У Кропивницькому відбулося засідання колегії управління Держпраці

Листопад 05, 2018 | Новини | Переглядів: 1193 | Коментарі: 0

Начальник Управління Держпраці у Кіровоградській області Сергій Подорожний провів засідання колегії Управління. Першим розглянуто питання про результати роботи з 9 місяців поточного року щодо додержання законодавства про працю.

Йшлося про те, що проведено 615 інспекційних відвідувань, з питань легалізації трудових відносин - 293 або 47,6 % від загальної кількості. Використання найманої праці без належного оформлення встановлено у 70 роботодавців відносно 365 працівників.

На 43 роботодавців накладено штрафи в сумі 15 мільйонів 600 тисяч гривень.
Крім заходів контролю інспектори праці здійснили 1550 превентивних заходів з метою інформування про найбільш ефективні способи дотримання законодавства про працю. Зроблено під час засідання також акцент на результатах роботи, проведеної на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 05.09.2018 №649-р «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення». Так, тільки після однієї зустрічі керівного складу Управління, представників ДФС та пенсійного фонду в Олександрівці було легалізовано 35 працівників.

Заступник начальника Управління Оксана Харченко також повідомила, що проведено 44 інспекційних відвідування на 29 підприємствах, які мають заборгованість із виплати заробітної плати. На вимоги державних інспекторів з питань праці 20 підприємств-боржників погасили заборгованість із виплати заробітної плати на суму 11мільйонів 190,6 тис.грн. перед 1142 працівниками. Учасники колегії заслухали голову Новенської селищної ради Сергія Денисенка про шляхи подолання заборгованості із зарплати на місцевому комунальному підприємстві.

З метою виконання норм законодавства щодо делегування функцій з контролю за додержанням законодавства про працю органам місцевого самоврядування Управлінням Держпраці проводяться зустрічі з представниками міст обласного значення та об’єднаними територіальними громадами.

Протягом поточного року проведено 86 семінарів, нарад та робочих зустрічей з представниками міських рад міст обласного значення та ОТГ з питань реалізації повноважень інспектора праці.
За результатами останньої наради отримано посвідчення інспектора праці фахівець Великосеверинівської ОТГ.
З представниками міст обласного значення та ОТГ проведено 57 консультацій з питань введення посад інспекторів праці.
З цього питання заслухано начальника відділу з питань праці міської ради м. Кропивницького Миколу Рибака, який повідомив, що відділом проведено 157 відвідин суб’єктів господарювання, внаслідок чого легалізовано 55 працівників. Інспектори праці даного відділу вже залучаються й до проведення інспекційних відвідувань.
Обговорено питання про результати роботи Управління у сфері здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю неповнолітніх. За результатами інспекційних відвідувань було встановлено порушення прав неповнолітніх у 2-х суб’єктів господарювання відносно 4 неповнолітніх працівників. Йшлося під час колегії і про співпрацю з профспілками. Голова ФПО Максим Баланенко повідомив про те, що одна з працівників федерації профспілок пройшла навчання, отримала посвідчення громадського інспектора праці і готова разом з фахівцями Управління брати участь в інспекційних відвідуваннях.

Під час колегії також розглянуто результати роботи щодо додержання законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки. Перший заступник начальника Упраління Віталій Заніздра, зокрема, зупинився на одному із пріоритетних для Держпраці питань - здійснення державного ринкового нагляду, стані виробничого травматизму в області.

Так, семінарами з питань ринкового нагляду охоплено 56 лікувально-профілактичних закладів області, що становить більше 50% від загальної кількості.

Роль лікувально-профілактичних закладів області в державному ринковому нагляді розглянуто під час колегії департаменту охорони здоров'я Кіровоградської обласної державної адміністрації. У колегії взяли участь фахівці департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації; головні лікарі обласних лікувально-профілактичних закладів; начальники управлінь охорони здоров'я міських рад та головні лікарі міських лікувальних закладів; головні лікарі центральних районних лікарень, центрів первинної медичної санітарної допомоги, медико-санітарних частин.
За підсумками колегії прийнято рішення про своєчасне (протягом доби) письмове повідомлення Управління Держпраці у Кіровоградській області, за встановленою формою, про кожний нещасний випадок, що стався внаслідок споживання (користування) нехарчової продукції. За 9 місяців поточного року Управлінням проведено 28 виїзних перевірок характеристик продукції, під час яких перевірено 2 види продукції віднесеної до сфери відповідальності Держпраці. При їх проведенні надавався пріоритет перевіркам продукції віднесеної до високого ступеня ризику.
Перевірено більше 2-х тис. одиниць продукції. Проведено дослідження 26 місць розміщення нехарчової продукції.
Зокрема, під час проведення планової перевірки на КП «Теплоенергетик» виявлено 1 виднебезпечної продукції – трубопровідна арматура, яка не відповідає вимогам технічного регламенту обладнання, що працює під тиском.
Для відстеження ланцюга постачання даного виду продукції, вжиття корегувальних заходів та надання Управлінню матеріалів про результати їх проведення до Головного управління Держпраці у Київській області на території якої знаходиться постачальник даного товару, а саме завод ТОВ «Вендер Україна» направлено відповідного листа.
Робота в даному напрямку триває.

Стосовно стану виробничого травматизму Віталій Заніздра поінформував, що з початку року на виробництві порівняно з аналогічним періодом 2017 року рівень загального травматизму зменшився на 18%.

У січні-вересні 2018 року спостерігається збільшення смертельного травмування працівників: 5 проти 4 у аналогічному періоді 2017 року.

Серед територій області найбільшу кількість постраждалих працівників зареєстровано у Подільському районі м. Кропивницького - 19, Фортечному районі м. Кропивницького - 12, Кіровоградському районі - 8, Маловисківському - 4, Бобринецькому районі - 3. 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool