У Кропивницькому представники Льотної академії повідомили про своє рішення

Липень 07, 2023 | Новини | Переглядів: 2387 | Коментарі: 0

Вчора у Кропивницькому відбулася прес-конференція на тему: «Чому Льотна академія хоче повернути собі статус окремої юридичної особи?»

Організаторами прес-конференції виступили спільнота делегатів Конференції трудового колективу та Первинної профспілкової організації Льотної академії Національного авіаційного університету.

Сергій Лісевич, голова Конференції трудового колективу Льотної академії Національного авіаційного університету, старший викладач академії поінформував присутніх про рішення Конференції трудового колективу від 28.06.2023 р. А саме:

«КЛОПОТАТИ перед Національним авіаційним університетом та Міністерством освіти і науки України про надання Льотній академії Національного авіаційного університету статусу державної юридичної особи шляхом виділення зі структури Національного авіаційного університету із збереженням цілісного майнового комплексу, що знаходиться на балансі у Льотної академії Національного авіаційного університету станом на 28 червня 2023 року».

Під час своєї доповіді він пояснив чому саме зараз було прийнято таке рішення: «Зараз під час війни, всі ми дуже гостро відчуваємо, якою високою є наша відповідальність за збереження академії. Ми добре розуміємо, що академія не простий заклад вищої освіти – це стратегічно важливе для держави підприємство з підготовки авіаційних фахівців як для цивільної, так і для державної авіації. Наш обов’язок зберегти академію, зробити все можливе, щоб після нашої перемоги вона стала платформою для відновлення та розвитку української авіації».

Заступник директора академії Михайло Сорока більш детально поінформував про юридичні аспекти питання:«Закон України «Про вищу освіту» досить чітко трактує, що територіально відокремлені структурні підрозділи утворюються з метою задоволення потреб регіонального ринку праці у відповідних фахівцях та наближення місця навчання здобувачів вищої освіти. Тоді як Льотна академія готує авіаційних фахівців зовсім не для регіональних потреб, а для всієї України і також, для інших країн. Більше того, за законом відокремленим структурним підрозділом, наприклад, може бути коледж або факультет, але ніяк не академія».

Також він розповів, що після того, як у Звіті за результатами аудиту Рахункової Палати України академія отримала зауваження щодо неправомірності статусу відокремленого структурного підрозділу, Конференція трудового колективу у 2018 році вже заявляла про бажання повернути статус юридичної особи. Рішення Конференції отримало підтримку на Вченій раді Національного авіаційного університету, але питання так і не було вирішено. Тож своїм клопотанням у 2023 році колектив академії через 5 років ще раз підтвердив своє рішення. Адже Закон України не передбачає академію, як структурний підрозділ іншого закладу вищої освіти, а розглядає як самостійну юридичну особу, яка готує фахівців за освітніми ступенями не тільки бакалавра, а й магістра та доктора філософії.

Доповідач звернув увагу, що з 2018 року в академії змінилися 6 очільників, до повноважень яких входить відповідальність не тільки за освітній процес, а й за безпеку аеродрому та безпеку польотів.. Більшість з них керувало закладом у статусі «виконуючих обов’язків начальника», або як зараз – «виконуючого обов’язки директора». Найменший термін керівництва – близько 3 тижнів, найбільший – до півтора року.

«Партнери не хочуть мати справу з «в.о.», а іноземні партнери взагалі не розуміють які повноваження у відокремленого структурного підрозділу. Так академія втратила чимало можливостей співпраці, участі у грантових програмах, почався відтік іноземних курсантів. Також загальмувалися процеси сертифікації, без яких неможливо проведення теоретичної, тренажерної та практичної льотної підготовки... Криза управління негативно позначилась і на фінансовому становищі академії», - зазначив він.

Також Михайло Сорока у своїй промові зупинився на можливостях розвитку академії у статусі юридичної особи: поновлення роботи по сертифікації льотної підготовки відповідно до сучасних вимог Державної авіаційної служби України, сертифікація відповідно до вимог Головного управління Державної авіації України для отримання можливості підготовки авіаційних фахівців для Державної авіації України (Національної поліції України, Державної прикордонної служби України, ДСНС, Національної гвардії, СБУ); розвиток льотного тренажерного центру; відновлення роботи Центру безпілотних літальних апаратів та розширення напрямків його діяльності у відповідності до потреб держави; використання можливостей авіаційно-технічної бази для підтримання льотної придатності повітряних суден (відповідно до сертифікату Part-147); пошук можливостей (інвесторів, грантових програм) для відновлення зруйнованої ворогом, внаслідок влучання ракети, авіаційної інфраструктури академії; активізація роботи по залученню іноземних курсантів та укладанню партнерства з авіаційними закладами освіти інших держав; долучення до наукових грантових програм для залучення альтернативних джерел фінансування.

А також у співпраці з обласною владою розвиток проєкту Міжнародного аеропорту, що дасть нове дихання академії. Так поруч з закладом освіти буде база для проходження практики, підприємство, де наші випускники зможуть отримати роботу за фахом, з’явиться можливість залучати діючих авіаційних працівників до освітнього процесу тощо.

Голова первинної профспілкової організації Льотної академії НАУ Ігор Михайліченко розповів, що рішення Конференціїпідтримав і голова Центрального комітету профспілки авіапрацівників України Михайло Козич. Також він закцентував увагу, що наразі уряд системно працює над трьома пріоритетами у галузі цивільної авіації:

1.           Збереження висококваліфікованого  авіаційного персоналу

2.           Утримання авіаінфраструктури у належному стані

3.           Дерегуляція галузі в рамках започаткованих раніше реформ.

Та навів приклад: «У 2018 році в академії працювало 1100 працівників, які навчали курсантів літати, утримували аеродром, забезпечували польоти метеорологічною , аеронавігаційною та іншою інформацією, забезпечували професійний ремонт літаків і авіаобладнання. Протягом останніх 5 років відбулося три масових скорочення, чисельність працівників зменшилась до 700. На даний час частина працівників академії отримала заробітну плату лише за лютий місяць».

«Профспілкова організація Льотної академії щиро підтримує прагнення колективу академії стати самостійним навчальним закладом і відродити славетне ім’я кіровоградських авіаторів», - додав він.

Голова курсантсько-студентського самоврядування Льотної академії Національного авіаційного університету Владислав Толмачов зазначив, щоспільнота студентів та курсантів також  підтримує рішення Конференції, адже розуміє, що це зовсім інші можливості для розвитку і майбутнього кожного з тих, хто є або буде навчатися тут.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool