У Кропивницькому навчали обирати безпечний харчовий продукт (ВІДЕО)

Серпень 04, 2021 | Новини | Переглядів: 1119 | Коментарі: 0

Відвідувачів Орхуського центру екологічної інформації головної книгозбірні Кропивницького та області навчали обирати безпечні харчові продукти.

 

В ролі викладача Школи досвідченого споживача виступив начальник відділу безпечності харчових продуктів управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Руслан Крайносвіт.

Він зазначив, що у сфері безпечності продуктів є чотири основні закони, до яких додається низка наказів Міністерства аграрної політики та продовольства України. Наголосимо, що питання якості держава залишила за виробником, а от питання безпечності контролюють державні органи і в тому числі Держпродспоживслужба.

Як розповів експерт, переробні підприємства області прийняли майже 36 тон яловичини і субпродуктів, близько 188 тон свинини і субпродуктів та 1190 тон м’яса птиці з Черкащини, Київщини і Вінниччини. Під час проведення ветеринарно-санітарної експертизи виявили більше 800 випадків інвазійних хвороб і більше 16 тисяч випадків незаразних хвороб. В результаті більше п’яти тон м’яса та субпродуктів направили на знезараження та 11 тон утилізували.
На агропродовольчих ринках, а їх в області 39, державні лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи з початку року перевірили 176 тисяч зразків та провели більше 360 тисяч лабораторних досліджень продукції тваринного та рослинного походження. За результатами до реалізації не допустили майже чотири тони небезпечних та недоброякісних продуктів, з яких більше 1,2 тони утилізували.

У Кропивницькому навчали обирати безпечний харчовий продукт

У Кропивницькому навчали обирати безпечний харчовий продукт

Ветінспектори провели відбір 346 зразків харчової продукції і встановили 65 невідповідностей. Серед 50 зразків молокопродуктів відібраних контролерами виявили вісім випадків фальсифікації масла солодковершкового та сиру твердого виробництва ТДВ «Херсонський маслозавод», ТОВ «Богодухівський молзавод», ТОВ «Городенківський сирзавод», ВАТ «Заріченський молокозавод», ТОВ «Грандмолпродукт», ТзОВ «Відді».

Нам як споживачам треба уважно читати етикетки. На них в обов'язковому порядку повинна бути назва харчового продукту, мінімальний термін придатності або дату «вжити до», умови зберігання, найменування та місце знаходження виробника.

Споживачам повинна надаватися інформація про харчові добавки та допоміжні речовини, які викликають алергічні реакції або непереносимість, інформація про використання рафінованої олії або жирів рослинного походження, зокрема пальмової олії. Також на упаковці обов'язковою є вказівка на те, чи піддавався продукт заморожуванню або розморожуванню тощо.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool