У Кропивницькому розгорнуто експозицію пам’яті художника-земляка

Грудень 06, 2017 | Новини | Переглядів: 818 | Коментарі: 0

6 грудня 2017 року у Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію пам’яті художника-земляка, поета, сценариста Юрія Ботнара (1949-2016) «Лірична поезія у живописі».

Рік тому пішов з життя талановитий художник, наш земляк, поет, кіносценарист Юрій Семенович Ботнар. Він без перебільшення був доброю, та щирою людиною, гарним художником та безкорисливим другом.

Йому судилося прожити активне, насичене різноманітними подіями життя, ставши одним із тих митців, які формували мистецьке обличчя Кіровоградщини, прославивши його далеко за межами України.

Юрій Семенович Ботнар народився 21 грудня 1948 року в місті Кіровограді, хоча в його паспорті було зазначено іншу дату - 1 січня 1949 року. У 1963 році закінчив Кіровоградську дитячу художню школу у складі її першого випуску, а у 1968 році – Київський художньо-промисловий технікум. У 1987 році він успішно складає випускні іспити графічного факультету Українського поліграфічного інституту ім. Івана Федорова, зробивши ще один вагомий крок на шляху до мистецького Олімпу.
З 1972 по 1989 рік Юрій Семенович працював в нашому місті художником у художньо-виробничих майстернях художнього фонду УРСР. За активну творчу роботу був неодноразово відмічений грамотами та подяками, був лауреатом обласної літературної премії ім. Юрія Яновського. У 1980-х роках художник вийшов на республіканський рівень, ілюструючи книги у виданнях: «Радянський письменник», «Веселка», «Молодь»…

У 1989 році митець стає засновником творчого об’єднання молодих художників «Барва», яке систематично організовує проведення різноманітних виставок, серед яких - Міжнародна виставка оп-арта Віктора Вазарелі в містах України і Радянського Союзу (1989-1992), виставка Українського образотворчого мистецтва в Канаді і США та виставка «Скіфське золото» в місті Турку в Фінляндії (1990), виставка українського пейзажу та натюрморту у Берліні в Німеччині (1992). Крім цього об’єднання «Барва» під керівництвом Юрія Ботнара відкриває виставки сучасного мистецтва та андеграунда в місті Києві та містах Європи. Красномовним є і той факт, що наш художник-земляк став одним із засновників благодійного фонду Сергія Параджанова. Але куди б не закидало його активне творче життя, художник ніколи не поривав зв’язків зі своєю малою батьківщиною.

Юрій Семенович завжди був активним учасником чисельних мистецьких пленерів, художніх виставок, в тому числі і міжнародного рівня. Окрім того митець активно займався і кіно та літературною діяльністю, ще за життя ним був опублікований перший кіносценарій та розпочато роботу над другим, який має назву «За лаштунками сюрреалізму» ! А ще ми знаємо його як поета під псевдонімом Георгій Сибодич.
Підтвердженням високого фахового рівня митця є те, що його твори знаходяться в музеях та приватних колекціях України, США, Канади, Німеччини, Фінляндії, Угорщини, Болгарії, Словаччини, Вірменії, Ізраїлю, Росії.

Тож і нашу виставку пам’яті Ю.С. Ботнара - художника - живописця, чудового графіка, неперевершеного майстра ліричного пейзажу ми назвали «Лірична поезія у живописі, адже провідними жанрами творчості художника завжди були пейзаж та натюрморт, пронизані українським колоритом та любов’ю до рідної землі…

В експозиції представлено твори майстра «Осінній натюрморт» (2008), «Вербна неділя» (2009), «Останній день осені. Річка Інгул» (1980), «Іриси» (2010), «На згадку про літо» (2014), «Прохолода осені» (2013), «Попросило літечко осінь привітати» (2013), «Світлий квітень» (2013), «Під кінець дощового травня» (2014) з фондового зібрання обласного художнього музею.
Роботи Юрія Ботнара вражають своєю невибагливістю, свіжістю, безпосередністю, в них поєднані щедрість, багатство та гармонійність кольорів.

Тетяна Костенко
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool