У Кропивницькому навчають надавати першу домедичну допомогу (ФОТО)

Вересень 20, 2022 | Новини | Переглядів: 1378 | Коментарі: 0

Як надати першу домедичну допомогу. Цьому найважливішому питанню нашого військового сьогодення була присвячена зустріч з лікарем-хірургом Олександром Галушко, яка відбулась в Обласній універсальній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського у Кропивницькому.

https://www.facebook.com/ounb.kirovohrad/videos/1142428106628170

У Кропивницькому навчають надавати першу домедичну допомогу

У Кропивницькому навчають надавати першу домедичну допомогу


Проєкт реалізували разом з Обласним клінічним кардіологічним центом та Управлінням Держпраці у Кіровоградській області.

Домедична допомога — комплекс заходів, спрямованих на поновлення або збереження життя і здоров’я потерпілого, що здійснюється до прибуття медиків. Якщо раніше для усіх нас вона асоціювалась в основному з нещасними випадками на роботі чи через ДТП, то зараз ми розуміємо: треба бути готовим до всього.

Пан Олександр пояснив головні принципи надання домедичної допомоги.

По-перше, людина, шо допомагає, повинна сама бути в небезпеці.
По-друге, якщо може, вона має допомогти людині, що знаходиться поруч з нею.
По-третє, потрібно чітко виконувати алгоритм допомоги.

За офіційними даними ВООЗ, військовослужбовці складають 10% поранених, 90% травм припадає на цивільні особи. А це нас приводить до висновку – ми повинні вміти допомагати собі та тим, хто знаходиться поруч!
Олександр Галушко наголосив, що людина, особливо військовий, повинна мати чотири турнікети. Він нагадав про принципи роботи судинної системи людського організму, розповів та показав, як працює турнікет та як само його накладати. А в цьому, до речі, є особливості. Наприклад, накладаючи турнікет на ногу, вона повинні бути піднятою, по-друге, поки накладаєте турнікет варто коліном стиснути стегнову артерію. Кожна секунда важлива! А по-третє, нічого не повинно бути в кишенях, бо це також впливає на те, чи повністю ми перекриємо кровотік. Звернемо увагу, перекладання турнікету через дві години повинні займатися лише підготовлені люди – медики, інакше життя людини знову буде під загрозою.

Ще одним важливим моментом є організація допомоги. Керувати повинні ті, хто має знання і певний досвід, щоб визначити алгоритм дій, адже тривала зовнішня кровотеча залишається однією з основних причин смерті поранених на догоспітальному етапі.

Лікар розповів про травмуючи чинники, види поранень та наголосив на тому, що потрібно зосередитись на первинному обстеженні, на допомозі в небезпечних для життя станах. Тобто на кровотечах, критичному стані дихальних шляхів з контролем шийного відділу хребта та видах травм з урахуванням проникаючого поранення, травм від вибуху (бо вони можуть бути не відразу помітний зовні, але при цьому можливе велике внутрішнє пошкодження) чи опіках.

Лекцію-практикум можна подивитись на Facebook-сторінці книгозбірні або на сторінці в YouTobe


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool