У Кропивницькому проведено конференцію для музейних співробітників

Жовтень 26, 2018 | Новини | Переглядів: 754 | Коментарі: 0

В Кіровоградському обласному художньому музеї проведено конференцію для музейних співробітників на тему: «Роль сучасного музею як важливого туристичного об’єкту».

У роботі конференції взяли участь 25 науковців області, серед яких представники 6 районів області (Бобринецького, Світловодського, Компаніївського, Новоукраїнського, Новгородківського, Петровського) та трьох міст - Кропивницького, Світловодська та Олександрії. 

Разом із музейними працівниками у роботі конференції взяв участь голова ради федерації роботодавців у сфері туризму Валерій Попов, який поділився власним досвідом організації та проведення туристичних турів в Україні та за її межами, зробивши акцент на величезному значенні родини та педагогів у формуванні уподобань майбутнього громадянина.

Із вітальним словом до учасників конференції звернулася головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини, розвитку музейної справи та туризму департаменту культури, туризму та культурної спадщини обласної державної адміністрації Олена Трибуцька.
Мистецтвознавець та провідний науковий співробітник художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна ознайомив присутніх з роботою музею у напрямку залучення туристів, відмітивши той факт, що дуже часто місцеві жителі не можуть гідно оцінити архітектурну та історичну унікальність рідного міста, хоча саме це приваблює екскурсантів з інших регіонів України.

Цю ж думку підтримав і завідуючий відділом туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи обласного художнього музею Олег Юрченко, який розповів про основні напрямки роботи новоствореного відділу, відмітивши географічні, соціальні та культурні фактори, що впливають на варіанти туристичних маршрутів та специфіку екскурсійного обслуговування. Під час виступу було зроблено акцент на розвиток туристичного потенціалу музеїв та прилеглих до них територій, як важливого фактору на шляху перетворення їх на потужні туристичні об’єкти.

У Кропивницькому, музейних співробітників

Кожен з виступаючих науковців обласного художнього музею розповів про свій напрямок роботи по залученню туристів, всі вони ділилися власними напрацюваннями в проведенні різноманітних заходів для туристичних груп з різних міст України та світу. Особливу зацікавленість присутніх викликала доповідь наукового співробітника відділу науково-просвітницької роботи Лесі Нестройної, яка розповіла про механізм організації та проведення тематичної програми «Українські весільні обряди та звичаї» та пілотного проекту «Шлюб за добу». Науковий співробітник цього ж відділу Анна Недлінська відмітила у своїй доповіді важливість використання у роботі з відвідувачами інтерактивних форм, поділившись власним досвідом відвідування музеїв України.

Головний зберігач фондів музею музичної культури імені Кароля Шимановського Олена Класова поділилась досвідом використання специфічного профільного спрямування свого закладу для організації чисельних екскурсій не тільки на базі музею, а й шляхом відпрацювання чисельних туристичних маршрутів.

Співробітники відділу музею – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» Анатолій Кімнатний та Тетяна Костенко відзначили важливість галереї як важливого туристичного об’єкту, висвітливши основні напрямки у своїй роботі з даного питання, зокрема – проведення чисельних та різноманітних майстер-класів, у тому числі – для людей з особливими потребами.

Дуже приємним і показовим фактом стало те, що активну участь у роботі конференції взяли представники районних та міських музеїв – директор Олександрійського міського музейного центру імені Антоніни Худякової Ольга Божко, директор Новоукраїнського краєзнавчого музею Микола Гаращенко, методист з охорони культурної спадщини Захарівського музею історії краю Світловодського району Любов Довгань, які поділилися власним досвідом в окреслених напрямках роботи, прийняли участь в обговоренні різних аспектів музейної діяльності, зокрема, щодо національно – патріотичного виховання громадян та в першу чергу майбутнього нашої держави – молоді, проінформували про свій внесок в розвиток туристичної справи регіону.

Конференція «Роль сучасного музею як важливого туристичного об’єкту» пройшла в конструктивному діалозі, було презентовано різні напрямки музейної діяльності та розкрито туристично-рекреаційний потенціал і перспективи розвитку окремих представлених територій нашої області.

Проведення конференції стало ще одним заходом, направленим на підвищення фахового рівня музейних працівників, удосконалення науково-просвітницької роботи.

Олег Юрченко 
Ганна Осіпова 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool