У Кропивницькому до Всесвітнього дня здоров’я відкрили віртуальну виставку

Квітень 07, 2020 | Новини | Переглядів: 924 | Коментарі: 0

7 квітня 2020 року Кіровоградський обласний художній музей підготував віртуальну експозицію художніх творів «Мистецтво бути здоровим очима художників» до Всесвітнього дня здоров’я, щоб привернути увагу до свята, яке набуло особливої актуальності для сучасної світової спільноти в умовах боротьби з новою пандемією. 

Починаючи з 1950 року щорічно відзначається Всесвітній день здоров'я 7 квітня. Звідки взялася ця дата? Саме цього дня у 1948 році набрав чинності Статут Всесвітньої організації охорони здоров'я більш відомої нам під короткою абревіатурою «ВООЗ», яка була створена заради того, щоб люди з усіх куточків земної кулі мали можливість реалізовувати своє права на найвищий рівень забезпечення медичними послугами. Традиції відзначення цього свята нерозривно пов’язані з діяльністю всієї системи охорони здоров’я. Цього дня медичні працівники по всьому світу проводять ряд акцій та заходів з метою активізувати нашу увага до власного здоров’я.

Ми часто використовуємо вислів із народної мудрості «Буде здоров’я - решта все, додасться» не задумуючись про цінність сказаного. Здоров’я - це справжнє багатство, наявність якого ми інколи ігноруємо. Частина людей рідко замислюються про те, як правильно і розумно влаштувати свій спосіб життя, щоб їх здоров’я залишалося міцним та надійним на довгі роки.

Мистецтво завжди реагує на гострі соціальні проблеми та глобальні кризи й тема пандемії пов’язаної з поширенням захворювання на COVID-19 та перехід до карантинних заходів не стала винятком – набрав обертів в соціальних мережах флешмоб відтворення сюжетів всесвітньовідомих художніх творів, а на знамениту «Мону Лізу» Леонардо да Вінчі «одягли» захисну медичну маску. Ми теж приберегли дещо цікаве.
Віртуальна експозиція художніх творів «Мистецтво бути здоровим очима художників» містить 10 різножанрових полотен із фондового зібрання обласного художнього музею, сюжет яких привертає увагу, як до працівників медичної сфери, так і до основних принципів здорового способу життя та зміцнення нашого імунітету – прогулянки на свіжому повітрі, фізичні навантаження, водні процедури, збалансоване харчування та хороший настрій.

Сьогодні медичні працівники ведуть нелегку боротьбу рятуючи чужі життя і саме цій професії присвячено полотна художників Гончаренка В.І. «Асистент (В аптеці)» та Маніта В.В. «Невропатолог Д. Спечурський» (1968). Обидві написані в епоху панування соцреалізму та дають можливість побачити раритетний для цього часу вигляд аптеки та лікарських інструментів, але сам білий халат так і залишився незмінним символом.

Інша частина робіт, пейзажі Федорова В.О. «На прогулянці» (1978), Бондаренка М.Г. «Сонячний день» (1989) та «Дитинство» (1993), Сльоти О.П. «Червоний велосипед» (1978) й Корнєєва Л.Я. «Ранок» (1994), пропагують здоровий спосіб життя.
Представлені в експозиції натюрморти Марченка І.І. «Айстри і дині» (1960), Хвороста А.В. «Калина з перцем» (2010) та Осмьоркіна О.О. «Натюрморт з сьомгою і фарфоровим чайником» (1951) нагадують нам про потребу здорового, збалансованого харчування і користь вживання овочів, фруктів та ягід. Особливо екстравагантним у цьому переліку виглядає натюрморт Олександра Осмьоркіна – набір продуктів притаманних здебільшого чоловікам, що полюбляють використовувати народні засоби в якості профілактики. Цікава композиція, гарний посуд та інтер’єр контрастно поєднались з кількома видами риби, хлібом, пучком зеленої цибулі, алкоголем та консервами.

У Всесвітній день здоров’я команда Кіровоградського обласного художнього музею бажає всім залишатися здоровими та життєрадісними. Хочемо щиро подякувати медичним працівникам, які ризикуючи власним життям стали сьогодні на боротьбу з пандемією. А вам, любі відвідувачі, даємо можливість насолоджуватися мистецтвом віртуально, а також нагадуємо про важливу на сьогоднішній день ініціативу «Stay at Home!»(Залишайтеся вдома!), яка продовжує набирати обертів. Будьте здорові!

Анна Недлінська 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool