У Кропивницькому проінформували про оновлену програму житлових субсидій

Травень 22, 2017 | Новини | Переглядів: 1231 | Коментарі: 0

Про зміни у наданні житлових субсидій учасників апаратної наради в ОДА проінформував директор департаменту соціального захисту населення ОДА Олександр Догаров.

- На підставі внесених урядовою постановою №300 змін до порядку надання населенню субсидій в Україні діє оновлена програма житлових субсидій, - повідомив посадовець.

Та спочатку Олександр Догаров проаналізував стан надання субсидії в області по завершенні поточного опалювального сезону.
Він зазначив, що субсидію на ЖКГ послуги отримували 201,4 тисячі домогосподарств, що на 50 тисяч сімей більше, ніж у 2015 році та у 3 рази більше показника 2014 року. Відсоток охоплення житловими субсидіями у 2016 році складав 48,6%, що перевищує середній показник по державі. – За цим показником наша область у загальнодержавному рейтингу просіла 13 місце, - констатував директор департаменту.
За його словами, для надання субсидії з оплати ЖКГ послуг в області на 2017 рік передбачено субвенцію у сумі 1,1 млрд. грн. Вже з початку року житлову субсидію нараховано на 1147 млн. грн. Решту суми буде профінансовано після уточнення та внесення змін до Держаного бюджету.

Як зазначив Олександр Догаров, середній розмір субсидії у 2016 році становив 1110 гривень по області проти 814 гривень у 2015 році. Порівняно з 2014 роком її розмір зріс вдесятеро.
Окремо посадовець звернув увагу на ситуацію з наданням субсидій на тверде паливо.

- У 2016 році такий вид субсидії нараховано 55,8 тисячам домогосподарств на суму 147,5 млн. грн. – повідомив Олександр Догаров. Середній розмір субсидії склав 2962 гривні, що втричі перевищує показник 2014 року.
Посадовець також підкреслив, що як і минулого року, цьогоріч не втрачає актуальності питання невикористаних сум субсидії. Так, у 2016 році загальна сума залишків по субсидії, що була повернута до державного бюджету склала 393 млн. грн., левова частка якої припадає на послуги газопостачання.

Детальніше Олександр Догаров зупинився на запровадженні у травні цього року монетизації невикористаних коштів субсидії.

- Залишки субсидії на послуги з газо- та електропостачання для опалення в обсягах, що не перевищують вартості 100 куб. метрів природного газу або вартості 150 кВт електричної енергії, відтепер не залишатимуться на рахунках отримувачів в організаціях, а будуть виплачені готівкою, - підкреслив директор департаменту. Так, за газ максимальна сума складатиме 688 грн., за електроенергію - 174 грн.
Для отримання коштів громадяни мають надати до 1 вересня поточного року до місцевого управління соціального захисту заяву, в якій вказується спосіб виплати (банк або пошта) та необхідні реквізити. Після чого кошти будуть перераховані отримувачам.
Вищезазначеною постановою також відкореговано період врахування доходів при призначенні субсидії. Зокрема, для призначення субсидії на послуги ЖКГ до уваги братимуться чотири квартали, що передують місяцю, з якого призначається субсидія. Незмінним залишається механізм призначення субсидії на тверде паливо і скраплений газ.

- Відтепер за наявності заборгованості при призначенні субсидії понад два місяці субсидія на наступний термін не призначається. Проте, якщо протягом двох місяців громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, субсидія призначається з дати закінчення дії попередньої субсидії, - зазначив Олександр Догаров.
Згідно із постановою субсидія цього року призначатиметься на період з 15 жовтня по 15 квітня. Крім цього, запроваджуються нові соціальні норми. - Для пенсіонерів, інвалідів, інших людей, які не працюють з об’єктивних причин, Уряд збільшує соціальну норму з 48,87 кв. м. до 75 кв. м. на домогосподарство, - додав посадовець. Крім цього, з 1 травня норма споживання природного газу для опалення становитиме 5,0 куб. м. на 1 кв.метр опалювальної площі та електроенергії 51 кВт на 1 кв.метр опалювальної площі.

Голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко подякував фахівцям управлінь соцзахисту за проведену роботу упродовж опалювального сезону 2016-2017 і висловив сподівання, що і в новому сезоні призначення субсидій буде організовано на високому фаховому рівні. Керівників міст і районів Сергій Кузьменко зобов’язав провести широку інформаційну кампанію щодо роз’яснення запроваджених змін до порядку призначення субсидій.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool