У Кропивницькому депутатів закликають підтримати рішення про перейменування області

Лютий 08, 2019 | Новини | Переглядів: 841 | Коментарі: 0

Коаліція громадських організацій «Рада Експертів» закликає депутатів міської ради міста Кропивницького та обласної ради підтримати рішення Верховної Ради України про перейменування області з Кіровоградської на Кропивницьку, ухваливши відповідне звернення!

Законопроект про перейменування Кіровоградської області у Кропивницьку відповідає положенням Конституції – такий висновок Конституційного Cуду України. Нагадаємо, КСУ надати висновок, чи відповідає законопроект вимогам статей 157 і 158 Конституції України, просили депутати ВР.

Сам законопроект про перейменування Кіровоградської області на розгляд парламенту в травні 2018 року внесли 153 народних депутати.
Голова Верховної Ради доручив Комітету з питань правової політики та правосуддя розглянути висновок КСУ щодо законопроекту про перейменування Кіровоградської області та підготувати це питання до розгляду на пленарному засіданні ВРУ.

Також зазначимо, що назва «Кіровоград», яка лягла в основу назви Кіровоградська область, створена на честь російського радянського діяча Сергія Кірова (справжнє прізвище Костриков), підпадає під «закон про декомунізацію». Саме Сергія Кірова називають автором так званого «Закону «Про три колоски», який мав своїм наслідком чи не най масштабнішу трагедію в історії людства – геноциду української нації – голодомору 1932-1933 рр.

Згідно результатів останнього соціологічного опитування, проведеного в листопаді 2017-го року на замовлення ОДА, більшість населення області підтримує перейменування назви області з Кіровоградської саме на Кропивницьку. Так, за перейменування області на Кропивницьку висловилося 27% опитаних, при цьому другий за рейтингом варіант набирає удвічі менше підтримки, всі інші взагалі в межах похибки.

Олександр Ратушняк, провідний експерт робочої групи з політики національної пам’яті «Ради Експертів», голова Кіровоградського обласного ВУТ «Просвіта»: « Топоніміка - це світ символів, що визначає цінності народу. Вони витворюються у процесі історичного розвитку та становлення і репрезентують те найкраще, чим можемо пишатися. Таким символом, візитівкою нашого краю і цілої України є театр корифеїв, який створив Марко Кропивницький. Тому невипадковим є те, що з-поміж інших, саме цю назву було обрано для перейменування міста. Також було б логічно і область назвати Кропивницькою, адже наш видатний земляк походить звідси родом (с.Бежбайраки) і формувався як драматург саме на Кропивниччині (спочатку в м.Бобринці, згодом м.Єлизаветграді)»

У зв’язку з чим, коаліція громадських організацій «Рада Експертів» звертається до депутатів міської ради міста Кропивницького та обласної ради з вимогою:
- підготувати та ухвалити звернення до Верховної Ради України про перейменування області з Кіровоградської на Кропивницьку.

Прес-служба коаліції «Рада Експертів»


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool