У Кропивницькому містян навчали уникати вірусних гепатитів (ФОТО)

Серпень 02, 2021 | Новини | Переглядів: 1150 | Коментарі: 0

У відділі з питань медицини та охорони здоров’я головної книгозбірні Кропивницького та області з нагоди Всесвітнього дня боротьби з гепатитами лікар-епідеміолог вищої категорії Наталія Дяченко піднімала проблему небезпеки вірусних гепатитів.

Її обговорення в рамках проєкту «Академія здоров’я» стало можливим завдяки співпраці ОУНБ імені Дмитра Чижевського та Обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗУ.

Загальновідома інформація про те, що вірусні гепатити являють собою групу дуже розповсюджених небезпечних захворювань, які вражають печінку. За даними ВООЗ, в світі на вірусні гепатити хворіє 325 мільйонів людей. З них більше 290 мільйонів, тобто 9 з 10, не знають про свою хворобу, а 1,34 мільйона щорічно помирають через рак печінки, викликаний гепатитом.

Типів вірусів гепатиту багато: А, В, С, D і Е, F, G, SEN і TTV. Найбільш поширені перші три, найнебезпечніші – В і С, які призводять до цирозу та того ж раку.

За даними Центру громадського здоров’я МОЗУ, гепатит С реєструється в Україні з 2003 року. Із 2014-го в Україні офіційно визнано епідемію гепатитів В і С. Згідно з аналітичними даними ЦГЗ за 2018 рік, найвищі середні багаторічні показники захворюваності на вірусний гепатит С (ВГС) у 2003- 2012 роках реєструвались саме у Кіровоградській та ще кількох областях.
Наталія Дяченко наголосила, що інфікуюча властивість вірусу гепатиту В у 100 разів вища, ніж у ВІЛу. Хронічні гепатити В і С можуть протікати безсимптомно протягом довгого часу, іноді декількох років або навіть десятиліть. Як мінімум б0 відсотків випадків раку печінки пов'язані з пізнім діагностуванням та лікуванням цих типів гепатиту.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/e-klR98M8qA" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

У Кропивницькому містян навчали уникати вірусних гепатитів

За словами фахівчині, в нашій області за перше півріччя цього року зареєстрували 97 випадків вірусних гепатитів, в тому числі у чотирьох дітей. За шість місяців минулого року були зафіксовані 115 випадків.

Щоб уникнути зараження гепатитами треба дотримуватися певної поведінки. Перш за все уникати контактів з кров’ю та іншими біологічними рідинами інфікованої людини. Найпростіше – мити руки після перебування в громадському транспорті, установах, магазинах і не забувати про стерильність інструментів при проведенні татуювання шкіри, пірсингу, проколюванні вух, манікюру, педикюру тощо.

Отримати лікування від вірусних гепатитів можна, звернувшись до сімейного лікаря і протестувавшись. 12-тижнева терапія допоможе повністю вилікувати гепатит С.

Вакцинація проти гепатиту В в нашій країні введена в Календар профілактичних щеплень, і перше щеплення новонароджені отримують в пологовому будинку. На початок липня залишок вакцини проти гепатиту В в області складав 1 3700 доз.

Подивитись зустріч з Наталією Дяченко можна  нижче


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool