У Кропивницькому Сергій Подорожний розповів про Всеукраїнський тиждень права

Грудень 07, 2017 | Новини | Переглядів: 1772 | Коментарі: 0

Сергію Михайловичу, триває Всеукраїнський тиждень права. Які питання з реалізації та захисту прав людини можна розглядаються в межах компетенції Управління Держпраці?

В першу чергу Закон України «Про охорону праці» гарантує права на охорону праці - під час укладання трудового договору, безпосередньо під час роботи, зокрема, на пільги і компенсації за важкі та шкідливі умови праці, відшкодування у разі ушкодження здоров'я працівників або у разі їх смерті тощо.

Отже, захист прав людини під час здійснення трудової діяльності полягає в дотриманні законодавства про працю та створенні роботодавцем безпечних умов праці. Сьогодні правове регулювання охорони праці необхідно тримати на постійному контролі, оскільки скасовуються та приймаються нормативно-правові акти з урахуванням сучасного законодавства, триває процес запровадження новітніх технологій, модернізації обладнання в галузях економіки та пристосування їх до стандартів ЕС.

Нагляд та контроль за дотриманням цих законодавчих норм і здійснюють працівники Управління. План заходів Управління до Всеукраїнського тижня права передбачає посилення роз’яснювальної роботи з цих питань під час семінарів, лекцій, навчань, виступів ЗМІ.

До структури Управління входить юридична служба. Яку правову роботу вона виконує?

Сектор юридичного забезпечення здійснює керівництво правовою роботою у структурних підрозділах Управління, подає на розгляд керівника Управління пропозиції щодо її поліпшення, вживає заходів до впровадження новітніх форм діяльності. Наші юристи постійно надають консультації у рамках громадської приймальні, графік прийому опублікований на сайті Управління.

Протягом 11 місяців 2017 року працівники юридичної служби взяли участь в судових засіданнях у 39 справах за позовами, пред’явленими до Управління. За результатами розгляду судових справ прийнято рішення про застосування заходів державного нагляду (контролю) до суб’єктів господарювання шляхом заборони виконання гірничих робіт та експлуатації устаткувань підвищеної небезпеки – двох тракторів, автомобільного крана, десяти вантажно-підіймальних кранів, трьох підстанцій, атракціону «Планета Диско»; ресивери (компресорна станція і пресова станція); електричного тельфера (підвісний вантажопідйомний пристрій з електричним приводом), трьох автопідйомників.
Юридичною службою також подана скарга на бездіяльність слідчого про невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Проблемним питанням залишається стан виробничого травматизму, як Управління відстоює права потерпілих?

Безпека на підприємстві створюється на підставі оцінки ризиків виробництва, особливо на об’єктах підвищеної небезпеки. Якщо ж сталося травмування, працівник має право на виплати від Фонду соціального страхування, але коли нещасний випадок безпосередньо пов'язаний із виробництвом. Фахівці Управління забезпечують своєчасне та компетентне розслідування та ведення обліку аварій і нещасних випадків, аналіз їх причин та підготовку пропозицій щодо запобігання подібним аваріям.

Управління також забезпечує можливість забезпечує можливість реалізації громадянами конституційного права на звернення.
Так, кожен може скористатися цим правом і громадяни звертаються до Управління. Приміром, тільки з питань легалізації праці за місяць звернулося близько ста осіб. Але й при розгляді звернень існує безліч нюансів.

Більш детально, як реалізувати своє законне право на звернення, можна дізнатись у наших фахівців за адресою Дворцова, 24 або за телефоном. 221467.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool