У Кропивницькому відбулася презентація антології «Поезія без прикриття» (ФОТО)

Липень 01, 2022 | Новини | Переглядів: 2273 | Коментарі: 0

Круглий стіл «Література в умовах війни» зібрав у бібліотеці Чижевського, поетів, письменників, педагогів та видавців. 

Круглий стіл «Література в умовах війни» зібрав у бібліотеці Чижевського, поетів, письменників, педагогів та видавців.

Круглий стіл «Література в умовах війни» зібрав у бібліотеці Чижевського, поетів, письменників, педагогів та видавців.


Цей захід був присвячений презентації антології «Поезія без прикриття», яка побачила світ на початку червня у видавництві «Dіscursus» і є першим в Україні виданням, що стало колективною поетичною хронікою першого місяця повномасштабної війни. До книги увійшло понад 200 творів 70 сучасних українських поетів – це антологія всенародного протистояння, поезія, яка виходить у світ як пам'ять про загиблих, як підтримка наших захисників, як віра у перемогу.

Поезії, представлені у збірці, писалися в екстремальних умовах військового часу, тому кожен написаний вірш має свою історію. Деякі з них встигли піти далі цієї книги й стати піснями, як, скажімо, пісня «Крила» на слова Світлани Петренко, яка впродовж цих місяців залишалася в окупованих Сумах, чи пісня «Коли закінчиться війна», яка зворушливо звучала у залі. Сергій Дзюба написав її, перебуваючи в блокадному Чернігові.

Розмову про літературний процес в умовах війни вела Надія Гармазій, голова Національної Спілки письменників України в Кіровоградській області та співавторка книги.

Спілкування у живому та онлайновому форматі дало можливість долучитися до розмови, читати свої твори зі збірки як місцевим письменникам, так і авторам з інших українських міст: Київ, Червоноград, Ромодан та Львів.

Книгозбірня згуртувала чимало цікавих людей, серед яких дизайнерка книги та літературна менеджерка Ірена Яніцька, видавець і викладач Василь Клічак, видавчиня Тамара Саміляк, літературознавиця й письменниця Роксолана Жаркова, педагоги й письменники Сергій Гейко, Павло Чорний, Ольга Могильда, Ольга Полєвіна, журналісти й письменники Роман Любарський, Петро Мельник, Наталка Фурса, Василь Бондар та інші.

Проєкт має на меті підтримку захисників і захисниць, тому 25% з кожного проданого примірника буде спрямовано на потреби ЗСУ.
Один із авторів книги, Роман Любарський, напередодні презентації організував аукціон, під час якого запропонував охочим придбати примірник цього унікального видання, підтримавши ідею проєкту і наші ЗСУ. Лот було продано за 4900 грн. Щасливим власником примірника книги, написаної і виданої в часи війни став киянин Володимир Строєв.

Ці кошти пан Роман передав Надії Гармазій під час круглого столу. Вони будуть перераховані разом із вирученою сумою від проданих примірників антології (25% з кожного проданого примірника) на підтримку наших ЗСУ.
Слово – це зброя. Разом до Перемоги!

Ірина Перетятько 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool