотомайстрів.

Запрошуємо професіоналів фотосправи і всіх, хто захоплюється світлописом, фіксуючи камерами сучасних смартфонів цікаві миті життя.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool