У Кропивницькому до Дня птахів відкрили віртуальну виставку

Квітень 01, 2020 | Новини | Переглядів: 867 | Коментарі: 0

Міжнародний день птахів відзначається з 1906 року 1 квітня, після підписання та набуття чинності «Міжнародної конвенції з охорони птахів, корисних в сільському господарстві» (конвенція була підписана 19 березня 1902 року).

Її підписали уряди Німеччини, Австро-Угорщини, Бельгії, Іспанії, Франції, Греції, Люксембургу, Монако, Португалії, Швеції та Швейцарії. Вона набула чинності 12 грудня 1905 року і стала першою міжнародною конвенцією в області захисту навколишнього середовища. 8 жовтня 1950 року на зміну документу 1902 року в Парижі було підписано «Міжнародну конвенцію про охорону птахів». На відміну від попереднього документа, конвенція розглядала вже всі види птахів, а не тільки корисні для сільського господарства.

Птахи відіграють важливу роль у релігії, фольклорі та в мистецтві багатьох народів. Так, в Україні існує повір’я, що весну із вирію приносять птахи. Із цим віруванням пов’язаний звичай, коли на свято Сорока мучеників або на Благовіщення господині печуть обрядове печиво у вигляді пташок «жайворонків» та «буслові лапки». Родинні обряди, особливо весільні, насичені пташиними образами. Голубками з тіста прикрашають коровай. Живу курку приносила наречена в дім молодого, кидаючи її під піч як жертву домовику. Курку передавали через могилу як плату копачам, при цьому розраховували, що вона лапами розгрібатиме померлому дорогу на той світ.

Анімалістичний жанр – зображення тварин та птахів в живописі, скульптурі і графіці - є, мабуть, найдавнішим. Саме із зображення їх в палеоліті по суті, і розпочинається історія образотворчого мистецтва. З доісторичних часів люди жили в оточенні звірів і птахів і завжди їх зображали: дряпаним контуром і мінеральними фарбами на стінах печер, вирізували в камені і дереві, ліпили з глини. Поширені були зооморфні зображення, коли фігурки тварин та птахів виконували роль талісманів; ними прикрашали побутові предмети, ювелірні вироби, архітектурні споруди. Про «культ тварин» в релігіях давнини свідчать численні твори мистецтва. Досить пригадати пам'ятники Давнього Єгипту, що створило образи людиноподібних богів з головами птахів і звірів, печерний живопис з печер Альтаміра (Іспанія), Ляско, Фон–де–Гом (Франція), знаменитий скіфський «звіриний стиль», цікаві знахідки в Україні зі стоянки біля села Мізин на Десні, поблизу Чернігова, де були знайдені фігурки, які зображають птахів, цікавий кістковий браслет, покритий складним геометричним орнаментом або наскельні зображення Кам’яної Могили.

Анімалістична тематика займає велике місце в образотворчій діяльності. Художники анімалісти часто малюють диких птахів, домашніх птиць, виконують ілюстрації до казок, байок, оповідань, героями яких є представники світу птахів.
Відомо немало прикладів з історії мистецтва, коли художники - видатні майстри портрету, пейзажу, натюрморту, тематичної картини разом з тим були прекрасними анімалістами і неодноразово зображували птахів у своїх живописних творах і рисунках (Леонардо да Вінчі, П.Рубенса, А. Дюрера, Е. Делакруа, П. Жеріко, І. Рєпіна, В. Сурікова, В. Васнецова, В. Сєрова та багато інших.
Можна побачити прекрасний приклад зображення птахів у натюрморті.

Художник-анімаліст В.А. Ватагін, кажучи про створення образу в анімалістичному мистецтві, писав, що «окрім зовнішньої сторони, я завжди шукав в етюді і прагнув виразити характер, властивий даному звіру або птаху, передати його індивідуальність, його емоційний стан, врешті-решт створити портрет тварини, саме портрет як індивідуальний образ, насичений емоційним змістом. Хто-небудь, хто спостерігав тварин, мав з ними справу, хто з увагою ставиться до них, знає, які різноманітні і складні їх переживання, як різноманітні їх емоції, як виразні їх відчуття радості або засмучення, ласки або образи, туги або самовідданого відчуття материнства».
У нашого сучасника Землянських Ігоря Івановича (1974 р.н.) - науковця, члена Українського товариства охорони птахів, художника-орнітолога птахи та малювання є найбільшим захопленням. Він як художник, ілюстрував багато орнітологічної та дитячої літератури: «Заповідні куточки Кіровоградської області», «Заповідні куточки Харківської області», «Заповідні куточки Сумської області», «Гуси та полювання на них», «Птахи взимку» та багато інших. Найбільша праця на сьогоднішній день - польовий визначник «Птахи фауни України», який містить більше ніж 2000 ілюстрацій 430 видів наших птахів.

Отож на віртуальній виставці «Птахи в творах художників» представлено роботи із фондового зібрання Кіровоградського обласного художнього музею із зображенням птахів, це живописні та графічні роботи: Гнатюка Г.М. (1951-2012) «Подвір’я» (1984), Горбенка А.О. (1944 р.н.) «Сусідське подвір’я» (2009), Дворського А.М. (1948-2010) «Зимова столова» (2003), Колесніченка В.С. (1933-2015) «Було свято» (2006), Надєждіна М.В. (1935 р.н.) «Роздуми під лопухом» (2000), Німенка А.В. (1925-2006) «Черешня на городі», Падурської Н.І. (1943 р.н.) «Пам’яті Катерини Білокур» та «Ранок», Плітіна В.Г. (1956р.н.) «На селі»(1989), Пунгіна А.А. (1947 р.н.) «Хазяїн» (1977), Сузюмова А.Є. (1941-2017) «Павлич», Чичкана А.Л. (1947 р.н.) «Корабель і чайка» (1975), дві декоративні скульптури «Півень» Койди А.М. (1898-1991).

Олена Степанок  


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool