У Кропивницькому розповіли про активність виборчої кампанії

Жовтень 23, 2020 | Новини | Переглядів: 687 | Коментарі: 0

На Кіровоградщині спостерігачі ОПОРИ написали понад 50 заяв в правоохоронні органи щодо порушення виборчого законодавства. Найбільше заяв до поліції написано щодо агітації без вихідних даних, на другому місці кількості порушень розміщення агітації у невстановлених місцях, на третьому місці – непрямий підкуп виборців, який найважче зафіксувати

Про це зазначила представники Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області під час пресконференції.
Координаторка спостереження Громадської мережі ОПОРИ за виборами у Кіровоградській області Зоя Лебідь наголосили, що правоохоронні органи відхилили частину заяв. У відповідях зазначено, що не підтвердилася інформація про відсутність вихідних даних.

«А це свідчить, що зовнішню рекламу переклеювали, або доклеювали вихідні дані. По частині заяв наших спостерігачів є адміністративні провадження. На початку виборчої кампанії без вихідних даних розміщували фактично всі політичні сили в області, нині можна говорити, що більшість партій, дотримується законодавства і зазначає вихідні дані. Крім представників «Партії Шарія» та кандидатів самовисуванців, наприклад, Костянтина Каспрова. У невстановлених місцях на цій виборчій кампанії було низка прикладів у Світловодську – це і реклама на зупинках, електроопорах та рейсових автобусах. Спостерігачі ОПОРИ також фіксують порушення виборчих стандартів, в основному – це стосується адміністративного ресурсу. Ми зареєстрували ймовірне використання медійного, кадрового та бюджетного адміністративного ресурсу. Зокрема, йдеться про політичну рекламу кандидатів від політичної партії «Слуга народу» навколо програми «Велике будівництво», а також кандидата на міського голови від «Пропозиції», чинного міського голови Андрія Райковича», – зазначила Зоя Лебідь.

За її словами, наразі відомо про двоє випадків втрати печаток членами дільничних виборчих комісій. Інциденти сталися в ДВК, які у підпорядкуванні Подільської районної у місті Кропивницький ТВК та Голованівської районної ТВК. «У першому випадку предсатвник дільниці загубив печатку і виготовили дублікат, то в Голованівському районі секретар носила з собою печатку і відмовлялася класти її в сейф. ТВК з другого разу проголосувала про заміну секретаря. Поліція розшукувала цю членкиню комісії дома та в лікарні. Згодом вирішили утилізувати цю печатку і натомість замовити іншу», – розповіла координаторка.

Були зафіксовані випадки поширення матеріалів з ознаками «чорного піару», зокрема проти чинного міського голови Кропивницького, кандидата на цю ж посаду від політичної партії «Пропозиція» Андрія Райковича розміщували наклейки, білборди тощо.

«Громадянською мережею ОПОРА розроблено моніторинговий інструмент для проведення аналізу стану доступності приміщень для голосування та прилеглої території до виборчої дільниці. Методологія включає 15 індикаторів, які визначають рівень доступності виборчих дільниць за 3 критеріями: прилегла територія, вхід до будівлі та приміщення для голосування. Апробація інструменту проходила на 500 виборчих дільницях, які обуло обрано, використовуючи соціологічну вибірку, завдяки чому наведені в дослідженні результати є репрезентативними для всієї території України. Дослідження було проведено в різних адміністративно-територіальних одиницях за категоріями (село, селище, місто), враховуючи кількість мешканців та територіальний розподіл. Відповідно до результатів проведеного моніторингу доступності виборчих дільниць, яке проводила громадянська мережа ОПОРА у липні – серпні 2020 року, встановили, що серед 500 виборчих дільниць 15 (3%) є доступними для маломобільних груп населення, 281 (56,2%) є малодоступними та 204 (40,8%) недоступними. У Кіровоградській області промоніторили 16 виборчих дільниць, з яких лише одна виявилася доступною», – зазначив громадський омбудсмен із захисту виборчих прав у Кіровоградській області Євген Гурницький.

Також під час пресконференції йшлося про роботу спостерігачів ОПОРИ у день виборів та про те, як виглядатиме бюлетень. 
Зокрема, Зоя Лебідь розповіла, що у бюлетенях буде дві колонки: назви осередків партій і список кандидатів від цих осередків. Виборець має обрати не лише партію, а й може обрати конкретного кандидата від неї. Треба поставити позначку за партію і в правому квадратику поставити цифру за кандидата, якщо виборець хоче підтримати конкретного кандидата. Якщо ж не хоче, то можна просто залишити там порожнє місце. Таким чином виборець підтримає партійний список загалом. ЦВК надала роз’яснення щодо заповнення бюлетеня. Спершу говорили, що обов’язково треба ставити на початку нуль, якщо це не подвійна цифра, зараз ЦВК каже, що достатньо поставити просто цифру, щоб члени комісії розуміли, за кого голос. Тобто, 1 чи 01 – різниці немає.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool