У Кропивницькому до Міжнародного дня захисту дітей відкрили виставку дитячих робіт

Червень 01, 2020 | Новини | Переглядів: 929 | Коментарі: 0

1 червня 2020 року Кіровоградський обласний художній музей підготував виставку дитячих робіт із фондового зібрання обласного художнього музею «Барви дитячого світу» до Міжнародного дня захисту дітей у цікавому форматі.

В Україні святкується Міжнародний день захисту дітей («International Children's Day») щорічно 1 червня з 1998 року. Вперше свято досягло широких масштабів в 1950-му році, коли до відзначення доєдналась 51 країна світу.

ООН підтримала цю ініціативу й оголосила захист прав, життя та здоров'я дітей одним із пріоритетних напрямків своєї діяльності. Також 20 листопада 1959 року була ухвалена Декларація прав дитини, яка проголошувала рівні права у сфері виховання, освіти, соціального забезпечення, фізичного і духовного розвитку незалежно від кольору шкіри, національної належності, громадського походження, майнового стану та іншого. Вона закликає батьків, громадські організації, уряди визнати права дітей та сприяти їх забезпеченню. Цього дня влаштовують різні розважальні заходи для малечі – конкурси з подарунками, концерти, всілякі виставкові та пізнавальні атракції.

А чи знали ви, що у Міжнародного дня захисту дітей є власний прапор? Виглядає він барвисто – на зеленому тлі, який символізує зростання та гармонію, навколо знаку Землі, розміщені фігурки – червона, жовта, синя, біла та чорна. Ці людські фігурки символізують різноманітність і терпимість, а знак Землі, розміщений в центрі, це символ нашої планети – загального дому.

Дитяча творчість – це особливий напрямок мистецтва, адже саме через нього дитина пізнає себе, свої можливості та висловлює власне ставлення до оточуючого світу. З дитячого малюнка можна дізнатися, що цікавить чи тривожить дитину, як вона почувається. Роботи дітей барвисті, душевні й безпосередні. Вони приваблюють своєю наївністю та навчають дорослих бути добрими і сміливими, небайдужими до оточуючого світу, мріяти і не боятись досягати власних мрій.

Кіровоградський обласний художній музей відкриває виставки не лише маститих художників, а й приділяє значну увагу саме дитячій творчості та співпраці з художньою школою, дитячими арт-студіями і гуртками, тому в фондовому зібранні представлений різноманітний доробок дитячих робіт, які наш музей популяризує експозиційно-виставковою діяльністю.

На виставці «Барви дитячого світу» представлено 14 робіт із фондового зібрання обласного художнього музею виконаних у різних стилях та художніх техніках, серед них є роботи переможців дитячих конкурсів. Варто пригадати обласний конкурс на кращий мистецький твір, присвячений проведенню в Україні Чемпіонату Європи з футболу «Євро 2012» серед учнів загальноосвітніх та художніх шкіл, шкіл естетичного виховання та гуртків образотворчого мистецтва, який проводився протягом весни 2012 року за участі Кіровоградського обласного художнього музею. Його підсумком стало відкриття виставки в нашому музеї та відзначення учасників і переможців, чиї роботи поповнили фондове зібрання. В експозиції представлено малюнки Гарькавого Сергія «Планета «Євро» (2012) та Гончаренко Ангеліни «Квітка Євро в Україні» (2012) в яких відображено дитяче бачення історичної події для України та Польщі. Також до виставки увійшли дитячі роботи переможців ще одного обласного конкурсу образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва «Кіровоградщина – мій рідний край», присвяченого 75-й річниці утворення Кіровоградської області, який проводився в 2014 році у Кіровоградському обласному художньому музеї й завершився відкриттям виставки дитячих робіт. Серед них малюнки Горбенко Владислави «На зорі зародження Кіровоградщини» (2013), Грек Алли «Театр – візитка мого краю» (2013), Анашкіна Ігоря «Добрий ранок» (2013) та Жука Владислава «Літак – гордість Кіровоградщини» (2013).
Хочеться згадати про тривалу та плідну співпрацю зі справжніми художницями-чарівницями Тетяною та Світланою Стороженками, керівниками та професійними педагогами спочатку студії образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Писанка» (КОЦДЮТ), а пізніше арт-студії «Совушка». В експозиції ми із задоволенням представляємо яскраві роботи їхніх вихованців – Криворучко Поліни «Котик-Муркотик» (2016), Олійник Анастасії «Равлик» (2016), Кузнецової Наталії «Зайчик» (2016), Ткаченко Владислави «Ельф» (2018), Савеленко Марії «Українка» (2018), Стрючок Ірина «Наші звичаї» (2019) та Савенко Костянтина «В Україні» (2019).

Неодноразово відкривались виставкові проєкти вихованців художньої школи імені О.О. Осмьоркіна міста Кропивницького, студії дитячої творчості «Індіго» (керівник Анна Іванова), вихованців студії образотворчого мистецтва «ART-TIME» (керівник Ірина Зантарія) та дитячі персональні виставки.

Особливо приємно відкривати саме дитячі персональні виставки, адже це надзвичайна подія в житті майбутніх художників та художниць. Тож 2 червня 2017 року радісною подією для юної талановитої художниці Лізи Майстренко стало відкриття виставки «Чарівний світ Єлизавети Майстренко» в Кіровоградському обласному художньому музеї під час якого вона передала живописну роботу «Блондинка» (2016), яку теж сьогодні представлено в експозиції виставки «Барви дитячого світу», що затишно розташувалась у вікні відділу музею – картинні галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна».

Роботи створені юними художниками доводять, що джерело творчості – невичерпне, а неідеальна техніка з точки зору виконання створює безпосередність притаманну лише дітям, що дозволяє побачити оточуючий світ без рамок та стереотипів встановлених дорослими.

Анна Недлінська  


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool