У Кропивницькому відбулась перша конференція госпітальних рад області

Лютий 26, 2018 | Новини | Переглядів: 1046 | Коментарі: 0

У рамках найбільш важливої та найбільш суперечливої реформи в країні Кіровоградську область було поділено на три госпітальних округи. 

Мова звісно ж йде про медичну реформу, а якщо зовсім заглибитись в тему, то про реформування вторинної ланки надання медичної допомоги.

У приміщенні медичного коледжу відбулась перша конференція госпітальних рад Кіровоградської області «Госпітальні ради разом з громадою». На конференції були присутніми близько 100 делегатів. Це і представники органів державної влади та місцевого самоврядування, члени всіх трьох госпітальних рад області, керівники лікувальних установ області, громадські активісти та журналісти.

За словами заступника голови Кіровоградської області Сергія Коваленка, те що громадські активісти і медики вирішили працювати разом над імплементацією реформи, принесе набагато більше позитивних результатів ніж взаємна критика і небажання співпраці.
На заході було проговорено всі проблеми з якими вже сьогодні стикнулись члени госпітальних рад. Це і недосконалість нормативно-правової бази, і невизначеність подальшого вектору розвитку. Представники департаменту охорони здоров`я та народний депутат України Костянтин Яриніч спробували надати вичерпні відповіді на всі питання, які турбували лікарів та громадських активістів.

«Наш захід дав змогу познайомитись між собою представникам всіх трьох госпітальних рад. Вони змогли обговорити ті проблеми, з яким вже стикнулись, а також обмінятись досвідом у їх вирішенні. Також великим плюсом цього заходу є можливість живої дискусії між громадськими активістами, владою та медичною спільнотою. І це не дискусія заради дискусії, це можливість знайти точки дотику, можливі шляхи співпраці, тощо» - наголосив Дмитро Сінченко, голова АПН.

Нагадаємо, згідно законодавства, одну з найважливіших ролей в розвитку та функціонуванні госпітальних округів відіграватимуть новостворені госпітальні ради. Саме вони визначатимуть та розроблятимуть стратегії розвитку.
На сьогоднішній день в нашій області створено три госпітальні ради. Нажаль, до складу жодної з них не увійшли громадські активісти, що значно ускладнює можливість громадського моніторингу діяльності госпітальних рад, а також інформування населення щодо змін, які чекають на сферу надання медичної допомоги в області.

Саме для того, щоб вирішити цю проблему, ГО «Асоціація Політичних Наук» проводить зустрічі та переговори з начальником департаменту охорони здоров`я Кіровоградської ОДА, начальником управління охорони здоров`я міської ради міста Кропивницького, тренінги для громадських активістів, які працюватимуть з госпітальними радами, а також АПН надаватиме менторський супровід для своїх активістів.

«У рамках проекту ми вже дійшли згоди щодо включення представників громадськості до складу госпітальних рад з правом дорадчого голосу. Мене, наприклад, обрано секретарем госпітальної ради Кропивницького госпітального округу. На наше чітке переконання, громада, влада і медики мають брати спільну відповідальність за проведення медичної реформи. Це дасть змогу зняти деякі гострі питання і проблеми ще на моменті обговорень і напрацювати таку модель надання медичної допомоги, за яку не буде соромно» - прокоментував ситуацію Володимир Бочаров-Туз, керівник проектного відділу АПН.

Для довідки: проект «Залучення громадськості до роботи в госпітальних радах: від відкритості до ефективності» виконується "Асоціацією Політичних Наук", в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст тренінгу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Прес-служба ГО «АПН»
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool