У Кропивницькому бібліотекарі провели літературну зустріч (ФОТО)

Травень 22, 2024 | Новини | Переглядів: 494 | Коментарі: 0

В обласному центр в бібліотеці Чижевського відбулась зустріч у колі поета «Філософські рефлексії Володимира Базилевського».

Літературне дійство було присвячене новим книгам відомого поета-земляка, члена Національної спілки письменників України, лауреата Державної премії України імені Тараса Шевченка «Обміняймося світлом» та «Інстинкт істини. Імпресії та медитації».

В камерній атмосфері шанувальники творчості поета слухали авторське виконання віршів в аудіорежимі і надихались не тільки глибоким змістом, а і чудовим тембром його голосу. Завдяки журналісту Валерію М’ятовичу, цей діалог з метром сучасної української літератури видався теплим і захоплюючим. Як справжній митець Володимир Базилевський відчуває час, в якому ми живемо, і біль війни карбує його поетичний голос. Тому так пронизливо і надихаюче звучала тема боротьби і перемоги над ворогом.
Історія написання книги «Інстинкт істини. Імпресії та медитації» тривала, багаторічна – пів століття, а може й більше. У передмові Базилевський підказує: «…історія рукопису цієї книжки почалася з усвідомлення автором необхідності дисциплінувати свій хаотичний щоденник. Відмовитися від побутового, вторинного, дріб’язкового. Зосередитися передусім на тому, що має стосунок до літератури, культури загалом».

У Кропивницькому бібліотекарі провели літературну зустріч (ФОТО)

У Кропивницькому бібліотекарі провели літературну зустріч (ФОТО)

У Кропивницькому бібліотекарі провели літературну зустріч (ФОТО)

Цю книгу представила Оксана Гольник, літературознавиця, доцент Центральноукраїнського державного університету ім. Володимира Винниченка. «Це матеріал для кількох дисертацій, – зазначила пані Оксана. – Питання, які порушує Базилевський, просто дивовижні. Для літературознавців це унікальний матеріал. Ми маємо справу з мисленням поета і письменника, який розмірковує про творчість. В книзі дуже багато роздумів про поезію. Базилевський говорить про єдність теми і досконалість інструменту в поданні того матеріалу».

Книгу «Обміняймося світлом» презентувала старша наукова співробітниця музею І. К. Карпенка-Карого Тетяна Ревва. Вона зазначила, що майже всі дослідники одноголосно відзначають культуру думки й образу поетичних творів Володимира Базилевського, глибоко особисте і надзвичайне гостре відчуття реальності, що вже давно дало право говорити про нашого земляка як про «одного з першоприсутніх сьогоденної української поезії». У фондах літературно-меморіального музею І. К. Карпенка-Карого зберігається частина особистого архіву Володимира Базилевського, в тому числі – книги з автографами нашого земляка, фото, публікації у періодиці, книги. Цінними для нас є машинописи окремих творів письменника з його особистими правками. Наш степовий край по праву пишається мудрим, талановитим і самобутнім земляком. А особисті враження пані Тетяни від зустрічі з поетом стали родзинкою розповіді про його шляхетну простоту і легкість у спілкуванні.

До літературної зустрічі долучились студенти-філологи ЦДУ ім. Володимира Винниченка, що активно підтримували діалог з учасниками заходу.


ДО УВАГИ ВОДІЇВ: АВТОЦИВІЛКА ОНЛАЙН за 5 хвилин посилання


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool